Σεισμός μεγέθους 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Ευρωπαϊκού – Μεσογειακού Σεισμολογικού Ινστιτούτου (EMSC), σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης (29/11) στις 06:32, σε περιοχή της νότιας Εύβοιας.

Ads

Το εστιακό βάθος του σεισμού, σύμφωνα με την εκτίμηση του EMSC, υπολογίζεται στα 12 χλμ. Το ακριβές επίκεντρο τη δόνησης εντοπίζεται στα 9 χλμ. βόρεια – βορειοανατολικά από τα Νέα Στύρα.

Λίγα λεπτά μετά τον σεισμό των 4,8 Ρίχτερ, ακολούθησε σεισμός 3,2 Ρίχτερ με επίκεντρο την ίδια περιοχή, ενώ περίπου στις 7.25 σημειώθηκε ισχυρή σεισμική δόνηση 4,3 Ρίχτερ.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο σεισμός -αλλά και οι μετασεισμοί- έγιναν και στην Αττική, ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας.

Ads

Κλείνει τα σχολεία ο δήμος Καρύστου – Τι λένε οι σεισμολόγοι

Με απόφαση του Δήμου Καρύστου τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά σε όλες τις κοινότητες και τις δημοτικές ενότητες.

Μιλώντας στο Mega, ο Ευθύμης Λέκκας, Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας, τόνισε πως πιθανότατα θα μεταβληθεί το ύψος του μεγέθους του σεισμού.

«Στο σημείο εκείνο δεν έχουμε κάποιο εμφανές ρήγμα. Το γεγονός ότι ο σεισμός έγινε εκεί ήταν μία έκπληξη. Δεν το περιμέναμε, γιατί δεν είναι μία περιοχή που έχει δώσει στο παρελθόν σεισμούς. Περιμένουμε την εξέλιξη της σεισμικότητας, προκειμένου να κάνουμε πιο σωστές εκτιμήσεις», συμπλήρωσε.

Για επιφανειακό σεισμό που έγινε έντονα αισθητός σε πολλές περιοχές της Αττικής έκανε λόγο ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ για τη δόνηση των 4,8 Ρίχτερ στην Εύβοια.

«Αυτό που έχει σημασία είναι ότι βρίσκεται σε εξέλιξη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή, με μικρότερα μεγέθη εδώ και αρκετές ημέρες, συνεπώς υπάρχει μια διέγερση, η οποία επιβάλλεται να αξιολογηθεί για να δούμε πού ακριβώς πορευόμαστε» είπε ο κ. Παπαδόπουλος.

«Αυτή τη στιγμή δεν μπορεί κανείς να αξιολογήσει εάν είναι ο κύριος σεισμός. Χρειάζεται μια προσοχή» πρόσθεσε.