Αναστάτωση έχει προκαλέσει στους κατοίκους της Φωκίδας, της Αιτωλοακαρνανίας και της Αχαΐας ο βραδινός σεισμός μεγέθους 4,8 Ρίχτερ. Η σεισμική δραστηριότητα συνεχίστηκε όλη νύχτα, καθώς σημειώθηκαν δεκάδες σεισμικές δονήσεις μετά τα 4,8 Ρίχτερ (αναθεωρήθηκε το μέγεθος του σεισμού από 4,7 που εκτίμησε αρχικά το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών) που σημειώθηκαν λίγα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα κοντά στη Ναύπακτο.

Ads

Μάλιστα, δύο από τους μετασεισμούς είχαν μέγεθος 4,4 και ένας 4 Ρίχτερ, και σημειώθηκαν με διαφορά λίγων λεπτών. Πολλοί ήταν επίσης οι σεισμοί μεταξύ 2,5 και 3,7 Ρίχτερ, οι οποίοι ήταν επιφανειακοί, σημειώθηκαν στη διάρκεια της νύχτας.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, σημειώθηκε μικρή κατολίσθηση στην Εθνική Οδό Ναυπάκτου – Ιτέας, κοντά στην περιοχή του Μαραθιά, χωρίς πάντως να κλείσει ο δρόμος. Βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες για την αποκατάσταση του προβλήματος.

Στην Ναύπακτο δεν ήταν λίγοι οι πολίτες που βγήκαν από τα σπίτια τους καθώς και στο Μοναστηράκι μετά από τους δυο ισχυρούς σεισμούς αλλά και τις συνεχείς σεισμικές δονήσεις. 

Ο σεισμός άφησε πίσω του μικροζημιές όπως κατολισθήσεις σε δρόμους στην ορεινή Ναυπακτία, ενώ υπήρχε και πτώση αποθήκης στην Δάφνη Ναυπακτίας με τα συνεργεία του Δήμου Ναυπακτίας. Δεν έχουν αναφερθεί άλλα προβλήματα από τις σεισμικές δονήσεις μέχρι στιγμής.

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Ακης Τσελέντης, ήταν καθησυχαστικός, καθώς «το ίδιο είχε γίνει και πριν από 20 μέρες. Είναι πάρα πολλά τα ρήγματα στην περιοχή, αλλά δίνουν τέτοιους σεισμούς αυτών των μεγεθών. Εγινε ένα μικρό ντόμινο μετά με εκατοντάδες μετασεισμούς Το κακό είναι ότι τα ρήγματα βρίσκονται κοντά σε αστικά κέντρα (Πάτρα, Ναύπακτο) κι αυτό προκαλεί δυσφορία στους κατοίκους ειδικά τη νύχτα, που υπήρχε μεγάλη ανησυχία» τόνισε μιλώντας στο Open.

Ads

Πρόσθεσε πως: «Η μετασεισμική ακολουθία είναι ικανοποιητική. Τώρα που βλέπω μεγάλη πληθώρα μετασεισμών έχω ησυχάσει, αλλά δεν υπάρχει μετατόπιση των επικέντρων σε άλλες περιοχές. Δεν έχουμε μετατόπιση προς την περιοχή του ρήγματος του Αιγίου, των Αλκυονίδων, αλλά και ανατολικότερα, και δεν ανησυχούμε».