Σε υψηλούς τόνους και εν μέσω διαξιφισμών πραγματοποιήθηκε η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου κατά του Γ. Παπακωνσταντίνου.
 

Ads

Κόντρα Κωνσταντοπούλου – Μαρκογιαννάκη

Οι κατηγορίες της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωής Κωνσταντοπούλου, για προσπάθεια απόκρυψης στοιχείων προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του προέδρου της Προανακριτικής Χρ. Μαρκογιαννάκη.
 
«Καταθέτω τα πρακτικά της επιτροπής στις 21-5-2013. Έξι ημέρες είχε στα χέρια του το έγγραφο του γαλλικού υπουργείου οικονομικών χωρίς να μας ενημερώνει» δήλωσε η κ. Κωνσταντοπούλου.
 
Απαντώντας, ο κ. Μαρκογιαννάκης έκανε λόγο για «απόλυτη διαστρέβλωση όσων έχουν γίνει στην Επιτροπή» από τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. «Περίπου εμφανίζομαι εγώ να δυσθυμώ και να είμαι αποτρεπτικός στο να έρθουν έγγραφα στην Επιτροπή. Διακόσια ερωτήματα είχε η κ. Κωνσταντοπούλου σαν πρόταση. Είπα ότι για να είμαστε σοβαροί θα συντάξουμε ένα λιτό έγγραφο που θα ζητάμε κάτι συγκεκριμένο», ανέφερε ο κ. Μαρκογιαννάκης για να προσθέσει: «Δεν είναι δυνατό να είναι αυτή συμπεριφορά βουλευτή. Ήρθε από το ΥΠΟΙΚ το βράδυ της 15ης Μαΐου το έγγραφο. Το έστειλα στο υπουργείο Εξωτερικών για μετάφραση και την 23η δόθηκε το έγγραφο».
 
Στην επιμονή της κ. Κωσταντοπούλου ότι έκρυβε το γαλλικό εγγραφο έξι μέρες, ο κ. Μαρκογιαννάκης αντέτεινε:  «Είστε η αιτία που πήγε πίσω η Επιτροπή τρεις μήνες. Βασανίζετε τους μάρτυρες, τουλάχιστον αφήστε την ολομέλεια να κάνει την δουλειά της».
 
Από την πλευρά του, κατά τη δευτερολογία του ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγας υποστήριξε ότι «μέσα στην επιτροπή κυριαρχεί η κομματική εμπάθεια, το ροκάνισμα του χρόνου και όλα αυτά με μηδενικό αποτέλεσμα». «Πείτε ό,τι θέλετε να πείτε και αφήστε τα υπονοούμενα, για μίσος, πολιτική εμπάθεια και προκατασκευασμένες κατηγορίες. Στην επιτροπή έχουμε σηκώσει και εμείς τα χέρια και η επιστήμη. Δεν μπορεί άλλο η επιτροπή να παρασύρεται σε ατέρμονες συζητήσεις» κατέληξε.
 
Νέος γύρος Χρυσής Αυγής – ΔΗΜΑΡ

Συνέχεια όμως δόθηκε και στην αντιπαράθεση μεταξύ Χρυσής Αυγής και ΔΗΜΑΡ, με αιχμή τις αναφορές που έκανε νωρίτερα σήμερα ο Ηλίας Κασιδιάρης στο Ολοκαύτωμα.
 
Ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής υποστήριξε συγκεκριμένα ότι δεν υπήρχε η πολιτική βούληση να προσαχθούν στην Προανακριτική τόσο ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, όσο και ο πρώην επικεφαλής της ΕΥΠ Κωνσταντίνος Μπίκας, που διέπραξε το αδίκημα της ψευδορκίας.

Ads

Παράλληλα, σχολιάζοντας την αντίδραση του εκπροσώπου της ΔΗΜΑΡ Βασίλη Οικονόμου για τις αναφορές του στο Ολοκαύτωμα έκανε λόγο για «κάποια υποκείμενα στις τάξεις της (ΔΗΜΑΡ) που αμφισβητούν τα ολοκαυτώματα των Ελλήνων και η ΝΔ δεν μιλάει που εξέδωσε το βιβλίο της κας Ρεπούση».

«Δεν θα κάνετε την Ελλάδα, Γερμανία, δεν θα σας το επιτρέψει η Χρυσή Αυγή που είναι θεματοφύλακας της ελληνικής ιστορίας», πρόσθεσε. Στο σημείο αυτό, η προεδρεύων του Σώματος Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά ζήτησε να διαγραφεί από τα πρακτικά η λέξη υποκείμενο.
 
«Δεν είναι το θέμα οι χαρακτηρισμοί από την Χρυσή Αυγή, γιατί αυτούς χαρακτηρίζουν. Λυπάμαι που αφήνει το προεδρείο οι δηλώσεις περί αρνήσεως ολοκαυτώματος από βήματος της Βουλής να περνάνε έτσι» αντέτεινε ο κ. Οικονόμου.