Σε υποχρεωτικό έλεγχο του προσωπικού του νοσοκομείου Καστοριάς για το εάν είναι θετικοί στον κορωνοϊό (Covid-19), προχωρά η διοίκηση του κατόπιν συνεννόησης με τον ΕΟΔΥ.

Ads

Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο κ. Δημήτρης Κουσουρής, πρόεδρος των εργαζομένων του νοσοκομείου, χθες «έδωσαν δείγμα 30 άτομα από το προσωπικό του νοσοκομείου, σήμερα Πέμπτη 19 Μαρτίου έδωσαν 70 άτομα και μέχρι αύριο θα’ χουν δώσει όσοι από τους νοσηλευτές, τους γιατρούς και το υπόλοιπο προσωπικό του νοσοκομείου βρίσκονται σε καραντίνα ή σε υποχρεωτικές αναρρωτικές άδειες».

Ο πρόεδρος των εργαζομένων αναφέρει ότι παράλληλα με την διαδικασία ελέγχου ανίχνευσης για τον κορωνοϊό, αποφασίστηκε τις επόμενες ημέρες να γίνει απολύμανση όλων των κτιριακών εγκαταστάσεων του νοσοκομείου. Η απολύμανση θα γίνει σταδιακά και θα περιλαμβάνει, τις κλινικές, τους χώρους των ΤΕΠ, των εξωτερικών ιατρείων, των χειρουργείων, του νεφρολογικού τμήματος, των κτηρίων διοίκησης και των χώρων αναμονής.

Στόχος της διοίκησης είναι να δοθεί τέλος στις αμφιβολίες από πλευράς του προσωπικού για το εάν είναι φορείς ή όχι του ιού και από την άλλη να μην υπάρχουν υποψίες από την πλευρά των ασθενών και των συγγενών τους που νοσηλεύονται στο ίδρυμα μήπως κινδυνεύουν να κολλήσουν τον ιό.

Ads

Το νοσοκομείο Καστοριάς (δεν ανήκει στα κέντρα αναφοράς για τον κορωνοϊό) είναι ένα από τα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας που έχει πληγεί περισσότερο. Ένας εργαζόμενος σ’ αυτό έχει χάσει την ζωή του ενώ μέχρι στιγμής, υπάρχουν 10 εξακριβωμένα κρούσματα γιατρών, νοσηλευτών και εργαζομένων του νοσοκομείου.

Τις επόμενες ημέρες το νοσοκομείο αδειάζει από τους τελευταίους ασθενείς που νοσηλεύονται στις πτέρυγες του και θα μείνουν να νοσηλεύονται στις ειδικές πτέρυγες που έχουν δημιουργηθεί μόνο τα ύποπτα περιστατικά αλλά και όσοι ήδη νοσούν σε άλλη πτέρυγα που έχει δημιουργηθεί και έχει χαρακτηριστεί ως… «κορωνοϊού».

Η πραγματική μάχη που δίνουν νοσηλευτές και γιατροί στο νοσοκομείο από την πρώτη στιγμή της πανδημίας έχει ευαισθητοποιήσει πολλούς κατοίκους της περιοχής αλλά και Καστοριανούς του εξωτερικού που προσφέρουν δωρεάν διάφορα είδη πρώτης ανάγκης τα οποία θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμα στο προσωπικό.

Ο Δημήτρης Κουσουρής τονίζει ότι η εθελοντική προσφορά του κόσμου, χωρίς να έχει ζητηθεί κάτι, «είναι συγκινητική, μας δίνει ελπίδα και ταυτόχρονα κουράγιο για τις ημέρες που έρχονται και τους δηλώνουμε ότι θα κρατήσουμε το νοσοκομείο όρθιο στην πρώτη γραμμή της εξυπηρέτησης των συμπολιτών μας».

Το Νοσοκομείο της Καστοριάς ζητά βοήθεια

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το prlogos.gr, έκκληση κάνει η καρδιολόγος του Νοσοκομείου Καστοριάς και περιφερειακή σύμβουλος Δέσποινα Κοζατσάνη προς όλους τους καρδιολόγους του νομού, μιας και η καρδιολογική του νοσοκομείου έμεινε με δύο μόλις γιατρούς, ενώ αρκετοί ακόμα γιατροί βρίσκονται σπίτι τους επειδή νοσούν ή είναι σε καραντίνα.

«Παρακαλώ, ελάτε να βοηθήσετε την Κ/Δ του νομού μας, γιατί, απομείναμε μόνο δύο γιατροί και δεν γνωρίζω πόσο μπορούμε να αντέξουμε. Δεν έχουμε, προς το παρόν, νοσηλευόμενους, είμαστε εδώ για τα επείγοντα και θέλω οι πολίτες, να αισθάνονται ασφαλείς, όλο το 24ωρο, κάθε μέρα. Όσο αντέχουμε, θα είμαστε εδώ».

Όπως σημειώνει το τοπικό μέσο, είναι δύσκολο να ριχτούν ιδιώτες γιατροί στο «στόμα του λύκου» όταν ήδη δύο ακτινολογικά ιατρεία που μπήκαν στην μάχη, βγήκαν εκτός πολύ γρήγορα και έξι ιδιωτικά έχουν κλείσει. Αναμένεται βοήθεια από τα Κέντρα Υγείας Καστοριάς και Άργους Ορεστικού με την απόφαση να ανήκει στην 3η ΥΠΕ. Το γεγονός επίσης ότι δείγματα αφορούν μόνο τους νοσούντες δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία για τον πραγματικό αριθμό των κρουσμάτων στην Καστοριά και όλη την χώρα.