Σε ύφεση βρέθηκε η ελληνική οικονομία από το πρώτο τρίμηνο δηλαδή του έτους και χωρίς να ενσωματώνεται σε αυτό το πλήρες lockdown λόγω της πανδημίας του κοροναϊού. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η ΕΛΣΤΑΤ, το ΑΕΠ της χώρας συρρικνώθηκε κατά 0,9% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019 και κατά 1,6% σε σχέση με αμέσως προηγούμενο τρίμηνο.

Ads

Το πρώτο τρίμηνο ενσωματώνει lockdown μόλις μισού μήνα, καθώς το πρώτο δίμηνο του έτους, η ελληνική οικονομία δεν είχε επηρεαστεί άμεσα από τον κοροναϊό και το σταδιακό κλείσιμο των δραστηριοτήτων ξεκίνησε στις 11 Μαρτίου.

Η εικόνα των κυριότερων μεγεθών, που συμβάλλουν στη διαμόρφωση του ΑΕΠ είχε ως εξής:

Τριμηνιαίες μεταβολές

  • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε κατά 0,4% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2019.
  • Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 8,4% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2019.
  • Oι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 0,1% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2019. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 2,7%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 2,3%.
  • Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 5,4% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2019. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 8,3%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 8,0%.

Ετήσιες μεταβολές

Ads
  • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 0,1% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2019. Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 6,4% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2019.
  • Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 2,5% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2019. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 4,7%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 0,01%.
  • Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 0,2% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2019. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 0,2% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 0,3%.

Σταϊκούρας: Κάτω του μέσου όρου η ύφεση στην Ελλάδα

Σχολιάζοντας τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε: «Σήμερα, η ΕΛΣΤΑΤ, ανακοίνωσε τα προσωρινά στοιχεία των επιδόσεων της ελληνικής οικονομίας, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020. Σύμφωνα με αυτά, κατέγραψε ρυθμό ύφεσης, σε ετήσια βάση, -0,9%. Η ύφεση είναι σημαντικά μικρότερη από τον μέσο όρο αυτής των χωρών της Ευρωζώνης, που διαμορφώθηκε στο -3,2%, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αυτό αποδεικνύει ότι το οικονομικό σχέδιο της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και η εφαρμογή του, είναι προς την ορθή κατεύθυνση. Η συντεταγμένη πορεία της Κυβέρνησης, του κράτους, των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών φέρνει καλά αποτελέσματα, και μέσα στις αντίξοες συνθήκες που δημιούργησε η υγειονομική κρίση. Πιστεύω ότι με πίστη στις δυνάμεις μας, αλληλεγγύη και συνοχή θα ξεπεράσουμε την οικονομική κρίση που ενέσκηψε από την πανδημία, με το ελάχιστο κοινωνικό και οικονομικό κόστος».

Τσακαλώτος: Ο Σταϊκούρας δεν έχει καταλάβει τίποτα 

Από την πλευρά του, ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε στον Χρήστο Σταϊκούρα, χρεώνοντας του ότι δεν αντιλαμβάνεται τις αιτίες και τους παράγοντες της ύφεσης. Όπως σημειώνει, το γεγονός ότι είχαμε ύφεση 0,9% σε ένα τρίμηνο κατά το οποίο οι 2,5 μήνες ήταν πριν τα μέτρα για τον κοροναϊό είναι ενδεικτικό του γεγονότος ότι οι πολιτικές της ΝΔ είχαν βάλει την χώρα σε τροχιά ύφεσης πριν το lockdown. Εκτίμησε επιπλέον, ότι λόγω της υγειονομικής κρίσης και των χαρακτηριστικών της ελληνικής οικονομίας η ύφεση θα ενταθεί στο 2ο και 3ο τρίμηνο του έτους. 

Ολόκληρη η δήλωση Τσακαλώτου: 

«Σήμερα ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου. Το γεγονός ότι είχαμε ύφεση 0,9% (y-o-y) σε ένα τρίμηνο, εκ των οποίων οι 2,5 μήνες ήταν πριν τα μέτρα για τον κορονοϊο είναι ενδεικτικό του γεγονότος ότι οι πολιτικές της ΝΔ είχαν βάλει την χώρα σε τροχιά ύφεσης πριν το lockdown. Με την ανακοίνωσή του ο κ. Σταϊκούρας δείχνει δυστυχώς να μην έχει καταλάβει τίποτα.

» Δηλώνει ικανοποίηση για το γεγονός ότι η ύφεση στην Ελλάδα ήταν συγκριτικά μικρότερη από αυτή της ευρωζώνης, αγνοώντας επιδεικτικά τόσο το γεγονός ότι πολλές σημαντικές ευρωπαϊκές οικονομίες άρχισαν να λαμβάνουν μέτρα περιορισμού πριν από εμάς (λόγω του ότι εμφανίστηκαν κρούσματα νωρίτερα) όσο και το ότι είναι εκτεθειμένες με διαφορετική χρονικότητα στις διεθνείς διακυμάνσεις μέσω αλυσίδων αξίας (ιδιαίτερα ως προς την Κίνα). Στην δική μας περίπτωση η εποχικότητα επηρεάζεται περισσότερο από τον τουρισμό, δηλαδή τα επόμενα δυο τρίμηνα.

» Είναι λοιπόν προφανές ότι λόγω της υγειονομικής κρίσης και των χαρακτηριστικών της ελληνικής οικονομίας η ύφεση θα ενταθεί στο 2ο και 3ο τρίμηνο. Η κυβέρνηση πρέπει να λάβει ουσιαστικά μέτρα στήριξης της οικονομίας άμεσα αλλά και να αναθεωρήσει ριζικά τις επιλογές της στην οικονομική πολιτική, ειδικά τώρα που συζητιέται το Ταμείο Ανάκαμψης. Η λογική του εφησυχασμού είναι επικίνδυνη. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει πρόγραμμα. Η ΝΔ δεν δικαιούται να κωφεύει».