Οριοθετήθηκε από τις ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, η φωτιά στα Γεράνεια Όρη, που ξέσπασε το βράδυ της Τετάρτης (19/5) και κατέστρεψε περιουσίες (σπίτια, ζώα και καλλιέργειες), αφήνοντας παράλληλα πίσω της 65.000 καμμένα στρέμματα δάσους.

Ads

Αναλυτικότερα, με σύμμαχο αυτή την φορά την πτώση των ανέμων, οι οποίοι έχουν πλέον ένταση 2 με 3 μποφόρ, οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής επιχειρούν στις εκατοντάδες μικροεστίες που καίνε σε ολόκληρη την περίμετρο της τεράστιας έκτασης που εξαπλώθηκε η φωτιά, χωρίς να υπάρχει ενιαίο πύρινο μέτωπο και μέχρι το βράδυ, ενδεχομένως να υπάρχει ακόμα καλύτερη εικόνα.

«Η πυρκαγιά παρουσιάζει πλέον εικόνα ύφεσης, ενώ υπάρχουν διάσπαρτες καύσεις εντός της περιμέτρου της», δήλωσε χαρακτηριστικά στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αρχηγός της Πυροσβεστικής, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης. 

«Έχει άπνοια πια, ο καιρός μας βοηθάει να προσεγγίσουμε τις εστίες που δυσκολευόμασταν λόγω του ανέμου και του ανάγλυφου της περιοχής», ανέφερε παράλληλα, μιλώντας στο OPEN, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος.

Ads

Αναφερόμενος στο πως ξεκίνησε η φωτιά δήλωσε: «Ξέρουμε ότι ήταν καύση ξυλείας αλλά επειδή είμαστε ακόμη στη μάχη οι έρευνες συνεχίζονται. Κάποιοι είπαν για μαρτυρίες και πρέπει να φτάσουμε σε αυτό το στάδιο. Αλλιώς μιλάμε για απλές ενδείξεις και όχι αποδέιξεις». 

Σημειώνεται ότι, συνολικά επιχειρούν 278 πυροσβέστες, 89 οχήματα, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το ΜΕΤΠΕ, το κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο “ΟΛΥΜΠΟΣ”, 8 αεροσκάφη Canadair, 8 αεροσκάφη PZL, δύο ελικόπτερα και ακόμη δύο ελικόπτερα του Π.Σ. και της ΕΛ.ΑΣ. ως συντονιστικά. Συνδρομή παρέχουν δύο ελικόπτερα του Ελληνικού Στρατού, εθελοντές πυροσβέστες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου των Περιφερειών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως, η Πυροσβεστική παραμένει σε γενική επιφυλακή σε Αττική και Πελοπόννησο, ενώ είναι σε μερική επιφυλακή στα άλλα σημεία της χώρας.

Η καταστροφή από ψηλά