Η ύφεση στην Ελλάδα δεν ξεκίνησε στις αρχές του 2020. Αντίθετα το τέταρτο τρίμηνο του 2019 το ΑΕΠ στην Ελλάδα είχε καταγράψει μείωση κατά 0,7%, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, τα οποία επιβεβαιώνουν ότι το πέρασμα της ελληνικής οικονομίας σε ύφεση είναι γεγονός και αναμένεται να γίνει πιο έντονη εξαιτίας του κορονοϊού.

Ads

Την ίδια ώρα το Eurogroup συνεχίζει να πιέζει για πλειστηριασμούς ακινήτων από τον Σεπτέμβριο, κάτι που υπέγραψε η ελληνική πλευρά για να κλείσει η έγκριση των 748 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ ταυτόχρονα παραμένουν οι ίδιοι δημοσιονομικοί στόχοι για το 2021, αφού δεν συζητήθηκε καν τέτοιο θέμα.

Τα πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι η μείωση του ΑΕΠ στην Ελλάδα ήταν 1,6%, έναντι μείωσης 3,6% στην ευρωζώνη και 3,2% στην ΕΕ, όπως καταγράφηκε το πρώτο τρίμηνο του 2020 σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Το πρώτο τρίμηνο καταγράφηκε θετική αύξηση του ΑΕΠ, σε σύγκριση με το προηγούμενο, σε Ιρλανδία (+ 1,2%), Βουλγαρία και Ρουμανία (+ 0,3%) και Σουηδία (+ 0,1%).

Ads

Το ΑΕΠ μειώθηκε σε όλα τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ, με τις υψηλότερες μειώσεις να καταγράφονται στη Γαλλία και την Ιταλία (και οι δύο -5,3%), καθώς και στην Ισπανία και τη Σλοβακία (και οι δύο -5,2%). Ακολουθούν η Πορτογαλία (-3,8%), η Εσθονία (-3,7%) και το Βέλγιο (-3,6%).

Στη χώρα μας το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 1,6% το πρώτο τρίμηνο του 2020, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

image

Μεταξύ των κρατών μελών για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για το τέταρτο τρίμηνο του 2019, η Ιρλανδία (+ 1,8%), η Μάλτα (+1,7%) και η Ρουμανία (+1,5%) σημείωσαν την υψηλότερη ανάπτυξη σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Ακολουθούν η  Λιθουανία και η Ουγγαρία (και οι δύο + 1,0%). Μείωση του ΑΕΠ παρατηρήθηκε στην Ελλάδα και τη Φινλανδία (από -0,7%), Ιταλία (-0,3%) και Γαλλία (-0,1%).

Στη Γερμανία, το ΑΕΠ παρέμεινε σταθερό.