Στη δίνη της εσωκομματικής κρίσης βυθίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά και την απόφαση του ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου να ανεξαρτητοποιηθεί λόγω «έλλειψης σοβαρότητας και ανατροπής της μέχρι τώρα πολιτικής του κόμματος», με την προεδρική ομάδα να κάνει λόγο για «υπονόμευση» της ηγεσίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ads

«Δεν μπορούσα πλέον να συμμετέχω, έστω και από τις Βρυξέλλες, σε ένα σίριαλ, γιατί η όλη κατάσταση έχει εξελιχθεί σε σίριαλ του Netflix. Δεν γίνεται σοβαρή αντιπολίτευση. Τα βράδια ο Μητσοτάκης εμφανίζεται και κάνει πολιτική μόνος του και ανενόχλητος και ο ΣΥΡΙΖΑ παίζει στα πρωινάδικα σε επίπεδο προσωπικού κουτσομπολιό» εξήγησε ο Στέλιος Κούλογλου.

«Κοντεύει να γίνει και δεύτερος πόλεμος στην Ευρώπη. Θα ήθελα τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να παίρνει και διεθνείς πρωτοβουλίες. Πήγε ο κ. Μητσοτάκης στην Αίγυπτο. Ας πήγαινε και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Ράφα, ας έπαιρνε διεθνείς πρωτοβουλίες. Αντ’ αυτού βρίσκεται στις ΗΠΑ και μας ενημέρωσε κιόλας ότι παντρεύτηκε. Δηλαδή δεν βλέπω να γίνεται στην πραγματικότητα καμία αντιπολίτευση. Για πρώτη φορά στην ιστορία, από τη μεταπολίτευση και μετά, δεν υπάρχει αξιωματική αντιπολίτευση. Οι πολιτικές θέσεις, όσες έχει εκφράσει ο κ. Κασσελάκης, δεν ανταποκρίνονται στις θέσεις, στην παράδοση και στην ιστορία του ΣΥΡΙΖΑ» σημείωσε ο ευρωβουλευτής, μιλώντας στο Open.

 

Άμεση ήταν η απάντηση της εκπροσώπου Τύπου, Δώρας Αυγέρη, η οποία έκανε λόγο για υπονόμευση του προέδρου αλλά του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας τον ευρωβουλευτή «να παραδώσει την έδρα στο κόμμα με το οποίο εξελέγη δύο φορές». «Αυτό είναι το δίκαιο και το σωστό… Όλο αυτό που συμβαίνει δεν είναι μόνο μία υπονόμευση του προέδρου αλλά του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ και μία απογοήτευση του κόσμου που ήρθε σε δύσκολη ήττα, σε εκλογική συντριβή για να συμμετάσχει σε μία διαδικασία μαζικά που δεν υπήρχε ενδιαφέρον» είπε χαρακτηριστικά.

Τη σκυτάλη πήραν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, υπενθυμίζοντας ότι «ο Στέλιος Κούλογλου έχει παρελθόν δημόσιων αμφισβητήσεων σε κρίσιμες στιγμές, επιζήμιων για το κόμμα με το οποίο εκλέχθηκε, καθώς άλλαζαν την πολιτική ατζέντα εις βάρος του».

Ads

Σημειώνεται ότι της ανεξαρτητοποίησης Κούλογλου προηγήθηκε η απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη για «καρατόμηση» του Στέφανου Τζουμάκα και παραπομπή του υποψήφιου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην Επιτροπή Δεοντολογίας, χωρίς τη σχετική απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας που προβλέπει το καταστατικό του κόμματος.

Κασσελάκης: «Λογοδοτώ μόνο στον κόσμο και σ’ όποιον αρέσει»

«Όποιος δεν θέλει να συνεργαστεί μαζί μου επειδή ο Στέφανος είναι απόδημος ή είναι διαφορετικός ή δεν μεγάλωσε με θεωρητικά βιβλία στο μαξιλάρι του, αλλά δούλεψε στον ιδιωτικό τομέα και έτσι έφτιαξε τις απόψεις του για το που θέλει να είναι στα 35 του, δεν πειράζει παιδιά. Εγώ είμαι εδώ για τον κόσμο, αυτός με εξέλεξε, σε αυτόν λογοδοτώ. Και σε όποιον αρέσει. Απλά πράγματα» διαμήνυσε ο Στέφανος Κασσελάκης, πριν την επιστολή αποχώρησης του Στέλιου Κούλογλου από την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Αρβανίτης: «Τα θέματα στις οικογένειες λύνονται εντός»

«Ο Στέφανος Κασσελάκης -αρέσει, δεν αρέσει- έχει πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από 75.000 ανθρώπους, αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο» σχολίασε από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης, μετά την αποχώρηση του Στέλιου Κούλογλου από την ευρωομάδα του κόμματος.

«Δεν ήμασταν ενημερωμένοι για την εξέλιξη» είπε, μιλώντας στην ΕΡΤ, εκτιμώντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή «είναι σε μια κρίση» που ξεκίνησε στις 21 Μαΐου, πρώτο γύρο των εθνικών εκλογών. «Δεν είναι κάτι που συμβαίνει τώρα. Και νομίζω ότι στην παρούσα φάση το πρώτο πράγμα που χρειάζεται είναι η σοβαρότητα απ΄όλους» υπογράμμισε ο κ. Αρβανίτης.

«Η ευθύνη της ηγεσίας και η σοβαρότητα των στελεχών σε μια διαδικασία είναι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να είναι ενωμένος και να ανασυγκροτηθεί» συμπλήρωσε, επισημαίνοντας ότι «δεν χρειάζονται βιαστικές κινήσεις από τη μία και τόνωση της αντιπαράθεσης από την άλλη». «Δεν βοηθάει αυτή τη στιγμή γιατί υπάρχει κι ένας κόσμος ο οποίος έχει πολύ μεγάλη αγωνία και για τον χώρο για τη χώρα. Τα πράγματα δεν πάνε καλά το ξέρουμε από την ακρίβεια μέχρι σε όλα τα προβλήματα με τρεις πολέμους» σημείωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Χαρακτηρίζοντας «δυσαναπλήρωτο» το κενό που άφησε ο Αλέξης Τσίπρας, ο Κώστας Αρβανίτης δήλωσε ότι «τα θέματα στις οικογένειες λύνονται εντός της οικογένειας, ότι τα θέματα της φυσιογνωμίας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν λύνονται με τοποθετήσεις στα κανάλια και ότι την ώρα που ο κόσμος αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα δεν είναι δυνατόν να μεταφέρουμε το πολιτικό κομμάτι στο εάν μας αρέσει ο πρόεδρος, ο οποίος έχει νωπή εντολή».

Φίλης: «Εξέλιξη διάλυσης και εξευτελισμού» η εκλογή Κασσελάκη  – «Θα θέσω θέμα ηγεσίας»

Περαιτέρω εσωκομματικές «αναταράξεις» προανήγγειλε ο Νίκος Φίλης, δηλώνοντας στον Antenna ότι θα θέσει θέμα ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ και χαρακτηρίζοντας την εκλογή Κασσελάκη «εξέλιξη διάλυσης και εξευτελισμού του κόμματος».

Ο πρώην υπουργός υποστήριξε ότι «πιο νωπή λαϊκή εντολή είναι η απόφαση που έδωσε ο λαός με τις δημοτικές εκλογές, εκεί όπου η εκλογική επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ υποχώρησε στο 12,7%», ενώ έκανε λόγο για μια «ψυχρή αποδοκιμασία από την κοινωνία».

Αναφερόμενος στις απόψεις που έχει διατυπώσει σε άρθρα του στον Εθνικό Κήρυκα ο Στέφανος Κασσελάκης, ο Νίκος Φίλης είπε ότι συνιστούν ακραία εκδοχή του νεοφιλελευθερισμού. «Δεν τα λέει αυτά ο κ. Κασσελάκης το 2015, τα λέει πριν από μερικές ημέρες στο ΣΕΒ», πρόσθεσε.

«Καρφιά» Παπαδημούλη προς Κασσελάκη

«Η εντολή που έχουμε από τον κόσμο είναι ως αξιωματική αντιπολίτευση να ασκήσουμε ουσιαστικό έλεγχο στην κυβέρνηση, που ήδη άρχισε να φθείρεται -με κριτική και αντιπρόταση-, να ανακάμψουμε στις ευρωεκλογές και να διεκδικήσουμε τη διακυβέρνηση του τόπου στις επόμενες εθνικές εκλογές. Αυτό οφείλει να είναι το συλλογικό μας πλάνο. Ανησυχώ, όμως, γιατί σήμερα αυτό που εκπέμπει ως εικόνα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ικανοποιεί αυτές τις ανάγκες» είπε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης. Σε ερώτηση αν αυτό αφορά όλο το κόμμα ή τον πρόεδρο, ο κ. Παπαδημούλης απάντησε:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ εξέλεξε νέο πρόεδρο, τον Στέφανο Κασσελάκη. Με αποδεκτή διαδικασία και σοβαρό ποσοστό. Αλλά το κόμμα έχει πρόγραμμα, θέσεις και όργανα. Ο νέος πρόεδρος είναι πρόεδρος ενός δημοκρατικού, αριστερού κόμματος και όχι… αυτοκράτορας. Οφείλει να σέβεται το καταστατικό, που είναι το “Σύνταγμα” του κόμματος. Δεν είναι λευκή σελίδα ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει κανόνες. Και φυσικά, πρέπει να γίνουν αλλαγές γιατί αυτό που είναι σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ ηττήθηκε στις εκλογές. Αλλά για να κάνουμε αλλαγές, πρέπει να συζητηθούν και να εγκριθούν συλλογικά. Επομένως πιστεύω ότι πρέπει ο πρόεδρος να παρουσιάσει τις προτάσεις των αλλαγών που εισηγείται και να υλοποιηθεί η παρακαταθήκη που του έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας. Συλλογικότητα και συντροφικότητα. Συμβαίνει αυτό αυτή τη στιγμή; Όχι δεν συμβαίνει».

Ερωτηθείς για το αν πρέπει να τεθεί εκ νέου θέμα ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ στην επερχόμενη Κεντρική Επιτροπή και για τις δηλώσεις του Νίκου Φίλη, ο κ. Παπαδημούλης απάντησε ότι «εκεί θα καταθέσει ο καθένας ό,τι πιστεύει». «Γι’ αυτό που έχουμε ανάγκη και ζητά ο κόσμος όλοι έχουμε ευθύνη. Όποιος έχει τη μεγαλύτερη δύναμη έχει και τη μεγαλύτερη ευθύνη. Δηλώσεις του τύπου “εγώ εκλέχθηκα, δεν λογοδοτώ σε κανέναν, δεν λογαριάζω κανένα”, δεν βοηθούν», συμπλήρωσε.

 

Τεμπονέρας: Το αποτέλεσμα της προεδρικής κάλπης δεν είναι λευκή επιταγή

Για περίοδο «βαθέoς αναστοχασμού» στον ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ ο Διονύσης Τεμπονέρας, παραπέμποντας στο συνέδριο που θα διεξαχθεί τον Φεβρουάριο όπου «όλα θα τεθούν στο τραπέζι και εκεί θα φανεί ποιος χωράει και ποιος δεν χωράει».

«Πρώτα, όμως, να δούμε πώς θα μορφοποιηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Έχουμε μπει σε μια περίοδο που όλα τα ζητήματα πρέπει να τεθούν», επισήμανε το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Παρόλα αυτά, σημείωσε ότι «το αποτέλεσμα της προεδρικής κάλπης είναι σεβαστό από όλους, είναι η απόφαση των μελών -αρέσει, δεν αρέσει- αλλά το αποτέλεσμα δεν είναι λευκή επιταγή. Θα πρέπει να παρουσιαστεί άμεσα το πολιτικό σχέδιο γαι τον ΣΥΡΙΖΑ της επόμενης ημέρας».

Υπενθύμισε, δε, ότι «ήμουν από εκείνους που το καλοκαίρι του 2023 είχα πει πρώτα συνέδριο και μετά εκλογή προέδρου φοβούμενος ότι θα μπορούσαν να εκφραστούν προσωπικές θέσεις πάνω στην απόφαση του συνεδρίου».

Βίτσας: «Είμαστε στη χειρότερη στιγμή του ΣΥΡΙΖΑ»

«Ο καθένας παίρνει τις δικές του αποφάσεις» σχολίασε ο Δημήτρης Βίτσας σχετικά με την ανεξαρτητοποίηση Κούλογλου, εκτιμώντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στη χειρότερη στιγμή από την ίδρυσή του.

«Υπάρχουν δύο ενδεχόμενα, το ένα είναι να φεύγει ο καθένας κατά μόνας, το δεύτερο είναι να υπάρχει μία συνεννόηση και οι βουλευτές να αρχίσουν να φεύγουν ομαδικά, ωστόσο διασπάσεις κατά τη διάρκεια συνεδρίου δεν έχουν συμβεί», είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ενώ ερωτηθείς αν ο κ. Κασσελάκης μπορεί να κρατήσει τον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Βίτσας δήλωσε:

«Κανείς από τους πέντε υποψήφιους δεν μπορούσε να κρατήσει το κόμμα ενωμένο».

Αναφορικά με το εάν ο ίδιος σκοπεύει να εγκαταλείψει το κόμμα, απάντησε πως «έχουν ωριμάσει κάποια πράγματα στο μυαλό μου, θα τα διατυπώσω στον πρόεδρο, δε θεωρώ ότι θα πάρω απάντηση». «Θα γίνουν ευρωεκλογές και η ανανεωτική και οικολογική ριζοσπαστική αριστερά (σ.σ ο ΣΥΡΙΖΑ) μην έχετε καμία αμφιβολία ότι αν καταφέρει και εκλέξει έναν ή μία ευρωβουλευτή θα μπει σε άλλο στάδιο» συμπλήρωσε, προκαλώντας την αντίδραση της προεδρικής ομάδας της Κουμουνδούρου.

«Όλη αυτή η κλιμάκωση της αντιπολιτευτικής στάσης των τελευταίων ημερών απέναντι στο κόμμα και τον πρόεδρο του Στέφανο Κασσελάκη, προφανώς εντάσσεται στο σχέδιο, το οποίο έχει ήδη δρομολογηθεί για τη δημιουργία νέου κόμματος. Μάλιστα, σύμφωνα με το βίντεο, ο Δημήτρης Βίτσας προτείνει, ως όνομα του νέου κόμματος: «Ανανεωτική και Οικολογική Ριζοσπαστική Αριστερά» σχολίασαν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.

Κόκκαλης: Θέλει ψυχραιμία από όλους και πριν μιλήσουν να σκέφτονται λίγο

«Απ’ ό,τι φαίνεται κάποιοι διαφωνούν με την νέα ηγεσία και είχαμε νωπή εντολή. Κάποιοι δεν σεβάστηκαν, αυτό είναι σίγουρο, αυτή την νωπή εντολή και φοβούνται ότι θα αλλάξει εντελώς ο ΣΥΡΙΖΑ. Εγώ δεν έχω τέτοια αίσθηση. Από κει και πέρα ο καθένας έχει δικαίωμα να θέσει οποιοδήποτε θέμα στα όργανα του κόμματος. (…) Σίγουρα η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι καλή. Δεν μπορεί κάποιος να πει ότι είναι καλή. Είναι έκρυθμη η κατάσταση. Θέλει ψυχραιμία από όλους και πριν μιλήσουν να σκέφτονται λίγο» ανέφερε ο Βασίλης Κόκκαλης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα.