Να επιστραφούν οι αγροτικές επιδοτήσεις, ύψους περίπου 347 εκατ. ευρώ, όπως ζήτησε η ΕΕ από την Ελλάδα, σε τρεις ετήσιες δόσεις, αρχής γενομένης από το 2011 συμφώνησε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με την Κομισιόν.

Ads

Ο υπουργός Κ.Σκανδαλίδης έκανε λόγο για «δημοσιονομικά δυσβάσταχτη κατάσταση» και τονίζει ότι στόχος είναι η βελτίωση των υποδομών ώστε να μην επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα στο μέλλον.

«Στόχος μας είναι η ουσιαστική βελτίωση των υποδομών και των ελέγχων ώστε να μην επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα στο μέλλον και οι επιδοτήσεις να πληρώνονται στους γεωργούς έγκαιρα, με διαφάνεια και με ασφάλεια για τον εθνικό μας προϋπολογισμό. Η ολοκλήρωση του ΟΣΔΕ, που είναι πια γεγονός, αποτελεί το βασικό εργαλείο στην επίτευξη αυτού του στόχου. Η έγκαιρη πληρωμή των φετινών επιδοτήσεων, με τήρηση όλων των αναγκαίων διαδικασιών, αποτέλεσε το πρώτο βήμα» δήλωσε ο κ. Σκανδαλίδης.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με απόφασή της, ζητά από 19 κράτη μέλη να επιστρέψουν το ποσό 578,5 εκατ. ευρώ από κοινοτικά κονδύλια που δαπανήθηκαν αδικαιολόγητα, χωρίς να τηρούνται όλες οι διαδικασίες που ορίζουν οι κοινοτικοί κανονισμοί. Από το ποσό αυτό, 347 περίπου εκατ. ευρώ αναλογούν στην Ελλάδα, για επιδοτήσεις που πληρώθηκαν το διάστημα 2004-2008.

Ads