Να ψηφίσουν «ναι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής κάλεσε τους Έλληνες ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής σε τηλεοπτικό μήνυμά του. 

Ads

Ο Κώστας Καραμανλής υποστήριξε ότι η «επικράτηση του «όχι» θα ερμηνευτεί από όλους ως επιλογή αποχώρησης από την καρδιά της Ευρώπης, θα είναι το πρώτο βήμα προς την έξοδο». Πρόσθεσε ότι όσοι νομίζουν πως ψηφίζοντας «όχι» ενισχύουν τη διαπραγματευτική θέση της χώρας «σφάλουν».

«Τυχόν έξοδος μας από την ευρωπαϊκή οικογένεια συνεπάγεται μεγαλύτερο κόστος και θυσίες κυρίως για τους πιο αδύναμους» είπε μεταξύ άλλων και υποστήριξε ότι «η παραμονή στην ευρωπαϊκή οικογένεια δεν επιβάλλεται μόνο για οικονομικούς και κοινωνικούς λόγους» αλλά πάνω από όλα για εθνικούς λόγους. 

Ο πρώην πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι η ΕΕ έχει πολλές αδυναμίες στη λειτουργία της και οι εταίροι μας «έκαναν σοβαρά σφάλματα στην αντιμετώπιση της κρίσης» σημειώνοντας παράλληλα πως «λάθη κάναμε κι εμείς». 

Στη συνέχεια χαρακτήρισε ζωτική την ανάγκη συμμετοχής της Ελλάδας στην ΕΕ και στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης και υπογράμμισε ότι η παρέμβασή του δεν βασίζεται σε «οποιαδήποτε προσωπική επιδίωξη».

Ads

«Το τελευταίο που επιθυμώ είναι να εμπλακώ σε κομματικούς ανταγωνισμούς και διαμάχες. Αισθάνομαι όμως την υποχρέωση να σας πω, όπως πάντα, την αλήθεια» σημείωσε. 

Κατέληξε εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «η Ευρώπη είναι το σπίτι μας» και είπε: «την Κυριακή λέμε ΝΑΙ στην Ευρώπη. Με σύνεση, με ενότητα, με εθνικό φρόνιμα, με σεβασμό στις θυσίες των Ελλήνων». 

Ο Κώστας Καραμανλής είχε προχωρήσει σε δημόσια παρέμβασή και πριν από λίγες ημέρες στην οποία επέκρινε την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα για τη διενέργεια δημοψηφίσματος. Σημείωσε ακόμη ότι «τα πιο ζωτικά συμφέροντα του Έθνους επιβάλλουν την παραμονή της χώρας στην καρδιά της Ευρώπης». 

Σε παρέμβαση για το δημοψήφισμα προχώρησε και το «Ίδρυμα Κωνσταντίνος Καραμανλής». «Είναι στο χέρι της κάθε Ελληνίδας και του κάθε Έλληνα να αποτρέψει με την ψήφο του την προσεχή Κυριακή αυτήν την καταστροφή και να εξασφαλίσει το μέλλον της χώρας μέσα στην Ευρώπη».