Σε συνέχιση των απεργιακών τους κινητοποιήσεων, προσανατολίζονται οι ναυτεργάτες, οι οποίοι το μεσημέρι, παρουσία και της Γενικής Γραμματέως του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα, πραγματοποίησαν νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο λιμάνι του Πειραιά στον Αγ.Διονύσιο. Συγκέντρωση αναμένεται να πραγματοποιηθεί και την Κυριακή. Η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία αναμένεται να συνεδριάσει την Κυριακή προκειμένου να αποφασίσει για τη συνέχιση η μη των απεργιακών κινητοποιήσεων.

Ads

 
Εκπρόσωποι των ναυτεργατών στις ομιλίες τους δήλωσαν αποφασισμένοι να διεκδικήσουν τα αιτήματά τους και κάλεσαν την κυβέρνηση να αποσύρει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας, το οποίο χαρακτήρισαν ταφόπλακα σε ό,τι έχει απομείνει.
 
Όπως τόνισαν ουσιαστικά καταργείται εκ βάθρων το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, που αφορά, μεταξύ άλλων, τις οργανικές συνθέσεις των πλοίων και την δεκάμηνη απασχόληση. Επίσης, ανέφεραν ότι για τα ποντοπόρα φορτηγά πλοία, κατεδαφίζεται πλέον ο θεσμός της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, μιας και εισάγεται στο χώρο της ναυτικής εργασίας η διαδικασία σύναψης ατομικών συμβάσεων εργασίας, που θα καταρτίζονται μεταξύ του πλοιοκτήτη και του Έλληνα ναυτικού για ναυτολόγηση σε θέση κατώτερου πληρώματος.
 
Ο Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας Γιάννης Χαλάς σχολιάζοντας τις πληροφορίες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας περί επικείμενης δρομολόγησης πλοίου από την Κρήτη για τη μεταφορά ευπαθών προϊόντων μετά από συμφωνία, έκανε λόγο για παραπληροφόρηση και ότι τα πληρώματα όλων των πλοίων απεργούν κανονικά.
 
Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης σε επιστολή του προς την ΠΝΟ έκανε έκκληση οι ναυτεργάτες να δείξουν διαλλακτικότητα στην εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης στο θέμα της μεταφοράς ευπαθών αγροτικών προϊόντων στο ενδεχόμενο συνέχισης της απεργίας.