Με την παραλαβή του υποβρυχίου Παπανικολής και τη ναυπήγηση δύο νέων υποβρυχίων του ιδίου τύπου που θα αντικαταστήσουν τον εκσυγχρονισμό δύο παλαιότερων, επιλύεται η χρόνια διένεξη μεταξύ ελληνικού δημοσίου και της γερμανικής εταιρείας Τhyssenkrupp, συνιδιοκτήτριας πλέον των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, σύμφωνα με τον Σκάι.

Ads

Όσον αφορά το υποβρύχιο «Παπανικολής», θα παραληφθεί με στόχο στη συνέχεια να πουληθεί, ενώ κανονικά θα παραληφθούν τα τρία υπόλοιπα υποβρύχια της ίδιας κατηγορίας. Παράλληλα, θα ναυπηγηθούν δυο υποβρύχια της κλάσης 214, αντί να εκσυγχρονιστούν δυο παλαιά, τύπου 209.

Στη συμφωνία αυτή κατέληξε η ελληνική κυβέρνηση μετά από διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους της Τhyssenkrupp και της Abu Dhabi MAR που κατέχει το 75% των μετοχών των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας που επικαλείται ο Σκάι, την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να καταρτιστεί καινούργια σύμβαση – πλαίσιο για τα υποβρύχια του πολεμικού ναυτικού, η οποία θα έχει και την έγκριση του ΚΥΣΕΑ.

«Η υπόθεση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά αποδεικνύεται ένα διαρκές σκάνδαλο. Ο ελληνικός λαός πλήρωσε πανάκριβα και συνεχίζει να πληρώνει την πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που ιδιωτικοποιεί και συρρικνώνει τη ναυπηγική βιομηχανία. Έτσι γίνονται τα ελλείμματα και τα χρέη, έτσι εξασφαλίζεται η στήριξη της Μέρκελ στη σφαγή των λαϊκών δικαιωμάτων», αναφέρει σε ανακοίνωση του το ΚΚΕ.

Ads