Σε ρήξη βρίσκονται διοίκηση του νοσοκομείου «Αλεξάνδρα» και κυβέρνηση μετά την απόφαση της διοίκησης να δηλώσει αδυναμία συμμετοχής στο σύστημα εφημεριών, λόγω έλλειψης υγειονομικού υλικού και πληρότητας κλινών. Το υπουργείο Υγείας αμφισβητεί την αδυναμία που δηλώνει το «Αλεξάνδρα», με τον Ανδρέα Λοβέρδο να διατάζει τη διενέργεια ένορκης διοικητικής εξέτασης και κάνει λόγο για «σαμποτάζ». Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε πως το υπουργείο Παιδείας συμφωνεί με την πρότασή του να «πάρει τα δύο πανεπιστημιακά νοσοκομεία Αρεταίειο και Αιγινήτειο, αλλά και τα υπόλοιπα πανεπιστημιακά νοσοκομεία, στο Εθνικό Σύστημα Υγείας ώστε η γραφειοκρατία να μη δημιουργεί εμπλοκές» σχετικά με τη χρηματοδότηση.

Ads

Το υπουργείο Υγείας υποστηρίζει πως από τον αιφνίδιο έλεγχο που πραγματοποίησε ο διοικητής της Α’ υγειονομικής περιφέρειας διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν 37 ελεύθερα κρεβάτια και αποθέματα υγειονομικού υλικού. Ο υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος, αναφερόμενος στη διακοπή εφημερίας του νοσοκομείου, κάνει λόγο για «σαμποτάζ» και «υπονόμευση» και σημειώνει ότι θα επιβληθούν κυρώσεις σ΄αυτούς που είναι υπεύθυνοι. Σημειώνεται ότι το νοσοκομείο με απόφαση του υπουργείου τέθηκε και πάλι σε εφημερία. «Παίζουν παιγνίδια εις βάρος του ελληνικού λαού», δήλωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος, υποστηρίζοντας πως «κάποιοι εμφανίζουν κρίση εκεί που δεν υπάρχει».

Σημειώνεται ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος συναντήθηκε σήμερα με την υπουργό υγείας Άννα Διαμαντοπούλου και τους προέδρους των Ιατρικών Σχολών,
ώστε να συζητήσουν τα προβλήματα στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία Αρεταίειο και Αιγινίτειο αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι νοσοκομειακοί γιατροί.

Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, τόνισε πως «δώσαμε μία λύση στο θέμα των δύο Νοσοκομείων Αρεταίειο και Αιγινήτειο, που απασχόλησαν τη δημοσιότητα τις περασμένες ημέρες. Δώσαμε μια λύση για το «τώρα» σε ό,τι αφορά την υπέρβαση των γραφειοκρατικών προβλημάτων, που οδηγούσαν σε καθυστέρηση χρηματοδότησης και άρα σε ταλαιπωρία όλων: των εργαζομένων και των ασθενών».

«Αποφασίσαμε μια λύση, την οποία επεξεργάστηκαν πριν από τη συνάντηση οι Γενικοί Γραμματείς των Υπουργείων Παιδείας, Υγείας και Οικονομικών, μαζί με τους εργαζόμενους. Εμείς, ως Υπουργείο Υγείας, θέτουμε και ένα θέμα με το οποίο συμφωνεί το Υπουργείο Παιδείας: να πάρουμε αυτά τα δύο Νοσοκομεία στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, όπως και τα άλλα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία, ώστε η γραφειοκρατία να μη δημιουργεί εμπλοκές. Ως προς αυτό το δεύτερο, η απόφαση θα ληφθεί στην επόμενη συνάντησή μας και αμέσως μετά, εάν δεν υπάρξει άλλη εμπλοκή, θα υπάρξει και η νομοθέτηση του όλου θέματος», δήλωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Ads

Σε ερώτηση αν το 28% της χρηματοδότησης επαρκεί για τα 2 νοσοκομεία, ο υπουργός Υγείας απάντησε πως «πήραμε απόφαση για πολύ συγκεκριμένη χρηματοδότηση και από το Υπουργείο Υγείας, σε σχέση με τους ειδικευόμενους, δώσαμε ως ποσό, έναντι των υποχρεώσεών μας για το 2011, 2.100.000 ευρώ. Αυτό καλύπτει τις ανάγκες των νοσοκομείων προς το παρόν και δεν θα υπάρξει άλλη εμπλοκή στο μέλλον με τις λύσεις που δώσαμε τώρα».