Η ιστορία επαναλαμβάνεται. Η Ελλάδα βρίσκεται ενόψει νέου κύκλου εξοπλιστικών προγραμμάτων με αφορμή την κρίση στο Αιγαίο και την Α. Μεσόγειο. Ο Κ. Μητσοτάκης ήδη «ζυμώνει» στην κοινωνία, όχι μόνο ότι ο κύριος προσανατολισμός της κρατικής χρηματοδότησης θα είναι η ενίσχυση της Άμυνας, αλλά και ότι ο ελληνικός λαός θα κληθεί ακόμη και σε νέες «θυσίες», όπως χαρακτηριστικά είπε, γι’ αυτήν την ενίσχυση, σε βάρος της στήριξης της πληττόμενης κοινωνίας.

Ads

Επιβεβαιώνοντας τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, δήλωσε την Τετάρτη, ότι η κυβέρνηση κινείται σε τρία επίπεδα σε ό,τι αφορά στην ενίσχυση της Άμυνας, τα οποία θα τα παρουσιάσει αναλυτικά ο πρωθυπουργός στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.

«Το πρώτο είναι τα αμιγώς εξοπλιστικά προγράμματα, στα οποία προφανώς έχουν προτεραιότητα οπλικά συστήματα, τα οποία είναι πιο άμεσα επιχειρησιακά έτοιμα. Το δεύτερο είναι η ενίσχυση του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων. Και το τρίτο είναι η ενίσχυση της αμυντικής μας βιομηχανίας, η οποία έχει αφενός αποτρεπτική ισχύ και αφετέρου αναπτυξιακή χροιά, γιατί συμβάλλει και στην έρευνα και τεχνολογική ανάπτυξη και στην απασχόληση. Δεν είναι μόνο τα ναυπηγεία. Έχουμε αεροπορική βιομηχανία, την ΕΑΒ, έχουμε και τα εργοστάσια του στρατού. Υπάρχει ένα πλέγμα που έχει να κάνει με την αμυντική βιομηχανία της χώρας μας, την εξυγίανσή της, την ανάπτυξή της», δήλωσε.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, ο κύβος έχει ριφθεί και ο Κ. Μητσοτάκης φέρεται αποφασισμένος να συνάψει αμυντική συμφωνία με την Γαλλία, μεταξύ άλλων και για την προμήθεια γαλλικών μαχητικών τύπου Rafale, τα οποία θεωρούνται αναβαθμισμένα επιχειρησιακά σε σύγκριση με τα παλαιού τύπου Mirage που διαθέτει η πολεμική μας αεροπορία. Το θέμα φέρεται να συζητήθηκε και σε τηλεφωνική επικοινωνία επικοινωνία που είχαν την Τετάρτη (2 Σεπτεμβρίου) ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος με τη Γαλλίδα ομόλογό του, Φλοράνς Παρλί. 

Ads

Όπως επισημαίνει το militaire.gr, οι σχετικές αποφάσεις φαίνεται να έχουν ληφθεί, και στις 10 Σεπτεμβρίου Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανουέλ Μακρόν ίσως προχωρήσουν και σε υπογραφές. Σύμφωνα με το militaire.gr «στις 17 Ιουλίου ο πρωθυπουργός θα υπέγραφε αμυντική συμφωνία με τον Γάλλο πρόεδρο, μέρος της οποίας θα ήταν και οι γαλλικές φρεγάτες. Η συμφωνία τινάχθηκε στον αέρα με ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης στο “παρά ένα”. Η γερμανική και αμερικανική παρέμβαση ήταν η αιτία, λένε οι πληροφορίες. Τώρα λένε ότι στις 10 Σεπτεμβρίου ο πρωθυπουργός θα υπογράψει αμυντική συμφωνία με τον Γάλλο πρόεδρο, αυτή τη φορά με μαχητικά αεροσκάφη, αλλά και φρεγάτες που χθες τις “έντυναν στα γαλανόλευκα”».

Ανάλογα δημοσιεύματα προετοιμάζουν την κοινή γνώμη. «Στο Μέγαρο Μαξίμου σχεδιάζουν εκτενώς και λεπτομερώς το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα, το οποίο αναμένεται να εξαγγείλει ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη», σύμφωνα με το «Βήμα». «Δίνουμε 10 δισ. ευρώ για νέα όπλα», έγραφε το «Πρώτο Θέμα». « Στο παιχνίδι παραμένουν και οι φρεγάτες, ωστόσο η σημαντικότερη είδηση στη νέα συμφωνία είναι πως η Ελλάδα σκοπεύει να παραγγείλει 12 μαχητικά αεροσκάφη τύπου Rafale », πρόσθετε η Real News.

Αλλά και η ίδια η κυβέρνηση «ζυμώνει» σε επικοινωνιακό επίπεδο την επιλογή για το δυσβάσταχτο κόστος της αγοράς όπλων και την επιβάρυνση των πολιτών. Την αρχή έκανε ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης από την Βουλή, στα τέλη του Αυγούστου, στο πλαίσιο της συζήτησης για την κύρωση των συμφωνιών με την Ιταλία και την Αίγυπτο. Ειδικότερα σημείωσε: «Ναι όπου χρειάζεται θα κάνουμε τις στοχευμένες εκείνες επενδύσεις που δυστυχώς η γεωπολιτική μας θέση επιβάλλει. Και αν αυτό σημαίνει κάποιες μικρές παραπάνω θυσίες από τον ελληνικό λαό να συμφωνήσουμε όλοι μαζί ότι τις θυσίες αυτές πρέπει να τις αναλάβουμε για να μπορέσουμε επιτέλους να θωρακίσουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις».

Τη σκυτάλη πήρε την Τετάρτη ο Γιώργος Γεραπετρίτης μιλώντας στον Σκάι για την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων και της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας… με το ανάλογο δημοσιονομικό κόστος που συνεπάγεται. Ο υπουργός Επικρατείας έκανε λόγο, μάλιστα, για «μενού επιλογών», λέγοντας ότι ήδη γίνονται οι σχετικές διαπραγματεύσεις. «Βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις και συζητήσεις με πολλές δυνάμεις με πρόθεση αναβάθμισης και της αμυντικής μας βιομηχανίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Επικρατείας και πρόσθεσε: «Ήδη έχουμε μενού επιλογών για την αναβάθμιση των υφιστάμενων οπλικών συστημάτων και την αγορά νέων, στο πλαίσιο του δημοσιονομικού χώρου που έχουμε».

Εκκίνηση της εξοπλιστικής κούρσας και στην Τουρκία

Στην αύξηση των στρατιωτικών δαπανών στην Τουρκία αναφέρεται ρεπορτάζ της Frankfurter Allgemeine Zeitung το οποίο σημειώνει: «Μόνο την περασμένη εβδομάδα, εν μέσω της κλιμάκωσης της σύγκρουσης για τα οικόπεδα φυσικού αερίου στην Κύπρο, ο Ερντογάν ζήτησε η χώρα να σκαρφαλώσει στην “κορυφή του πρωταθλήματος” της βιομηχανίας όπλων. Δεν πρέπει “ούτε λεπτό να χάσουμε”, είπε. Οι περιφερειακές συγκρούσεις αναγκάζουν τη χώρα να παράγει σύγχρονα οπλικά συστήματα με ίδιους πόρους. Μια εθνική αμυντική βιομηχανία «σε όλους τους κρίσιμους τομείς» που είναι ανεξάρτητη από το εξωτερικό είναι ο πιο σημαντικός στόχος, είπε σε ένα ναυπηγείο. Ο Ερντογάν βρίσκεται στη διαδικασία αύξησης του στρατιωτικού δυναμικού της Τουρκίας εδώ και χρόνια. Αυτό προκύπτει και από τα στοιχεία που συλλέγει το Διεθνές Ινστιτούτο για την Ειρήνη στη Στοκχόλμη (SIPRI). Το ποσοστό για τον εξοπλισμό στον κρατικό προϋπολογισμό το 2019 ήταν 7,8%, το υψηλότερο από το 2003. Το γερμανικό ποσοστό -λίγο αλλαγμένο- ανέρχεται στο 2,8%. Πέρυσι, η Τουρκία ξόδεψε 20,5 δισεκατομμύρια δολάρια για στρατιωτικές δαπάνες, μία αύξηση άνω του 50% από το 2015 και σχεδόν διπλάσια από ό,τι πριν από δέκα χρόνια»