Σε αδιέξοδο οδηγήθηκε η συνάντηση εκπροσώπων των φαρμακοποιών με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο, καθώς υπήρξαν σημαντικές διαφωνίες σχετικά με τις ρυθμίσεις που προβλέπει το νέο σχέδιο νόμου για τους φαρμακοποιούς, το οποίο θα κατατεθεί την ερχόμενη Τετάρτη στη Βουλή.

Ads

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας τους φαρμακοποιούς σε σχετικές ερωτήσεις τους τα φαρμακεία θα πρέπει να λειτουργούν Σάββατο αλλά και τα απογεύματα Δευτέρας και Τετάρτης, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ θα πρέπει μειωθεί και το πληθυσμιακό κριτήριο για το άνοιγμα νέων φαρμακείων. Οι φαρμακοποιοί τόνισαν ότι η πλήρης απελευθέρωση του ωραρίου θα ευνοήσει τα μεγάλα κεντρικά φαρμακεία ενώ θα εξοντώσει τα φαρμακεία της γειτονίας που δεν θα μπορούν να μένουν ανοιχτά τόσες ώρες και μοιραία θα βάλουν λουκέτο.

Μάλιστα, ο Ανδρέας Λοβέρδος τόνισε ότι «θα συμπεριλάβει τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις στο νομοσχέδιο» και πρόσθεσε ότι «δεν είναι διατεθειμένος να συζητήσει άλλο γι΄αυτό το θέμα».

Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, το πληθυσμιακό κριτήριο μειώνεται από ένα φαρμακείο ανά 1.500 κατοίκους σε ένα φαρμακείο ανά 1.000 κατοίκους, κάτι που σημαίνει, σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, ότι θα αυξηθούν κατά 1.000 τα ήδη υπάρχοντα 12.000 φαρμακεία.

Ads

Σχετικά με τις εκπτώσεις των φαρμακοποιών προς τα ασφαλιστικά ταμεία ανάλογα με το ποσοστό κέρδους τους,οι φαρμακοποιοί είπαν ότι αυτές μεσοσταθμικά δεν είναι 2,5% αλλά 4,4% οπότε θα πληρώνουν όσο και οι φαρμακοβιομηχανίες, κάτι που παραβιάζει τη σχέση 1 προς 3 – δηλαδή, ότι οι εκπτώσεις των φαρμακοποιών θα ήταν ποσοστιαία στο ένα τρίτο από τις εκπτώσεις των φαρμακοβιομηχάνων.

Οι φαρμακοποιοί δηλώνουν αντίθετοι με τα νέα μέτρα και όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Θόδωρος Αμπατζόγλου, θα προσφύγει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια για παράβαση της οδηγίας που εξαιρεί τα φαρμακεία από την απελευθέρωση επαγγελμάτων, κάνοντας λόγο για «πλήρη ρήξη με το υπουργείο Υγείας».

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κωνσταντίνος Λουράντος ζήτησε από τους φαρμακοποιούς της Αττικής «να κλείσουν τα φαρμακεία, αφού, θα ανακαλέσει από αύριο τη λίστα με τα διημερεύοντα και διανυκτερεύοντα φαρμακεία».Ο Φαρμακευτικός σύλλογος Πειραιά αποφάσισε 48ωρη απεργία για τη Δευτέρα και την Τρίτη, 17 και 18 Ιανουαρίου. Σε ανακοίνωσή του ο Φαρμακευτικός Σύλλογος επισημαίνει, ότι η επέκταση του ωραρίου και η μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών, οδηγεί σε κλείσιμο των μικρομεσαίων φαρμακείων και εξοντώνει τους φαρμακοποιούς.

Τη Δευτέρα ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος θα συνεδριάσει ώστε να προχωρήσει σε κινητοποιήσεις.