Υλοποιούν από σήμερα την προειδοποίησή τους οι προμηθευτές, διακόπτοντας τον εφοδιασμό των νοσοκομείων του ΕΣΥ με υλικά εφόσον δεν εξοφλούνται απευθείας τα τιμολόγιά τους. Η εξέλιξη εγείρει έντονες ανησυχίες, δεδομένης μάλιστα της πρόσφατης εμπειρίας, όταν η διακοπή προμήθειας υλικών επί εβδομάδες στα νοσοκομεία προκάλεσε τεράστιες ελλείψεις, με αποτέλεσμα ασθενείς να κινδυνεύσουν καθημερινά.

Ads

Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Προμηθευτών Επιστημών και Υγείας αποφάσισε να σταματήσει και πάλι τον εφοδιασμό των νοσοκομείων από τις 11 Οκτωβρίου, καταγγέλλοντας πως οι οφειλές του ΕΣΥ μόνο προς τα μέλη του Συνδέσμου ξεπερνούν τα 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2010 έχει εξοφληθεί μόνο κατά 4,6%. Οι προμηθευτές ζητούν την ξόφληση των οφειλών των νοσοκομείων του πρώτου εξαμήνου του 2010, έκδοση των υπουργικών αποφάσεων σχετικά με την έκδοση και διάθεση ομολόγων για την εξόφληση των χρεών για τα έτη 2007, 2008 και 2009 και καταβολή των 200.000 ευρώ που προβλέπει ο πρόσφατος νόμος σε όλους τους προμηθευτές που εισχώρησαν στη ρύθμιση.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) Δημ. Βαρνάβας προειδοποιεί πως «οι διάχυτες ελλείψεις υλικών, που εμφανίστηκαν το προηγούμενο διάστημα σε νοσοκομεία της χώρας, φαίνεται πως θα γίνουν βρόγχος, μετά την απόφαση των προμηθευτών για ολική αναστολή παράδοσης υλικών. Εάν η κατάσταση δεν αντιμετωπιστεί άμεσα και αποτελεσματικά, φοβούμαστε πως μπορεί να κινδυνέψουν ασθενείς που νοσηλεύονται ή προσέρχονται στα νοσοκομεία. Τέλος, θεωρούμε ανεπίτρεπτο να επαναληφθούν εκ μέρους της κυβέρνησης χαρακτηρισμοί περί ‘εκβιαστών’, όταν είναι γνωστό ότι στο παιχνίδι των υπερκοστολογήσεων και της εκτεταμένης διαφθοράς συμμέτοχος ήταν, εκτός από τους προμηθευτές, τόσο η σημερινή όσο και η προηγούμενη κυβέρνηση, εκτοξεύοντας τα χρέη σε δυσθεώρητα ύψη. Ως νοσοκομειακοί γιατροί, καλούμε τις δύο πλευρές να βρουν άμεση λύση».

Σύμφωνα με ρητή εντολή του γενικού γραμματέα Υγείας Ν. Πολύζου, βάσει των όσων προβλέπει πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση για τα χρέη των νοσοκομείων, οι διοικητές των δημοσίων νοσοκομείων όλης της χώρας θα έπρεπε μέχρι την Παρασκευή 1 Οκτωβρίου να είχαν αρχίσει να αποπληρώνουν τους προμηθευτές τους για τα έτη 2005 – 2006 σε μετρητά.

Ads

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, μιλώντας στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, σημείωσε πως «στόχος είναι η πληρωμή των προμηθειών σε πραγματικό χρόνο και ενδεχομένως η προκαταβολική πληρωμή για την εξασφάλιση καλύτερων τιμών, αρχής γενομένης από την 1η/1/2011, όπως επίσης και η αποπληρωμή των χρεών του ΕΣΥ μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2010. Το σύστημα της κεντρικής προμήθειας θέλει βελτιώσεις ώστε να γίνεται με άψογο τρόπο και χωρίς υποψίες. Αν δεν πετύχουμε, θα πρέπει να πάρουμε και άλλο εισόδημα από τον πολίτη. Δεν μπορεί, επειδή εμείς δεν καταφέρνουμε τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές, να τα πληρώνει ο κόσμος».

Στα μέσα Ιουνίου, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η ολοκληρωτική κατάρρευση της Δημόσιας Υγείας, έπειτα από διαπραγματεύσεις επί διαπραγματεύσεων και σκληρές αντιπαραθέσεις, υπουργείο Υγείας και προμηθευτές κατέληξαν σε μια κατ’ αρχήν συμφωνία και η κυβέρνηση συμφώνησε να παραχωρήσει επιπλέον 100 εκατ. ευρώ σε μετρητά και τριετή αντί πενταετή ομόλογα για την αποπληρωμή των χρεών του 2009.

Είχε προηγηθεί σκληρή αντιπαράθεση εβδομάδων, κατά τη διάρκεια των οποίων η Δημόσια Υγεία υπολειτουργούσε. Η τότε υπουργός Υγείας Μ. Ξενογιαννακοπούλου είχε κάνει λόγο για εκβιασμό εκ μέρους των προμηθευτών, δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως «Το πάρτι στο χώρο της υγείας έχει τελειώσει». Από την πλευρά τους, οι προμηθευτές επέρριπταν ευθύνες στο υπουργείο για καθυστερήσεις, υπογραμμίζοντας πως «Όταν υπάρχει φωτιά σπεύδεις να τη σβήσεις με έναν κουβά. Δεν το μελετάς εννιά μήνες».

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, η κατάσταση που είχε διαμορφωθεί στα νοσοκομεία της χώρας ήταν τραγική, χωρίς υλικά και με πολλούς ασθενείς να κινδυνεύουν καθημερινά. Στην κατάσταση αυτή είχαν προστεθεί και οι επισχέσεις των γιατρών, οι οποίοι διεκδικούσαν τα δεδουλευμένα τους.