Οι 31 από τις 32 συνελεύσεις των τοπικών συλλόγων ενώσεων καθηγητών (ΕΛΜΕ) που ολοκληρώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης, αποφάσισαν πενθήμερη απεργία λίγες ημέρες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Ads

 
Η τελική απόφαση που θα αφορά τις ημέρες από 16 μέχρι 20 Σεπτεμβρίου, θα ληφθεί την Δευτέρα από την γενική συνέλευση των προέδρων των 88 τοπικών ΕΛΜΕ της χώρας.  

Το ζήτημα προκάλεσε έντονο διάλογο μεταξύ εκπροσώπων των κομμάτων στην τηλεόραση του ΑΝΤ1.
 

Ο Κωνσταντίνος Καραγκούνης, από την Νέα Δημοκρατία, υποστήριξε ότι «δεν θα γίνει επιστράτευση», επισημαίνοντας ότι «η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί πως τα μαθήματα θα ξεκινήσουν κανονικά».
 
Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιάννης Μηλιός, δήλωσε ότι «πρέπει να είναι ανοιχτά τα σχολεία όμως οι κινητοποιήσεις είναι αναγκαίες και θα τις στηρίξουμε. Δεν μπορεί η εκπαίδευση να εκφυλιστεί σε μαθητεία» εκφράζοντας την βεβαιότητα ότι «οι γονείς σε μεγάλο βαθμό στηρίζουν τις κινητοποιήσεις, καθώς δεν είναι όπως την περίοδο των εξετάσεων».
 
Ο Παναγιώτης Ρήγας, από το ΠΑΣΟΚ, σχολίασε ότι «η κυβέρνηση δεν πρέπει να λέει ότι όλα θα πάνε καλά. Πρέπει όντως να πάνε καλά. Γίνεται σημαντική μεταρρύθμιση και όποτε γίνονταν αλλαγές υπήρχε πάντα μια συνδικαλιστική οργάνωση που ήταν αντίθετη».
 
Από την ΔΗΜΑΡ, ο Θοδωρής Μαργαρίτης, εξέφρασε την άποψη ότι «οι καθηγητές έχουν δίκιο» και πως πρέπει όποια απόφαση και αν πάρουν να είναι «μαζική, να μην υπηρετεί κομματικοποιημένα σχέδια και να λάβουν υπόψιν τους τις κοινωνικές συναινέσεις».