Σε πανστρατιά για την οικονομία κάλεσε ο Γιώργος Παπανδρέου κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στο υπουργικό συμβούλιο για την παρουσίαση των διατάξεων «Καλλικράτη». Τόνισε πως η Ελλάδα «σε ελάχιστο χρόνο πρέπει να διορθώσει πορεία ολόκληρων δεκαετιών» και επισήμανε πως «αναλαμβάνουμε στο ακέραιο την ιστορική ευθύνη να προχωρήσουμε σε βαθιές τομές, το στοίχημα ότι η Ελλάδα μπορεί και θέλει να αλλάξει είναι εθνικό. Θα αποδείξουμε ότι εμείς οι Έλληνες δεν φυγομαχούμε».

Ads

«Η Ευρώπη πρέπει να αποτρέψει μια φωτιά που φούντωσε από τη διεθνή κρίση να απλωθεί στην ευρωπαϊκή και τη διεθνή οικονομία» τόνισε ο πρωθυπουργός και έδωσε τη διαβεβαίωση πως θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να προστατέψει τη χώρα από τον όποιο κίνδυνο. Η ελληνική κυβέρνηση ανακοινώνει διαρθρωτικά μέτρα, αναπτυξιακά για έξοδο από την κρίση, ωστόσο η ευθύνη για να περιοριστεί η κρίση ανήκει σε όλη την Ευρώπη, σημείωσε ο Γ. Παπανδρέου.

Όπως ανέφερε, «σε 6 μήνες κάνουμε τομές που δεν είχαν γίνει επί δεκαετίες». «Τα προσωρινά δύσκολα μέτρα και οι μεγάλες μόνιμες αλλαγές θα μας βρουν πολύ καλύτερους μετά το τέλος αυτής της πορείας» πρόσθεσε.

Αργότερα, μιλώντας στο συνέδριο του Economist, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι το μήνυμα είναι «μην αφήσετε μια μικρή φωτιά, ένα σπινθήρα να βγει εκτός ελέγχου και να γίνει απειλή για την ευρωζώνη» και επανέλαβε ότι «είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε επώδυνα μέτρα, αλλά και να προχωρήσουμε σε βαθιές και διαρθρωτικές αλλαγές σε θεσμούς και δομές». Ακόμα, επεσήμανε ότι η ακατάσχετη φιλολογία για την ελληνική κρίση και η συνεχής ενασχόληση με την Ελλάδα υπονομεύει τις υπαρκτές και γενναίες, όπως τις χαρακτήρισε, αλλαγές της κυβέρνησης για να βάλει σε τάξη τη χώρα μας. Έκανε λόγο για διεθνή πρακτορεία τα οποία μεταδίδουν με αστραπιαία ταχύτητα κάθε λέξη που ακούγεται στην Ελλάδα, αλλά και κάθε φημολογία. Και επισήμανε ότι έχουμε ακούσει τα πάντα για την Ελλάδα. Από αλήθειες που πονάνε, έως τις πιο εξωφρενικές αδικίες.

Ads

«Ο λαός είναι να συγκροτήσει τη δική του αγωνιστική πανστρατιά»

«Οι εξελίξεις αποδεικνύουν ότι ο μηχανισμός δανειοδότησης ΕΕ – ΔΝΤ όχι μόνο στηρίζει τη σφαγή των λαϊκών δικαιωμάτων, αλλά και εμπλέκει τη χώρα πιο βαθιά στους οξυμμένους ανταγωνισμούς των κεφαλαίων και κυβερνήσεων, εντός και εκτός της ΕΕ. Αυτό που χρειάζεται τώρα ο λαός είναι να συγκροτήσει τη δική του αγωνιστική πανστρατιά για να εμποδίσει και να ανατρέψει τη βάρβαρη πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που, με τη συναίνεση ΝΔ – ΛΑΟΣ, θυσιάζει τα εργατικά λαϊκά δικαιώματα για τα κέρδη της πλουτοκρατίας», τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, σχολιάζοντας την ομιλία του Γ. Παπανδρέου στο υπουργικό συμβούλιο.

Αντιπαράθεση στη Βουλή

Η οικονομία και ο μηχανισμός στήριξης συζητήθηκαν και στη Βουλή, κατά τη ψήφιση του νομοσχεδίου για τις εργασιακές σχέσεις, οδηγώντας σε σφοδρή αντιπαράθεση αντιπολίτευση και κυβέρνηση. Η ΝΔ χαρακτήρισε «ξεκούρδιστη μπάντα» την κυβέρνηση, ο Γ. Καρατζαφέρης ζήτησε από τον πρωθυπουργό να ενισχύσει την «αναιμική του κυβέρνηση», ο Α. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «θα παραδώσει και τις υπουργικές καρέκλες στο ΔΝΤ» και ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία ανησυχία για τις τράπεζες και τόνισε πως προχωρεί η σύνταξη του μνημονίου που θα στηρίξει τον μηχανισμό. Το ΚΚΕ αποχώρησε χθες από τη διαδικασία.

Ο Α. Λοβέρδος επανέλαβε από του βήματος ότι η κυβέρνηση εξέθεσε πολύ σοβαρά επιχειρήματα ώστε να μην ληφθεί το μέτρο της περικοπής του 13ου και 14ου μισθού και απηύθυνε έκκληση σε «δύο πολιτικούς χώρους» να μην βάζουν τρικλοποδιές κάθε μέρα, να αφήσουν την κυβέρνηση να δουλέψει.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης είπε ότι ενώ η χώρα μας έφτασε στο χειρότερο σκαλοπάτι της διεθνούς ανυποληψίας, ήδη «άρχισε πλιάτσικο», ο πολιτικός κόσμος στέκει αμήχανος κι ο πρωθυπουργός μουδιασμένος και πρόσθεσε ότι με το «μούδιασμα» δίνουμε το δικαίωμα να λεηλατούν τη χώρα. Ζήτησε από την κυβέρνηση να διορθώσει άμεσα τα λάθη και από τον κ. Παπανδρέου να ενισχύσει την «αναιμική σύνθεση» της κυβέρνησης με προσωπικότητες που θα ακούγονται περισσότερο από τις αγορές. «Κατεβάζετε την δεύτερη ομάδα σε έναν κυριαρχικό αγώνα. Κινδυνεύει η πατρίδα», κατέληξε και καταλόγισε στην Αριστερά ότι σε αυτό το σκηνικό «προσθέτει στοιχεία διαλύσεως».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κώστας Μαρκόπουλος, χαρακτήρισε την κυβέρνηση «ξεκούρδιστη μπάντα», επικαλούμενος έλλειψη συντονισμού μεταξύ συναρμοδίων υπουργών και υπουργών με τους υφυπουργούς και κάλεσε την κυβέρνηση: «Αποφασίστε αν μπορείτε να κυβερνήσετε. Αντιλαμβάνεστε την ευθύνη σας σε αυτή την κρίσιμη φάση; Αν ναι. Αποδείξτε το».

Ακόμα, έκανε την εκτίμηση ότι ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ αποφάσισε να αφήσει ένα ποσοστό της στήριξης στον πρωθυπουργό, βλέποντας ότι ακολουθεί στρατηγική στραβού γυαλού που καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις.

«Γίνονται τιμητές και εγκαλούν την Αριστερά που κράτησε τα μπόσικα στο πολιτικό σύστημα, εκείνοι που οδήγησαν την χώρα σε αυτή την κατάσταση», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. Απευθυνόμενος προς τον Α. Λοβέρδο του είπε πως όταν τον ακούει να μιλάει δίνει την αίσθηση ότι «βγάζουμε λαβράκια», αφού: Είπε ότι από τον Δεκέμβριο αντάλλασσαν ραβασάκια με το ΔΝΤ, όταν ούτε σαν μπλόφα δεν ήταν στην αντζέντα το Ταμείο και πως είχε προβλέψει από το 2008 ότι πάμε σε χρεοκοπία, ενώ το ΠΑΣΟΚ βάσισε σε άλλους ισχυρισμούς την προεκλογική εκστρατεία του.

Αμφισβήτησε τα λόγια του υπουργού ότι ο μηχανισμός είναι η μόνη λύση, υπογραμμίζοντας ότι «μονόδρομο» καθώς «όλοι οι μονόδρομοί σας αποδείχτηκαν βούρκος». «Φτάσατε στο σημείο να νομοθετούν οι βάρβαροι. Στο δίλημμα σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα που θέσατε, προτιμήσατε τη βαρβαρότητα του ΔΝΤ και τώρα το εμφανίζεται σαν επιτυχία», ανέφερε και πρόσθεσε «Μην υπηρετείτε ένα σύστημα που καταρρέει. Αλλάξτε ρότα. Τι περιμένετε; Να σας πάρουν τις υπουργικές καρέκλες;» «Αν δεν μπορείτε να βάλετε την κόκκινη γραμμή αφήστε το λαό να το κάνει», κατέληξε.

Απαντώντας ο κ. Λοβέρδος χαρακτήρισε «απαξιωτικά» τα λεγόμενα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ περί «κηδεμονίας», λέγοντας πως τον διαψεύδει το ίδιο το κείμενο. Διευκρίνισε ότι οι συναντήσεις με το ΔΝΤ στις οποίες αναφέρθηκε ο κ. Τσίπρας δεν αφορούν «υπαγόρευση πολιτικών», αλλά συναντήσεις ρουτίνας ενόψει της κατάρτισης εκθέσεων των διεθνών οργανισμών για την παροχή οικονομικών στοιχείων εκ μέρους της χώρας μας, ενώ καταλόγισε στον κ. Τσίπρα «συνειδητή διαστρέβλωση».