Οι ώρες είναι κρίσιμες στην ιστορική εφημερίδα της Αριστεράς που θα κλείσει σύντομα 70 χρόνια ζωής.

Ads

Η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που χρηματοδοτεί την προσπάθεια να προωθήσει ένα πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου έχει προκαλέσει την αντίδραση των εργαζομένων που προετοιμάζουν κινητοποιήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τελεί υπό παραίτηση ο διευθυντής της εφημερίδας Άγγελος Τσέκερης, ενώ άλλη λύση για την οικονομική διάσωση της εφημερίδας δεν είναι ορατή αυτή τη στιγμή. Για την Τρίτη έχει προγραμματιστεί διαδικτυακή γενική συνέλευση των εργαζομένων που αναμένεται να καθορίσει την επόμενη μέρα.

Τι γράφει ο συνδικαλιστικός εκπρόσωπος της ΕΣΗΕΑ στην ΑΥΓΗ, Νίκος Μορφονιός σε επιστολή του προς τους εργαζόμενους στην εφημερίδα:

Ads

“Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος της εθελουσίας εξόδου, απλώνεται μπροστά μας η επόμενη μέρα για την εφημερίδα, μέσα στην αβεβαιότητα και την ανασφάλεια για το μέλλον της καθημερινής και κυριακάτικης έκδοσης. Η εφημερίδα αποψίλωθηκε ήδη κατά 14 άτομα που δήλωσαν συμμετοχή στην εθελουσία κάτω από την τρομοκρατία και τον φόβο για την απώλεια θέσεων εργασίας στο κλείσιμο των 70 χρόνων από τη γέννηση της ΑΥΓΗΣ.

Δυστυχώς-όπως ορθά εξ αρχής αποκωδικοποιήσαμε τη στοχοθεσία της εθελουσίας- οι περισσότερες πληροφορίες που φθάνουν στα αυτιά μας κάνουν λόγο ότι σχεδιάζεται να κλείσει η καθημερινή έκδοση της ΑΥΓΗΣ στις αρχές του έτους, ολοκληρώνοντας το σχέδιο διάλυσής της. Δεν υπάρχει φυσικά καμία επίσημη ενημέρωση από την πλευρά της διοίκησης, κι αυτή τη φορά φαίνεται πως απροειδοποίητα θα κληθούμε να υποστούμε αποφάσεις για τις ζωές μας, χωρίς τη συμμετοχή μας σε καμία από αυτές.
Όμως η χρεωκοπία της εφημερίδας και η διάλυση του δημοσιογραφικού στίγματος 70 ετών ιστορικής πορείας έχει πρόσωπα και διευθύνσεις, και σίγουρα τα πρόσωπά αυτά δεν είναι των εργαζομένων.

Στην πιο κρίσιμη ιστορική στιγμή νιώθω το βάρος ως συνδικαλιστικός εκπρόσωπος και ως μέλος του οργανισμού από τον Αύγουστο του 2003 που παιδί ακόμη μου έγινε η τιμή να μάθω τη δημοσιογραφία ως ασκούμενος στη μικρή αλλά με τεράστιο πολιτικό και δημοσιογραφικό βάρος ιστορικής εφημερίδας, να πω το εξής: έφτασε η ώρα για τη μάχη των μαχών.

Οι λύσεις εκτόνωσης πλέον δεν υπάρχουν, κάναμε ό, τι περνούσε από το χέρι μας για να διασώσουμε την εφημερίδα, όμως κάποιοι εξακολουθούν να επιβουλεύονται σχέδια για τη διάλυσή της με το κλείσιμο του καθημερινού και την απώλεια αγνώστου αριθμού θέσεων εργασίας. Σε μια περίοδο μάλιστα με τις συνέπειες της τραγικής διαχείρισης της πανδημίας από τη ΝΔ να είναι πιο φανερές από πότε, κάποιοι μαικήνες της πολιτικής εξακολουθούν να θέλουν να βγάζουν τα ματάκια τους με τα χεράκια τους, αλλά θα αναλάβουν και το κόστος για αυτό. Κατά συνέπεια, υπάρχει πλέον ένας δρόμος και πρέπει να οργανωθούμε για αυτό: αγώνας για δουλειά και αξιοπρέπεια.

Για το λόγο αυτό, καλείται διαδικτυακή Γενική Συνέλευση την Τρίτη στις 11πμ και η συμμετοχή όλων είναι πιο κρίσιμη από ποτέ για να οργανώσουμε την αντίστασή μας στην καταστροφή της εφημερίδας που ετοιμάζεται.

Η φαρέτρα στη συλλογική μνήμη των ταξικών αγώνων είναι πλούσια και ας κρατάμε καλά στο μυαλό μας πως πολλές φορές σημασία δεν έχει η πτώση αλλά η πρόσκρουση. Ας σηκώσουμε λοιπόν το γάντι και ας αναλάβει μετά ο καθένας τις ευθύνες του ερχόμενος αντιμέτωπος με το ταμείο της ιστορικής μνήμης.

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

Η ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Η ΑΥΓΗ από το 1952 μάχεται για την ενημέρωση. Σε καιρούς δύσκολους για την κοινωνία και την χώρα στάθηκε όρθια, αναδεικνύοντας την πραγματικότητα, παλεύοντας για τα δίκαια του λαού από την θέση της Αριστεράς, πρωτοστατώντας στους κοινωνικούς αγώνες. Για να παραμείνει όρθια χρειάστηκαν αγώνες και θυσίες. Άντεξε σε χαλεπούς καιρούς και απέκρουσε τις επιθέσεις εναντίον της, ενώ μετά την απαγόρευση της κυκλοφορίας της από τη Χούντα, επανήλθε συμμετέχοντας από την πλευρά της στους αγώνες για την κοινωνική δικαιοσύνη.

Η ΑΥΓΗ δεν είχε ποτέ προνομιακές διαφημιστικές απολαβές από δημόσιες και ιδιωτικές επιχειρήσεις, δεν έλαβε θαλασσοδάνεια με “αέρα” όπως άλλοι όμιλοι του ενημερωτικού χώρου, έλαβε ψίχουλα από τις “Λίστες Πέτσα” εν αντιθέσει με λαθρόβια μέσα ενημέρωσης που είναι εκλεκτά του σημερινού ενοίκου του Μαξίμου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ παρέμεινε και παραμένει ανέκαθεν πιστός στην αρχή της διαχείρισης των οικονομικών του με άξονα την διαφάνεια. Στηρίχθηκε και στηρίζεται μόνο στην κρατική χρηματοδότηση και τις εισφορές των μελών του, δεν έλαβε ποτέ θαλασσοδάνεια από τις τράπεζες που δάνεισαν με σχεδόν 300 εκατομμύρια την ΝΔ, αποπλήρωσε μέχρι και το τελευταίο ευρώ των δανείων του.

Η πολυετής κρίση στον Τύπο, η αρχή της οποίας τοποθετείται ακόμα και πριν την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, επέφερε βαριά πλήγματα στην ΑΥΓΗ. Με την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και του κόσμου της Αριστεράς στάθηκε όρθια. Ωστόσο τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται μέσα στο περιβάλλον της πανδημίας, δημιουργούν εκ νέου συνθήκες οικονομικής ασφυξίας.

Για τους λόγους αυτούς, τίθεται σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα οικονομικής αναδιάρθρωσης της εφημερίδας, το οποίο περιλαμβάνει και τη δυνατότητα οικειοθελούς αποχώρησης εργαζομένων στην ΑΥΓΗ.

Το πρόγραμμα έχει εθελοντικό χαρακτήρα και προβλέπει ένα σημαντικό οικονομικό κίνητρο για τους εργαζόμενους που θα επιλέξουν να ενταχθούν σε αυτό. Στόχος είναι οι οικειοθελώς αποχωρούντες να έχουν την μεγαλύτερη δυνατή εξασφάλιση. Για αυτό τον λόγο, άλλωστε, η ΑΥΓΗ επέλεξε να μην αξιοποιήσει ουδεμία από τις αντεργατικές προβλέψεις που πρόσφατα ψηφίστηκαν.

Το πρόγραμμα απηχεί τον αναγκαίο σεβασμό στους εργαζόμενους και αναγνωρίζει την προσφορά τους στην εφημερίδα. Η επιτυχία του, θα κρίνει και την επιβίωση της.

Η ΑΥΓΗ, η εφημερίδα της Αριστεράς, πρέπει να μείνει ζωντανή και να ισχυροποιηθεί.

Είναι ζήτημα πολυφωνίας, είναι ζήτημα δημοκρατίας”.

Η ΠΡΩΤΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

“H Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στην ΑΥΓΗ μέσα από διαδικασία με ευρεία συμμετοχικότητα και ύστερα από ψηφοφορία 40 εργαζομένων, αποφάσισε με 40 Υπέρ 0 κατά και 0 λευκά τα εξής:

1. Ζητάμε την απόσυρση του προγράμματος εθελούσιας εξόδου, που έθεσε σε εφαρμογή η Διοίκηση, διότι δεν παρουσιάστηκε κανένα σχέδιο που να διασφαλίζει την επιβίωση του καθημερινού και κυριακάτικου φύλλου, όπως και των θέσεων εργασίας. Το αντίθετο, το πρόγραμμα της εθελουσίας θίγει τις τελευταίες και υπονομεύει την επόμενη μέρα της έντυπης έκδοσης.

2. Ζητάμε τη διασφάλιση των εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ από δεδουλευμένα παλαιοτέρων ετών, καθώς στη γραπτή δήλωση ένταξης στην εθελουσία δεν αναφέρεται σε κανένα σημείο η καταβολή των οφειλών της εταιρείας προς τους εργαζόμενους. Γεγονός που ενισχύει την έντονη ανησυχία των εργαζομένων για τη μη καταβολή των χρωστούμενων για το σύνολο του προσωπικού, ειδικά στην περίπτωση που υπάρξουν αρνητικές εξελίξεις ως προς τη βιωσιμότητα του οργανισμού.

3. Ζητάμε μετ’ επιτάσεως από τον βασικό μέτοχο (ΣΥΡΙΖΑ) να μας αποκαλύψει τον σχεδιασμό του κόμματος για το μέλλον της ΑΥΓΗΣ, ειδικά από τη στιγμή που το παρόν πρόγραμμα της εθελουσίας τορπιλίζει την απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας (2018) για την ουσιαστική στήριξη και αναβάθμιση της ΑΥΓΗΣ (και του ΚΟΚΚΙΝΟΥ).

Στο ίδιο πλαίσιο, καταγγέλλουμε το γεγονός της αιφνιδιαστικής κατάθεσης της πρότασης για εθελουσία, χωρίς καμία πρότερη ενημέρωση ή διαβούλευση με τους εργαζόμενους. Το «δόγμα του σοκ» δεν τιμά κανέναν από τους ιθύνοντες νόες του προγράμματος, καθότι οι εργαζόμενοι έχουμε βάλει πραγματική πλάτη για τη διάσωση της εφημερίδας, τόσο με την αποδοχή των δύο συνεχόμενων μειώσεων στους μισθούς μας το 2014 και το 2017, όσο και με τη σύναψη συμφωνίας να μην διεκδικήσουμε συλλογικά τις παλαιότερες οφειλές (σήμερα ύψους 600.000 ευρώ), είτε ενώπιον του βασικού μετόχου, είτε ενώπιον των δικαστηρίων, αλλά να λαμβάνει τα χρήματα αυτά ο κάθε εργαζόμενος με δόσεις, όταν αποχωρεί από την εφημερίδα.

Για την αποκατάσταση ακόμη της αλήθειας και την ενημέρωση των αναγνωστών και φίλων της ΑΥΓΗΣ, από το 2014 μέχρι σήμερα οι μισθοί της ΑΥΓΗΣ έχουν περικοπεί κατά το 1/3 και οι θέσεις εργασίας, κυρίως λόγω αποχωρήσεων, έχουν μειωθεί κατά το 1/4. Η μείωση αυτή θα ήταν μεγαλύτερη, αν δεν την είχε «ανακόψει» η νέα Διοίκηση, η οποία φρόντισε τον τελευταίο ενάμιση χρόνο να κάνει προσλήψεις διευθυντικών στελεχών, παρά την «οικονομική δυσχέρεια της εταιρείας που δημιουργεί κίνδυνο συνολικής κατάρρευσης», όπως σημειώνει η τελευταία απόφαση του ΔΣ, που θέτει σε εφαρμογή το πρόγραμμα της εθελουσίας.

Την ίδια στιγμή, η Διοίκηση δεν έχει παρουσιάσει μέχρι σήμερα ένα συνολικό δημοσιογραφικό και οικονομικό σχέδιο, ενώ δεν έχει προβεί και σε κανένα απολογισμό τι έχει επιτύχει ως προς τα έσοδα από διαφημίσεις, τις συνδρομές και τις ανείσπρακτες οφειλές πελατών προς την εφημερίδα. Πρέπει να πάψει επιτέλους να μεταφέρεται διαρκώς το βάρος στις πλάτες των εργαζομένων.

Η Γενική Συνέλευση αποφάσισε ακόμη να επιδιώξει συναντήσεις με το βασικό μέτοχο, τον Πρόεδρο, τον Γραμματέα, την Πολιτική Γραμματεία, την Κεντρική Επιτροπή, την κοινοβουλευτική ομάδα και του ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να εκθέσουμε την αντίδραση μας στο πρόγραμμα της εθελουσίας, και ταυτόχρονα, να αναζητήσουμε απάντηση τι σημαίνει στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ η φράση: «Η επιτυχία του (προγράμματος εθελουσίας), θα κρίνει και την επιβίωση της (Αυγής)».

Παράλληλα, επιφυλασσόμαστε να χρησιμοποιήσουμε τα μέσα πάλης που έχουν οι εργαζόμενοι για να διεκδικούν το δίκιο τους, σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας. Όπως και στην περίπτωση καταπάτησης των δικαιωμάτων μας και βλαπτικής μεταβολής των εργασιακών σχέσεων.

Ο «αναγκαίος σεβασμός στους εργαζόμενους» και η αναγνώριση «στην προσφορά τους στην εφημερίδα» δεν μπορεί να είναι ξύλινες λέξεις. Ελπίζουμε να μην χρειαστεί να ξανακάνουμε επίκαιρο το «ψυχή βαθιά» στα γενέθλια των 70 χρόνων της ιστορικής εφημερίδας της αριστεράς και του τόπου”.

ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

«Η συνέλευση των εργαζομένων της ΑΥΓΗΣ στις 13/12/2021 αποφάσισε τα εξής:

Εκφράζουμε εκ νέου την αγωνία και ανησυχία μας για το μέλλον της ΑΥΓΗΣ, καθώς το πρόγραμμα της εθελουσίας εξόδου δεν διαθέτει κανένα σχέδιο για την επιβίωση του καθημερινού και κυριακάτικου φύλλου και των θέσεων εργασίας. Την ίδια στιγμή, παραβιάζει κατάφωρα τη συμφωνία που συνόδευε τις δεύτερες μειώσεις μισθών το 2017, η οποία εγγυόταν από την πλευρά του βασικού μετόχου (ΣΥΡΙΖΑ) τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και ότι η ΑΥΓΗ θα παραμείνει ανοιχτή!

Το γεγονός της αιφνιδιαστικής κατάθεσης της πρότασης για εθελουσία, χωρίς καμία πρότερη ενημέρωση ή διαβούλευση με τους εργαζόμενους, οι οποίοι επί σειρά ετών έχουμε βάλει πλάτη για τη διάσωση της εφημερίδας, ενισχύει την ανασφάλεια ως προς τη διασφάλιση κυκλοφορίας του καθημερινού και κυριακάτικου φύλλου και την προστασία των θέσεων εργασίας και των μισθών μας. Εξακολουθεί δε να προκαλεί αλγεινή εντύπωση το γεγονός πως η Διοίκηση επικαλείται την επί σειρά ετών δυσχερή οικονομική κατάσταση του οργανισμού, προκειμένου να δικαιολογήσει το πρόγραμμα της εθελουσίας, τη στιγμή που τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχει προχωρήσει σε αύξηση δαπανών και σε προσλήψεις διευθυντικών στελεχών με υψηλούς μισθούς. Επιπλέον, δεν έχει προβεί σε κανένα απολογισμό τι έχει επιτύχει ως προς τα έσοδα από διαφημίσεις, τις συνδρομές και τις ανείσπρακτες οφειλές πελατών προς την εφημερίδα, ενώ εκκρεμότητα παραμένει μέχρι σήμερα και η κατάθεση ενός συνολικού δημοσιογραφικού και οικονομικού σχεδίου.

Η λύση για τα οικονομικά της ΑΥΓΗΣ δεν μπορεί να μετακυλίεται ξανά στις πλάτες των εργαζομένων. Από το 2014 μέχρι σήμερα οι μισθοί της ΑΥΓΗΣ λόγω των δύο συνεχόμενων μειώσεων (2014 και 2017) έχουν περικοπεί κατά το 1/3, και οι θέσεις εργασίας, κυρίως από αποχωρήσεις, έχουν μειωθεί κατά το 1/4, την ίδια στιγμή που υπάρχουν σημερινές οφειλές 600.000 ευρώ προς τους εργαζόμενους από δεδουλευμένα, τα οποία λαμβάνουν οι εργαζόμενοι κατά την αποχώρηση τους σε δόσεις στο πλαίσιο πάλι συμφωνίας.

Με βάση τα παραπάνω και εν όψει της σχεδιαζόμενης τετραμερούς συνάντησης εργαζομένων, διοίκησης, βασικού μετόχου και του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, έχουμε να δηλώσουμε τα εξής:

-Επαναλαμβάνουμε το αίτημα να αποσυρθεί το πρόγραμμα της εθελουσίας εξόδου

-Ζητάμε να διασφαλιστεί ότι το καθημερινό και κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας θα παραμείνουν ανοιχτά με προστατευμένες τις θέσεις εργασίας και και τους μισθούς μας.

-Για μας ανοίγει ξανά ο φάκελος των δεδουλευμένων οφειλών για το σύνολο του προσωπικού, καθώς δεν υπάρχει καμία εγγύηση για τη συνέχιση των δυο φύλλων και συνάμα παραβιάζεται η συμφωνία με τους εργαζόμενους.

Στο πλαίσιο των κινήσεων εξωστρέφειας που ξεκινάμε, καλωσορίζουμε την απόφαση της συνέλευσης των εργαζομένων του ρ/δ ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ να ανταποκριθούν στην έκκληση μας να παραχωρήσουν τον αέρα σε εκπομπές του σταθμού, προκειμένου να ενημερώσουμε άμεσα για τα τεκταινόμενα. Στο ίδιο μήκος κύματος, επεξεργαζόμαστε μια ανοιχτή συνάντηση-εκδήλωση με τους φίλους κι αναγνώστες της εφημερίδας, τον κόσμο της αριστεράς και την κοινωνία για τον εορτασμό των 70 χρόνων από την ίδρυση της ΑΥΓΗΣ, τις νέες προκλήσεις και τον δημοσιογραφικό/πολιτικό χαρακτήρα του ιστορικού εντύπου της αριστεράς και του τόπου.

Παράλληλα, απευθύνουμε έκκληση στα σωματεία και τους συναδέλφους μας στον κλάδο των ΜΜΕ, αλλά και προς τον κόσμο της εργασίας στους υπόλοιπους κλάδους, να στηρίξουν τον αγώνα μας για να εξακολουθήσει να κρεμιέται στα περίπτερα η ΑΥΓΗ.

Δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση πως σε περίπτωση που συνεχίσει να μεταφέρεται το κόστος στις πλάτες μας, θα αξιοποιήσουμε όλα τα μέσα πάλης που έχουν στη διάθεσή τους οι εργαζόμενοι για να διεκδικούν το δίκιο τους.

Η Γενική Συνέλευση των Εργαζομένων της ΑΥΓΗΣ ».