Σε προκατασκευασμένους τενεκεδένιους οικίσκους, σε κοντέινερ, χωρίς υλικοτεχνικό εξοπλισμό, χωρίς αυλή, χωρίς χώρο παιχνιδιού, θα στεγαστούν χιλιάδες νήπια, τα οποία πηγαίνουν για πρώτη φορά στο σχολείο και από ό,τι φαίνεται θα είναι για πολλούς λόγους αξέχαστη.

Ads

Μάλιστα, στα κοντέινερ ελαφρού τύπου, τα οποία διαθέτουν μόνο καρεκλάκια και τραπεζάκια, είναι πολύ κρύα το χειμώνα, πολύ ζεστά το καλοκαίρι, θερμαίνονται αποκλειστικά με air condition σε καιρό πανδημίας, χωρίς καλό εξαερισμό, πρέπει να στριμωχτούν 25 παιδιά σε 36 τετραγωνικά.

Κι αυτό γιατί κάποιοι από τους Δήμους της χώρας, μεταξύ αυτών και o δήμος Αθηναίων, όχι μόνο δεν έφτιαξαν καινούργια νηπιαγωγεία αλλά δεν βρήκαν αξιοπρεπή χώρο για να στεγαστούν τα παιδιά. Πολλοί δε από αυτούς αρνήθηκαν να συμπράξουν στο νόμο για τη διετή υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση, που ψηφίστηκε το 2018 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, παρότι ο νόμος έδινε στους δήμους ένα χρονικό διάστημα τριών ετών για να αναζητήσουν χώρους και κτ’ιρια, κι ενώ, δυστυχώς, προέβλεπε τη στέγαση αιθουσών σε κάθε ελεύθερο χώρο, ακόμα και κοντέινερ.

«Υπάρχει υπογεννητικότητα, δεν γεννιούνται πολλά παιδιά, οι πρόσφυγες θα φύγουν, τι θα τα κάνουμε μετά τα νηπιαγωγεία, μας λένε τοπικοί “άρχοντες” από το 2010 που είμαι ενεργό μέλος της Ένωσης Γονέων», λέει στο tvxs.gr η Τάνια Μπεχλιβανίδη, πρόεδρος της Ένωσης Γονέων στη Νέα Σμύρνη.

Ads

Τα νηπιαγωγεία-κοντέινερ «τίμησε» και ο Μπακογιάννης

Στα κοντέινερ του 152ου Νηπιαγωγείου Αθηνών στη συμβολή των οδών Δαγκλή και Ζερβουδάκη και στη συνέχεια στο 153ο και στο 154ο Νηπιαγωγείο Αθηνών στην οδό Ιακωβάτων στα Πατήσια επέλεξε να παραστεί ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης την ημέρα αγιασμού και έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς.

«Χίλιες τριακόσιες αθηναϊκές οικογένειες, 1.300 μικροί Αθηναίοι απέκτησαν σχολική στέγη, διότι πλέον στην Αθήνα εφαρμόζεται κάτι που όλοι λέγαμε ότι δεν μπορεί να γίνει», δήλωσε, δίχως να διευκρινίσει ότι η στέγη πολλών από αυτών των παιδιών είναι σε κοντέινερ.

image

Μάλιστα, η δημαρχία επέλεξε να βάλει κοντέινερ σε ένα οικόπεδο ιδιοκτησίας του δήμου, δίχως να προχωρήσει από την αρχή στην ανέγερση νηπιαγωγείου, με σύγχρονες εγκαταστάσεις, ελεύθερο χώρο, κ.λπ. Αντί αυτού η δημοτική αρχή επέλεξε τη φτήνια των κοντέινερ με το επιχείρημα ότι δεν προλάβαινε να χτίσει.

Όπως καταγγέλλει και η δημοστική παράταξη «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα», «η δημαρχία ισχυρίζεται ότι το έργο της για την εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής/εκπαίδευσης είναι τιτάνιο για μια πόλη σαν την Αθήνα. Η επιλογή των κοντέινερ για το συγκεκριμένο οικόπεδο αποδεικνύει ότι ψεύδεται ασύστολα. Το οικόπεδο αυτό ανήκει στην ΚΤΥΠ (Κτιριακές Υποδομές ΑΕ) και παραχωρήθηκε στον δήμο. Η δημαρχία Μπακογιάννη, παντελώς αδιάφορη για τις λαϊκές ανάγκες, ξεκίνησε να ασχολείται με την εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής/εκπαίδευσης ενάμιση χρόνο μετά την ανάληψη της δημαρχίας, με τη λογική των πιο φτηνών, πρόχειρων, παιδαγωγικά απαράδεκτων λύσεων. Τελικά η δημοτική αρχή  των “αρίστων”, αυτοί που χρησιμοποίησαν κάθε παραθυράκι της νομοθεσίας, νόμιμο και παράνομο για να κάνουν εν μια νυχτί τον Μεγάλο Περίπατο δίνοντας 2.000.000 ευρώ, προβάλλουν κάθε δικαιολογία για να μην ενισχύσουν την εκπαίδευση».

Νέα Σμύρνη: Τα κτίρια θα είναι άχρηστα!

Σε «αίθουσες» όπως αυτές της φωτογραφίας ξεκίνησαν ξεκινήσουν τη σχολική τους ζωή παιδιά στη Νέα Σμύρνη, όπου περίπου 250 νήπια θα στεγαστούν σε κοντέινερ.

image

Την εικόνα και την κατάσταση περιγράφει στο tvxs.gr η Τάνια Μπεχλιβανίδη, πρόεδρος της Ένωσης Γονέων στη Νέα Σμύρνη.

«Ο δήμος Νέας Σμύρνης, εύρωστος κατά τα άλλα, εξαιρέθηκε πέρυσι μαζί με κάποιους άλλους από υποχρεωτική εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης γιατί δεν είχε τις κατάλληλες υποδομές. Μάλιστα πανηγύριζε και την εξαίρεσή του, διότι όπως έλεγε θα είχε όλο το χρονικό περιθώριο να λύσει το πρόβλημα της στέγασης των νηπίων και προνηπίων με σταθερές δομές και εγκαταστάσεις. Πέρασε ένας χρόνος απόλυτης απραξίας και παρά τις ενοχλήσεις γονέων και εκπαιδευτικών, με αποτέλεσμα όχι μόνο να έχουν επιλεγεί τα κοντέινερ αλλά να μην έχει γίνει καν η εγκατάστασή τους. Αυτήν τη στιγμή, στο ένα οικόπεδο που πρόκειται να μπουν πέντε κοντέινερ, αυτά τοποθετήθηκαν μία μέρα πριν τον αγιασμό, χωρίς να έχει διαμορφωθεί προαύλιος χώρος, χωρίς να εξοπλιστούν με το υλικό που χρειάζονται τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί, ενώ στα άλλα δύο οικόπεδα που θα φιλοξενούσαν αντίστοιχα από δυο κοντέινερ, δεν έχουν καν ξεκινήσει οι εργασίες. Για να καλύψει δε τα παιδιά που θα στεγάζονταν εκεί, πήγε στο διπλανό ΕΠΑΛ, πήρε την αίθουσα εκδηλώσεων, τη χώρισε στα τέσσερα με διαχωριστικά παραβάν από νοβοπάν και έκανε έτσι τέσσερις δήθεν αίθουσες.

Αυτά δεν είναι σχολεία να υποδεχτούν παιδιά που θα αποχωριστούν πρώτη φορά τους γονείς τους, που θα ξεκινήσουν την εκπαίδευσή τους. Γενικότερα πάντως επικρατεί ένα χάος με τα νηπιαγωγεία και οι γονείς είναι εξοργισμένοι. Η αντίληψη πάντως που επικρατεί στη δημοτική αρχή και την οποία ακούμε όποτε θέτουμε τα τελευταία χρόνια ζήτημα κτιρίων είναι ότι δεν γεννιούνται πολλά παιδιά πια, οι πρόσφυγες θα φύγουν και τα κτήρια θα είναι άχρηστα».

Η ευθύνη είναι εξ ολοκλήρου της δημοτικής αρχής; «Εν πρώτοις ναι, πίστευαν ίσως ότι με την αλλαγή της κυβέρνησης ο νόμος της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής θα καταργηθεί, ωστόσο έχει ευθύνη και το υπουργείο Παιδείας, το οποίο δεν βοήθησε για την εφαρμογή, δεν διέθεσε τους ανάλογους πόρους, δεν μερίμνησε», επισημαίνει η Τάνια Μπεχλιβανίδη. 

Ζωγράφου: «Αρνούμαστε να στείλουμε τα παιδιά μας εκεί»

Οργισμένοι γονείς συγκεντρώθηκαν την πρώτη ημέρα του αγιασμού έξω από τον προαύλιο χώρο σχολείου στου  Ζωγράφου καταγγέλλοντας ότι τα παιδιά τους καλούνται να στεγαστούν σε κοντέινερ χωρίς εγκαταστάσεις, χωρίς καλό κλιματισμό, φωτισμό, και με απουσία πρασίνου και εξωτερικού χώρου για διάλειμμα.

Με έγγραφό τους απευθυνόμενοι στη δημοτική αρχή αναφέρουν μεταξύ άλλων οι γονείς ότι υποχρεώθηκαν να στείλουν τα παιδιά τους σε ένα «πρώην, τσιμεντένιο, κυκλωμένο από πολυώροφες πολυκατοικίες, δημοτικό πάρκινγκ, που η δημοτική αρχή διαμόρφωσε με fast track διαδικασίες εντός 10 ημερών, ενώ είχε χρονικό περιθώριο δυο ετών, σύμφωνα με την αντίληψή της για το τι σημαίνει χώρος εκπαίδευσης, ψυχαγωγίας, και προαύλιος χώρος. Καλούμε όλους τους γονείς, των οποίων τα παιδιά, ορίστηκε να φοιτήσουν σε αυτό το “σχολείο” να συνταχθούν μαζί μας και να αρνηθούν να στείλουν τα παιδιά τους σε αυτό το συγκεκριμένο χώρο. Καλούμε τους νηπιαγωγούς να τοποθετηθούν επι των παραπάνω ζητημάτων, ως εκπαιδευτικοί και ως εργαζόμενοι. Καλούμε τους κατοίκους πέριξ του “σχολείου” να δείξουν κατανόηση και να υποστηρίξουν τον αγώνα μας».

Κοντέινερ στο ΕΠΑΛ και στην Κέρκυρα

Το 8ο, το 12ο και τα δημοτικά Κοντοκαλίου και Καναλίων θα στεγαστούν φέτος σε κοντέινερ, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις από τους γονείς. Από τη μία, ακατάλληλα και ασυντήρητα κτίρια που χρησιμοποιούνται από νηπιαγωγεία στην Κέρκυρα. Από την άλλη, η λύση των κοντέινερ σε αυλές άλλων σχολείων, άλλων βαθμίδων και πολλές φορές πολύ μακρύτερα από το χώρο που εξυπηρετεί ένα νηπιαγωγείο.

Όπως αναφέρει και το τοπικό corfupress.com, το δίλημμα αυτό καλούνται να αντιμετωπίσουν και οι γονείς των μικρών μαθητών του Νηπιαγωγείου Κοντοκαλίου, οι οποίοι πραγματοποίησαν γενική συνέλευση και αποφάσισαν να μην δεχτούν τη μεταφορά σε αίθουσες προκάτ-κοντέινερ θεωρώντας «απαράδεκτο το 2021 τα παιδιά να στοιβάζονται σε ανθυγιεινά κλουβιά όπου και αν αυτά τοποθετηθούν».

Οι γονείς σε έκτακτη γενική συνέλευση που πραγματοποίησαν, δήλωσαν ότι αρνούνται να μεταφερθούν τα παιδιά τους σε κοντέινερ και, μάλιστα, στην αυλή του ΕΠΑΛ που βρίσκεται σε απόσταση πολλών χιλιομέτρων. Ωστόσο, δηλώνουν επίσης ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν να ανέχονται και την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η υπάρχουσα υποδομή και, κυρίως, η αυλή.
Το κτίριο που μέχρι σήμερα στεγάζεται το νηπιαγωγείο, όλο το καλοκαίρι δεν διέθετε καν ηλεκτροδότηση. Το ρεύμα κόπηκε από τις αρχές του καλοκαιριού γιατί, όπως υποστηρίζει ο ιδιοκτήτης του κτιρίου που έχει κάνει έξωση στο Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας, υπάρχει οφειλή 9.000 ευρώ στη ΔΕΗ. Και το ρολόι δεν έχει καν μεταφερθεί στο όνομα του Δήμου αλλά παραμένει στο δικό του, με αποτέλεσμα οι υπηρεσίες να μην μπορούν να βρουν τρόπο να εκταμιεύσουν χρήματα για την οφειλή.

Το 8ο, το 12ο και τα δημοτικά Κοντοκαλίου και Καναλίων επίσης θα στεγαστούν φέτος σε κοντέινερ, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις κι εκεί από τους γονείς. Οι γονείς υπογραμμίζουν ότι πολλούς μήνες τώρα η Δημοτική Αρχή δεν έχει βρει ένα χώρο κατάλληλο για νήπια για να στεγαστούν τα παιδάκια του 8ου και 12ου Νηπιαγωγείου, αλλά αποφασίστηκε να στοιβαχτούν σε 4 κοντέινερ στα Γενικά Λύκεια:

«Μία κατάσταση που δημιουργεί πολλά προβλήματα στο παιδαγωγικό έργο, διαταράσσει τους οικογενειακούς ρυθμούς και γεννά και ερωτηματικά για πιθανές συνέπειες στην υγεία των νηπίων. Και τι να πει κανείς για τα προβλήματα στο σχολείο του Κοντοκαλίου! Εκεί, εκτός από το χρόνιο πια πρόβλημα του Δημοτικού, τώρα πια έρχεται να προστεθεί και το ζήτημα του νηπιαγωγείου! Η λύση που βρέθηκε για το ακατάλληλο νηπιαγωγείο είναι να μετεγκατασταθούν τα νήπια σε κοντέινερ στο χώρο του ΕΠΑΛ Κορακιάνας! Και μάλιστα ούτε καν έχει ετοιμαστεί ο χώρος! Δηλαδή, ενώ σε λίγες μέρες είναι ο αγιασμός, οι γονείς στο Κοντόκαλι δεν ξέρουν τι θα γίνει με τα παιδιά τους , αφού το Νηπιαγωγείο τους είναι σε άθλια κατάσταση και χρήζει πολλών επισκευών αλλά και τα κοντέινερ στην Κορακιάνα δεν έχουν καν τοποθετηθεί (βέβαια οι γονείς δεν προτίθενται να τα στείλουν εκεί ούτως ή άλλως)».