Σε μόνιμη βάση προγραμματίζεται να συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια του 2011 η κοινή επιχείρηση «Ποσειδών» για τη φύλαξη των ελληνικών συνόρων, αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ύστερα από ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Θεόδωρου Καράογλου για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.

Ads

Ο υπουργός επισημαίνει ότι η δράση «Ποσειδών», που είναι η μεγαλύτερη αυτή τη στιγμή κοινή επιχείρηση που διεξάγεται υπό τον συντονισμό της Frontex σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, θα συνεχιστεί σε μόνιμη βάση τόσο στα θαλάσσια, όσο και στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα.

Απαντώντας στον βουλευτή της ΝΔ, ο κ. Δρούτσας έκανε λόγο για ραγδαία αύξηση στους προερχόμενους από την Τουρκία παράνομους μετανάστες κατά το 2010, γεγονός που, όπως εξηγεί, επέβαλε τη λήψη πρόσθετων μέτρων με σκοπό την αντιμετώπιση. Στα μέτρα αυτά εντάσσονται η ανάπτυξη των Ομάδων Ταχείας Επέμβασης (Rapid Intervention Teams-Rabits) της Frontex στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα από τις αρχές Νοεμβρίου του 2010 έως τις 3 Μαρτίου 2011, κατόπιν αιτήματος της χώρας μας, καθώς και η απόφαση για την κατασκευή φράχτη σε τμήμα των χερσαίων ελληνοτουρκικών συνόρων.

Σε ό,τι αφορά τη σύναψη και εφαρμογή των σχετικών συμφωνιών με την Τουρκία, η χώρα μας επιθυμεί στενότερη συνεργασία βάσει του υφιστάμενου νομικού πλαισίου, αναφέρει ο κ. Δρούτσας και προσθέτει ότι, σε διμερές επίπεδο, η Ελλάδα επιδιώκει τη βελτίωση της εφαρμογής του Διμερούς Πρωτοκόλλου Επανεισδοχής. Την ίδια ώρα, επισημαίνει ο υπουργός, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, επιδιώκεται η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και η υπογραφή της Συμφωνίας Επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας προς όφελος των ελληνοτουρκικών καθώς και των ευρωτουρκικών σχέσεων, σημειώνει ακόμη στο έγγραφό του ο υπουργός.

Ads

Πάγια επιδίωξη τέλος της χώρας μας, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η σύναψη συμφωνιών επανεισδοχής, της Ένωσης με τρίτες χώρες που είναι χώρες καταγωγής και διέλευσης (Αίγυπτος, Μπανγκλαντές, Αφγανιστάν, Ιράκ, όπως προβλέπεται στο πρόγραμμα της Στοκχόλμης), καθώς και η άμεση ολοκλήρωση και υπογραφή των υπό διαπραγμάτευση Συμφωνιών (Τουρκία, Αλγερία, Μαρόκο).