Σε «πάγωμα» των επιστροφών φόρου και των συμψηφισμών έως το τέλος του έτους σε επιχειρήσεις και προμηθευτές, προχωρά το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να συγκρατήσει το έλλειμμα που έχει ξεπεράσει και τον αναθεωρημένο στόχο του 9%. Σύγχιση επικρατεί για το εάν περιλαμβάνονται σε αυτή την μερική στάση πληρωμών και οι επιστροφές φόρων σε φυσικά πρόσωπα.

Ads

 

Η απόφαση ελήφθη σε σύσκεψη υπό τον υπουργό Οικονομικών Ε.Βενιζέλο, στην οποία δεν συμμετείχε ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, με αποτέλεσμα ο Παντελής Οικονόμου να εκφράσει εμμέσως τη δυσαρέσκειά του, εκδίδοντας αντίθετη εντολή, δηλαδή ζητώντας την αντικειμενικοποίηση του συστήματος επιστροφής των φόρων.
 
Συγκεκριμένα, με επιστολή του στον γενικό γραμματέα Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων, Ιωάννη Καπελέρη, την οποία κοινοποιεί στον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, στον γενικό διευθυντή Οικονομικής Επιθεώρησης Ανάργυρο Κουτσιλιέρη και στον εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος Γρηγόρη Πεπόνη, ο Παντελής Οικονόμου ζητά την αντικειμενικοποίηση του συστήματος επιστροφής των φόρων και τη στεγανοποίησή του από ενδεχόμενη διαφθορά.
 
Την ίδια ώρα, ο Ευ.Βενιζέλος έχει δώσει εντολή στους επικεφαλής των εφοριών να σταματήσουν τις επιστροφές φόρου σε φυσικά και νομικά πρόσωπα και τους συμψηφισμούς τις τελευταίες ημέρες του έτους, σε μια προσπάθεια να συγκρατηθεί η «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού κάτω από το 10%. Εν τω μεταξύ, οι συμψηφισμοί θα γίνονται μόνο αν έχουν θετικό αποτέλεσμα για το Δημόσιο.
 
Υπολογίζεται ότι οι επιστροφές φόρου φτάνουν τα 5 δις ευρώ, όταν στο Μεσοπρόθεσμο η πρόβλεψη ήταν 3,8 δις ευρώ.
 
Τακτοποίηση των ληξιπρόθεσμων σε 60 δόσεις μελετά το ΥΠΟΙΚ
 
Την ίδια ώρα, το υπ. Οικονομικών, εξετάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, μια νέα ευνοϊκότερη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμές οφειλές προς το δημόσιο που φθάνουν τα 42 δις ευρώ. Η υπό εξέταση ρύθμιση θα δίνει τη δυνατότητα στους  900.000 οφειλέτες του δημοσίου, να εξοφλήσουν τα χρέη τους έως και σε 60 δόσεις, έναντι 30 δόσεων που προβλέπει η ρύθμιση που βρίσκεται σε ισχύ.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελάχιστη μηνιαία καταβολή θα είναι ύψους 300 ευρώ.
 
Σε ό,τι αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, η κυβέρνηση σχεδιάζει να καταθέσει νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα διώκονται σε βαθμό κακουργήματος όσοι έχουν χρέη προς το Δημόσιο άνω των 150.000 ευρώ, ενώ ενδεχομένως να προχωρήσει και σε αλλαγές στον Πτωχευτικό Κώδικα.