Συνεχίζονται τα προβλήματα από την κακοκαιρία, που πλήττει τη χώρα με χιονοπτώσεις, βροχές και θυελλώδεις ανέμους, ενώ η πυροσβεστική προχώρησε στον απεγκλωβισμό δεκάδων ατόμων σε όλη την επικράτεια, έχοντας δεχτεί πάνω από 170 κλήσεις. 

Ads

Λόγω του χιονιού, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων σε σημεία του ορεινού οδικού δικτύου της βόρειας Ελλάδας και απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες σε πολλά τμήματα του εθνικού και επαρχιακού δικτύου σε όλα τα ηπειρωτικά και στη Λέσβο. Στην Αττική, έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην λεωφόρο Πάρνηθας, από το τελεφερίκ και πάνω, και στην περιφερειακή οδό Πεντέλης-Νέας Μάκρης από τον Άγιο Πέτρο έως το 414 στρατιωτικό νοσοκομείο, ενώ η πυροσβεστική έχει δεχθεί πάνω από 200 κλήσεις για κοπές δένδρων και απομακρύνσεις αντικειμένων.

Πολλά είναι τα προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες λόγω των ισχυρών βορειοανατολικών ανέμων σε πολλές θαλάσσιες περιοχές που φθάνουν τα 9 και στο Αιγαίο τοπικά τα 10 μποφόρ. Σε ισχύ είναι απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά της Ραφήνας και του Λαυρίου ενώ δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων για τον Αργοσαρωνικό. Μόνο με φέρυ μποτ εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων στη γραμμή Πέραμα-Παλούκια Σαλαμίνας. Κλειστές είναι οι γραμμές Ρίο-Αντίρριο, Βόλος Σποράδες, Κυλλήνη- Ζάκυνθος, Κυλλήνη Κεφαλλονιά, Πρίνος-Θάσου και Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη. Κανονικά γίνονται τα δρομολόγια στη γραμμή Κεραμωτή Καβάλας-Λιμένα Θάσου. Κανονικά εκτελούνται επίσης και τα δρομολόγια των πλοίων στη γραμμή Ηγουμενίτσα-Κέρκυρα.

Εκτός από τους θυελλώδεις ανέμους, η κακοκαιρία «Ωκεανίς» έχει προκαλέσει σημαντικά ύψη βροχής κυρίως στα ανατολικά αλλά και μεγάλο αριθμό κεραυνών. Επίσης, περίπου 2000 κεραυνοί έχουν καταγραφεί από την αρχή της ημέρας κυρίως στις θαλάσσιες περιοχές του Κεντρικού και Νότιου Αιγαίου, αλλά και του Ιονίου.

Ads

image

Άνω των 140 km/h οι μέγιστες ριπές ανέμου στο Αιγαίο

Προβλήματα προκαλούν οι θυελλώδεις άνεμοι στη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα, όχι μόνο στο Αιγαίο αλλά και σε ηπειρωτικές περιοχές όπου οι μετεωρολογικοί σταθμοί καταγράφουν ριπές άνω των 100 km/h. Ο παρακάτω χάρτης δείχνει τις τιμές των ριπών που καταγράφουν 318 μετεωρολογικοί σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου/meteo.gr μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου 23/02. Με κίτρινες βούλες διακρίνονται οι σταθμοί όπου η ένταση των ανέμων ξεπερνάει τα 60 km/h (7 μποφόρ).

image

Ανοιχτούς θερμαινόμενους χώρους για άστεγους διατηρούν πολλοί δήμοι στα μεγάλα αστικά κέντρα, ενώ οι αρχές ζητούν από τους πολίτες να λαμβάνουν μέτρα αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, που αναμένεται να αρχίζουν να εξασθενούν σταδιακά από το απόγευμα, και κυρίως από αύριο.

Ο καιρός την Κυριακή

Αρνητικές θερμοκρασίες (υπό το μηδέν) σε όλη τη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα κατέγραψε το δίκτυο του ΕΑΑ/meteo το πρωί της Κυριακής, ενώ οι υψηλότερες θερμοκρασίες καταγράφηκαν στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα. Ο χάρτης του meteo.gr δίνει την κατανομή της θερμοκρασίας στη χώρα, όπως προκύπτει από ανάλυση μετρήσεων 316 σταθμών του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου στις 9 το πρωί της Κυριακής 24 Φεβρουαρίου 2019:

image

Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες της ημέρας δίνονται στον πίνακα που ακολουθεί:

image

Ταυτόχρονα παραμένουν πολύ θυελλώδεις οι άνεμοι στο Αιγαίο καθώς και κατά μήκος του Κορινθιακού κόλπου. Οι 8 μεγαλύτερες ριπές που έχουν καταγραφεί από την αρχή της ημέρας μέχρι τις 9 το πρωί της Κυριακής δίνονται στον πίνακα που ακολουθεί:

image

Ακραία φαινόμενα μέχρι τη Δευτέρα

Από τις μεσημεριανές ώρες της Κυριακής μέχρι και τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας ισχυρές βροχές και καταιγίδες αναμένεται να εκδηλωθούν στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα, καθώς και πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά της Κρήτης. Η μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών επισημαίνει ότι τα εντονότερα φαινόμενα της κακοκαιρίας «Ωκεανίδας» για ακόμη μία φορά θα εντοπίζονται στα δυτικά κυρίως τμήματα της Κρήτης, όπου θα πέσουν μεγάλες ποσότητες βροχής.

Ο καιρός από Τρίτη…

Γενική πρόγνωση καιρού Ελλάδας 3 έως 7 ήμερων εξέδωσε σήμερα Κυριακή η ΕΜΥ και ισχύει από την Τρίτη 26-02-2019 έως και το Σάββατο 02-03-2019.

Τρίτη 26-02-2019

  • Καιρός: αρχικά λίγες νεφώσεις, πρόσκαιρα αυξημένες στα ανατολικά και τα νότια με τοπικές βροχές στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα και λίγα χιόνια στα ορεινά της Κρήτης. Από το απόγευμα τα φαινόμενα σε αυτές τις περιοχές θα σταματήσουν αλλά στα βόρεια θα αναπτυχθούν αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και τη νύχτα στα βορειοανατολικά θα σημειωθούν τοπικές βροχές και στα ορεινά χιονοπτώσεις.
  • Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6, στα πελάγη τοπικά 7 και πρόσκαιρα στο νότιο Αιγαίο έως 8 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: σε άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές, παγετός όμως θα σημειωθεί κατά τόπους στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Τετάρτη 27-02-2019

  • Καιρός: στα ανατολικά και τα νότια νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με σποραδικές βροχές, μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα νότια θαλάσσια-παραθαλάσσια, ενώ χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας και βαθμιαία της Κρήτης. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες.
  • Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: σε μικρή πτώση κυρίως στα ανατολικά και τα βόρεια.
  • Παγετός θα σημειωθεί τοπικά κυρίως στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Πέμπτη 28-02-2019

  • Καιρός: λίγες νεφώσεις στα ανατολικά και τα νότια παροδικά αυξημένες, με ασθενείς τοπικές βροχές στα νότια και παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά της Κρήτης.
  • Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 6 και στα νοτιοανατολικά 6 πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ στρεφόμενοι βαθμιαία σε δυτικούς με την ιδία ένταση.
  • Θερμοκρασία: σε άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Παρασκευή 01-03-2019

  • Καιρός: γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις στα δυτικά και τα νότια. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες.
  • Άνεμοι: από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: σε περαιτέρω άνοδο.

Σάββατο 02-03-2019

  • Καιρός: λίγες νεφώσεις οι οποίες από τα δυτικά βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές στα δυτικά και βόρεια. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες.
  • Άνεμοι: από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: χωρίς αξιόλογη μεταβολή.