Σε πυρετώδεις ρυθμούς και εν μέσω διαφωνιών και εντάσεων συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για μια οριστική συμφωνία για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, με τις Βρυξέλλες να διαμηνύουν πως βρίσκονται κοντά σε λύση. Σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν από τις διαπραγματεύσεις το «κούρεμα» θα επιβληθεί στο σύνολο του ελληνικού κρατικού χρέους που διαθέτουν ιδιώτες και λήγει ως το 2035, ύψους 205 δισ. ευρώ.

Ads

 
Οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου περιελάμβαναν ομόλογα ύψους 148,7 δισ. ευρώ που λήγουν ως το 2020. Με την απομείωση 21% το όφελος ήταν 28 δισ. ενώ με το 50% είναι 75 δισ. ευρώ περίπου. Συνολικά, μέχρι το 2035 λήγουν ομόλογα 341,5 δισ. ευρώ.

Aνοικτό είναι και το ενδεχόμενο, να ενταχθούν και τα ελληνικά ομόλογα που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ στο «κούρεμα», σε μικρότερο, όμως ποσοστό. Η ονομαστική τους αξία υπολογίζεται στα 60 δισ. ευρώ και η τιμή κτήση στα 45. Αυτό θα είναι και το ποσοστό της απομείωσης εφόσον ενταχθούν στο πακέτο της αναδιάρθρωσης. Σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, απομείωση πρέπει να γίνει και στα δάνεια που έχουν χορηγήσει στην Ελλάδα οι χώρες της Ευρωζώνης, στο πλαίσιο του πρώτου πακέτου στήριξης, συνολικού ύψους 47 δισ. ευρώ. 
 
«Ψάχνουμε για όλο το ελληνικό χρέος που λήγει μέχρι το 2035 […] δεν σταματά στο 2020 που σταματούσε το προηγούμενο μοντέλο» υποστήριξε κυβερνητική πηγή στο Reuters. Υπό τους όρους του PSI, όπως συμφωνήθηκαν στις 21 Ιουλίου, προβλεπόταν να ανταλλαγούν ομόλογα του ελληνικού δημοσίου λήξεως έως το 2020.
 
O ίδιος  αξιωματούχος εξέφρασε αισιοδοξία ότι θα βρεθεί περίγραμμα λύσης σε «εθελοντική βάση», έως τη Σύνοδο Κορυφής Τετάρτη. «Ελπίζω μέχρι την Τετάρτη το απόγευμα που θα ξαναγίνει η Σύνοδος Κορυφής να έχουμε ένα σχήμα» δήλωσε. «Είμαστε πάντα αντίθετοι σε μονομερείς ενέργειες που μπορούν να χαρακτηριστούν αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Θέτουμε ως όρο τη συμφωνία της ΕΚΤ […] χωρίς την ΕΚΤ δε γίνεται τίποτα».

Κουρέματος… διαφωνίες
 

Οι τραπεζίτες πάντως φέρεται να επιμένουν σε απομείωση που να μην ξεπερνά το 40%, ενώ η γερμανική κυβέρνηση προτείνει έως 60% και ενίσχυση του EFSF στο 1 τρισ. Το ΔΝΤ, πάλι, με non paper σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ζητά «κούρεμα» άνω του 50%.
 
Πιο συγκεκριμένα, προειδοποίηση προς τους Ευρωπαίους ηγέτες απηύθυνε ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), Τσαρλς Νταλάρα, διαμηνύοντας ότι υπάρχουν όρια για το τι μπορεί να συνιστά «εθελοντική» συμμετοχή  των ιδιωτών στο πρόγραμμα  ανταλλαγής ομολόγων.

Ads

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκεται και πρόταση για επανακεφαλαιοποίηση με προνομιούχες και όχι κοινές μετοχές, κατά το πρότυπο της «συνταγής» του 2008, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο της κρατικοποίησης και οι τράπεζες να συναινέσουν σε υψηλότερη απομείωση. Η μείωση της ονομαστικής αξίας κατά 60% ισοδυναμεί με μείωση κατά 75% έως 80% της καθαρής παρούσας αξίας (net present value) των τίτλων.

Οι τραπεζίτες ζητούν να καλυφθούν τα νέα ομόλογα με εγγυήσεις συνολικού ύψους 55 δισ. ευρώ, ή 20 δισ. ευρώ περισσότερα σε σχέση με ότι είχε συμφωνηθεί στις 21 Ιουλίου.

Συναινετικός στο ενδεχόμενο μεγαλύτερης μείωσης εμφανίζεται πλέον και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, εφόσον θα γίνει σε «εθελοντική» βάση, δηλαδή δεν θα την επιβάλλουν μονομερώς οι κυβερνήσεις στις τράπεζες.
 
Ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σχολίασε χθες ότι οι ιδιώτες επενδυτές «πρέπει να μετάσχουν με ουσιαστικό τρόπο» στη μείωση του ελληνικού χρέους. «Είπαμε τον Ιούλιο πως η μείωση θα είναι στο 21%, αλλά ξεκάθαρα αυτό δεν αρκεί. Θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο, η συζήτηση είναι γύρω στο 50%, 60%…», πρόσθεσε αναφερόμενος στο ύψος του «κουρέματος».

Την Τρίτη, ο εκπρόσωπος του Ευρωπαίου επίτροπου για τις οικονομικές υποθέσεις Αμαντέου Αλταφάζ δήλωσε πως ένας από τους βασικούς στόχους της αυριανής Συνόδου Κορυφής είναι η υιοθέτηση ενός αξιόπιστου προγράμματος για την Ελλάδα, που θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη της χώρας έναντι των διεθνών εταίρων της και θα καθησυχάσει τους Έλληνες πολίτες. «Η εφαρμογή αυτού του προγράμματος θα πρέπει να αποβλέπει στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους έως το 2020», πρόσθεσε. 

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν, όλες οι προσπάθειες, στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις, επικεντρώνονται στο να υπάρξει ισχυρή ευρωπαϊκή απάντηση και το νέο πρόγραμμα να τονώσει την ανάπτυξη. Σε αυτό το σημείο, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πία Αρενκίλντε συμπλήρωσε ότι υπάρχουν κοινοτικοί κανόνες που διασφαλίζουν τις τραπεζικές καταθέσεις των πολιτών.
 
Σημειώενται πως χθες, Δευτέρα, ο κ. Αλταφάζ διευκρίνισε ότι η προτίμηση της Επιτροπής είναι να βρεθεί μια συμφωνία, βάσει της οποίας οι ιδιώτες κάτοχοι των ελληνικών κρατικών ομολόγων εθελουσίως θα αποδεχθούν μείωση της ονομαστικής αξίας των τίτλων που κατέχουν.
 
Στην ολομέλεια της γερμανικής βουλής ο EFSF
 
Σε ενημέρωση που έκανε τη Δευτέρα η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ στα κόμματα της αντιπολίτευσης εκτίμησε ακόμη ότι «κούρεμα» στα ελληνικά ομόλογα θα κυμανθεί από 50% έως 60%. Παράλληλα, το Βερολίνο στοχεύσει σε ενίσχυση του EFSF που θα φτάνει, με μόχλευση των κεφαλαίων του, το 1 τρισ.
 
Εν τω μεταξύ η Α. Μέρκελ αποφάσισε να περάσει την περαιτέρω διεύρυνση του EFSF από την ολομέλεια του γερμανικού κοινοβουλίου και όχι απλώς από την επιτροπή προϋπολογισμού, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί. Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, η  σχετική ψηφοφορία θα γίνει το μεσημέρι της Τετάρτης, μετά τις κυβερνητικές της δηλώσεις και ενόψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής το απόγευμα.
 
Σύμφωνα με αναλυτές πρόκειται για έναν έξυπνο πολιτικό ελιγμό προκειμένου να εξασφαλίσει μια ευρεία πλειοψηφία και μια ξεκάθαρη εντολή για τις νέες διαπραγματεύσεις της Τετάρτης. Η κίνηση αυτή όμως κρύβει αναμφίβολα και κινδύνους. Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού που εκφράζουν έντονες επιφυλάξεις για τη λεγόμενη μόχλευση του EFSF, καθώς ουσιαστικά, όπως λένε, συνεπάγεται μεγαλύτερο ρίσκο και απρόβλεπτες συνέπειες για τους φορολογούμενους. Εκπλήξεις στην ψηφοφορία δεν μπορούν να αποκλειστούν, αλλά εντέλει είναι μάλλον απίθανο να μην εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία.