Η δημιουργία κοινοπραξιών γιατρών του ΙΚΑ σε συνεργασία µε ιδιώτες γιατρούς, στους οποίους θα εκχωρηθούν τα πολυϊατρεία, μελετά το υπουργείο Εργασίας. Σε μια τέτοια περίπτωση, σύμφωνα με «Τα Νέα», οι γιατροί θα ενοικιάζουν τις δοµές του ΙΚΑ, ενώ οι ασφαλισµένοι δεν θα πληρώνουν από την τσέπη τους για τις υπηρεσίες που τους παρέχονται.

Ads

«Μελετάται η εκδοχή να δηµιουργήσουν κοινοπραξίες οι γιατροί του ΙΚΑ σε συνεργασία µε ιδιώτες γιατρούς , µετά την ένταξη των µονάδων υγείας των Ταµείων στον Εθνικό Οργανισµό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας. Στην περίπτωση αυτή, τα περίπου 200 πολυϊατρεία ενδέχεται να µετατραπούν σε πολυδύναµα διαγνωστικά κέντρα», λέει συγκεκριμένα στην εφημερίδα ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος.

Ειδικότερα, οι ασφαλισμένοι θα έχουν τη δυνατότητα ελεύθερης επιλογής γιατρού αρκεί οι ιδιώτες γιατροί να δέχονται να υπόκεινται σε έλεγχο µέσω π.χ.της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Επίσης, οι γιατροί θα διαχειρίζονται τα έσοδα των µονάδων υγείας, ενώ σύμφωνα με την εφημερίδα, εξετάζεται να επωμίζονται και τα έξοδα λειτουργίας και δαπανών, ή μέρος αυτών, για την αγορά εξοπλισµού στο πλαίσιο του ανταγωνισµού.

Οι γιατροί θα αµείβονται για τις επισκέψεις και τις ιατρικές πράξεις βάσει του ενιαίου πακέτου παροχών υγείας, που θα αποτελέσει κοινό «τιµοκατάλογο» για όλους τους ασφαλισµένους και θα καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταµεία. Ακόμα, σύμφωνα με τον κ. Σπυρόπουλο, δεν θα θιγούν ούτε οι εργασιακές σχέσεις των περίπου 5.000 µόνιµων γιατρών του ΙΚΑ, οι οποίοι θα συνεχίζουν να λαµβάνουν τον µηνιαίο µισθό τους µέχρις ότου συνταξιοδοτηθούν.

Ads

Όπως επισημαίνει ο διοικητής του ΙΚΑ, αν το σχέδιο εγκριθεί θα λειτουργήσει πιλοτικά ώστε να συνεκτιµηθούν τα οφέλη και οι ζηµίες. Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο θα ορίζει το γενικό πλαίσιο δράσης του Εθνικού Οργανισµού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας αναµένεται να κατατεθεί στη Βουλή σε περίπου δέκα ηµέρες, ενώ οι λεπτοµέρειες για περαιτέρω ρυθµίσεις αναμένεται να οριστούν µε Προεδρικά ∆ιατάγµατα.

Έλλειμμα 1 δισ. ευρώ στα Ταμεία του Δημοσίου

Το 1 δισεκατομμύριο ευρώ αγγίζουν τα ελλείμματα των Ταμείων του Δημοσίου, ενώ υπολογίζεται ότι έχουν μόλις 6 χρόνια ζωής, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο». Σε επιστολή προς τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, η ΑΔΕΔΥ επισημαίνει ότι το έλλειμμα διαμορφώνεται στα 800 εκατομμύρια στο Ταμείο Πρόνοιας, στα 150 εκατομμύρια στο Μετοχικό Ταμείο και στα 17 εκατομμύρια στο ΤΕΑΔΥ.

Όπως αναφέρει η ηγεσία της ΑΔΕΔΥ, «τα πράγματα είναι εκτός ορίων» και «το πρόβλημα έχει διογκωθεί και θα γίνει εκρηκτικό». Στην επιστολή χαρακτηριστικά σημειώνει πως «ήδη 40 χιλιάδες συνταξιούχοι στερούνται των μερισμάτων που δικαιούνται και άλλοι 200 χιλιάδες της καταβολής μέρους, όπως για παράδειγμα το μέρισμα των Χριστουγέννων».

Η δημοσιοϋπαλληλική οργάνωση προτείνει την «υπαγωγή» στο ΤΕΑΔΥ περίπου 80.000 εργαζομένων στο Δημόσιο, που σήμερα δεν καλύπτονται από τον συγκεκριμένο φορέα, τη θέσπιση πόρου 2% σε κάθε λογαριασμό του Δημοσίου υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων και τη δημιουργία ενός «σχήματος» για τη δανειοδότηση του Ταμείου Πρόνοιας.