Χθες, Πέμπτη, πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο «Ηλέκτρα Παλλάς», η κοινή συνέντευξη τύπου για την πολιτική συνεργασία του κόμματος «Κοινωνία Αξιών» και των «Δημοκρατικών». Η «Κοινωνία Αξιών» και οι «Δημοκρατικοί», δηλώνουν ότι, «η συνεργασία δομείται με σύνεση, με σταθερότητα, με διαφανείς και δημοκρατικές διαδικασίες, αξιοποιώντας ορθολογικά εργαλεία συνεργασίας και πάντα σύμφωνα με τις κοινές αξίες. Όσοι ταυτίζονται ιδεολογικά, διαθέτουν τη ψυχή, τη θέληση, την αποφασιστικότητα και συμμερίζονται το κοινό όραμα, ας έλθουν να συνδράμουν σε αυτήν την “κοινή πορεία” για αυτόν τον  ευγενή σκοπό. Την ανοικοδόμηση της πατρίδας μας».

Ads

 
Οι βασικοί ομιλητές, ο Δημήτρης Μπουραντάς, πρόεδρος της «Κοινωνίας Αξιών», και ο Θεόδωρος Πολυζωϊδης, πρόεδρος των «Δημοκρατικών», ανέπτυξαν το κοινό όραμα και τις βασικές πολιτικές θέσεις. Τόνισαν την ανάγκη ύπαρξης και λειτουργίας αποτελεσματικών θεσμών, για την υποστήριξη του πολιτεύματος, και την ανάγκη να υπάρξει ένα εθνικό, συνεκτικό, στρατηγικό σχέδιο ανασυγκρότησης. Προέβαλαν την ανάγκη λειτουργίας της οικονομίας προς όφελος της κοινωνίας και μίλησαν για την ανάγκη αλλαγής μοντέλου διακυβέρνησης. Επίσης, αναφέρθηκαν στην ανάγκη αναδιάρθρωσης του  κράτους, ώστε να γίνει αποτελεσματικό, καθώς και στην ανάγκη αξιολόγησης και την αποτελεσματική αξιοποίηση των ανθρώπινων πόρων, με την προώθηση τους από τα αδρανή μετόπισθεν, στα μεγάλα μέτωπα που υπάρχουν στη χώρα μας και πρέπει να κερδηθούν, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, την αντιμετώπιση της ανεργίας  και την κοινωνική μέριμνα και αλληλεγγύη.
 
Η Φροσελίνα Μπαχαρίου ανάπτυξε τις θέσεις για την οικονομία, με ιδιαίτερη έμφαση στην αναποτελεσματικότητα της οριζόντιας περικοπής των μισθών, στην ανταγωνιστικότητα, δεδομένης της άδικης και μη αναλογικής φορολόγησης, την υπερβολική αύξηση των έμμεσων φόρων και την αύξηση του κόστους ενέργειας. Τόνισε, επίσης, την υπερβολική φορολόγηση στην ακίνητη περιουσία, χωρίς ουσιαστικά και δίκαια κριτήρια, καθώς και την ανάγκη ολικού «πόθεν έσχες» σε όλους. Πρότεινε την αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων, που παρέχονται σήμερα για τη ανάπτυξη, την εκκίνηση των μεγάλων δημόσιων έργων, την ύπαρξη ενός ενιαίου και δίκαιου φόρου για τα ακίνητα, τη δημιουργία ελληνικού επενδυτικού ταμείου, για την μείωση του κινδύνου επένδυσης, με τη συμμετοχή του κράτους, διεθνών χρηματοπιστωτικών οργανισμών και ιδιωτών επενδυτών.  Έκανε, τέλος, μια πρόταση για πολιτικές που να ευνοούν την «αξιοποίηση κάθε εκατοστού παραγωγικής γης».

Η Ευτυχία Γιαννούλη, αφού έκανε μια ανάλυση του προβλήματος της αναποτελεσματικότητας των θεσμών, ανάδειξε την ανάγκη ουσιαστικών και εκ βάθρων θεσμικών αλλαγών και αναφέρθηκε στην ανάγκη για ουσιαστική διάκριση των εξουσιών, υποστηρίζοντας ότι οι αποσπασματικές και ευκαιριακές λύσεις που επιλέγονται είναι μη βιώσιμες, αναξιόπιστες και αναποτελεσματικές για τη λειτουργία της Δημοκρατίας.

[jwplayer |file=https://www.youtube.com/watch?v=4pbQ1YdMYUU

Ads