Η συντονιστική επιτροπή της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, με έκτακτη συνεδρίασή της την Δευτέρα αποφάσισε ότι αν δεν αποσυρθεί η διάταξη για το πλαφόν στις δίκες θα απαντήσουν με κινητοποιήσεις.

Ads

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για μία προσθήκη που πέρασε σε νομοσχέδιο η κυβέρνηση, προκαλώντας αντιδράσεις από τους δικηγόρους. Σύμφωνα με τη διάταξη αυτή, επιτρέπεται μόνο μία αναβολή για κώλυμα στο πρόσωπο του συνηγόρου λόγω συμμετοχής σε άλλη δίκη ταυτόχρονα.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως «ο λόγος της αναβολής ο οποίος συνίσταται σε κώλυμα του συνηγόρου υπεράσπισης ή υποστήριξης της κατηγορίας λόγω συμμετοχής του σε άλλη δίκη ή διαδικασία μπορεί να προβληθεί μόνο μία φορά και αυτός που προβάλλει το κώλυμα προσκομίζει υποχρεωτικά στο δικαστήριο κάθε νομιμοποιητικό, διαδικαστικό ή άλλο έγγραφο, με το οποίο αποδεικνύεται πλήρως ο λόγος της αναβολής». Επίσης για την αναβολή λόγω σοβαρού λόγου υγείας (ακόμα και του δικηγόρου) απαιτείται πλέον να αποδεικνύεται «με ιατρική πιστοποίηση δημόσιου φορέα ή πιστοποιητικό νοσηλείας από ιδιωτικό θεραπευτήριο και μπορεί να ελεγχθεί με οποιονδήποτε πρόσφορο τρόπο από το δικαστήριο».

Η συντονιστική επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων προειδοποίησε πως εάν δεν γίνουν δεκτά τα αιτήματά της, τότε θα προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις για να ακυρώσουν στην πράξη την επίμαχη διάταξη.

Ads