Στάση εργασίας πραγματοποιούν έως τις 12.00 το μεσημέρι οι εργαζόμενοι της Χαλυβουργικής. Προχωρούν μάλιστα και σε γενικό αποκλεισμό της εθνικής οδού Αθηνών – Κορίνθου. Υπενθυμίζεται ότι από τη Δευτέρα βγαίνουν σε διαθεσιμότητα, με απόφαση της εταιρείας, οι 200 από τους 263 εργαζόμενους. Μέσα στην εβδομάδα, αναμένεται να πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση της εργοδοσίας και των εργαζομένων, στο υπουργείο Εργασίας.

Ads

H Χαλυβουργική, βγάζει σε διαθεσιμότητα για έξι εβδομάδες σχεδόν όλο το προσωπικό της, δηλαδή τους 200 εργαζομένους εκ των 263 του τμήματος παραγωγής. Η διαθεσιμότητα προβλέπει την απώλεια του 40% του μισθού με το υπόλοιπο 60% να καταβάλλεται από την εταιρεία (50%) και τον ΟΑΕΔ (10%). Σημειώνεται ότι εντός του 2013 είχαν αποχωρήσει από την εταιρεία του  Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου περίπου 160 άτομα με πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου.

Η απόφαση αυτή καταγγέλλεται από τους εργαζόμενους, οι οποίοι ζητούν «να σταματήσουν οι διοικούντες της τρίτης μεγαλύτερης εξαγωγικής βιομηχανικής μονάδας να λειτουργούν απερίσκεπτα». «Η κυβέρνηση αδιαφορεί για το υψηλό κόστος ενέργειας. Πρέπει να εφαρμόσει το νόμο που ψήφισε η Βουλή περί διακοψιμότητας» τονίζεται σε ανακοίνωση  της Ομοσπονδίας Μετάλλου.

Όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή της και η ΓΣΕΕ, μία από τις κυριότερες αιτίες για τις δυσπραγίες που αντιμετωπίζει η Χαλυβουργική είναι το υψηλό κόστος ενέργειας που καθιστά μη ανταγωνιστικά τα προϊόντα της στο εξωτερικό.

Ads

Η απόφαση του ΥΠΕΚΑ, η οποία επιπλέον νομοθετήθηκε, για την εφαρμογή στην Ελλάδα των συμβάσεων διακοψιμότητας, μέσω των οποίων θα μειωνόταν η τιμή της κιλοβατώρας, τελικά δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Ειδικά πάντως η χαλυβουργία έχει πληγεί και από το ότι λόγω της χαμηλής κατανάλωσης φυσικού αερίου έχασε τον χαρακτηρισμό του επιλέγοντος πελάτη, άρα και το δικαίωμα να αγοράζει απευθείας αέριο από τη ΔΕΠΑ.

Παρά τη θετική γνωμάτευση της ΡΑΕ, ότι η ιδιότητα αυτή δεν μπορεί να απωλεσθεί, η άρνηση του ΥΠΕΚΑ να καλύψει θεσμικά τη γνωμάτευση της ΡΑΕ υποχρέωσε τη Χαλυβουργική να αγοράζει αέριο μέσω της ΕΠΑ Αττικής αυξάνοντας έτσι το κόστος.

Χαλυβουργική: Το ενεργειακό κόστος ακυρώνει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα

«Η εταιρεία παρά τη μείωση της κατανάλωσης και τη συσσώρευση έκτοτε μεγάλων ζημιών, δεν έθιξε στο ελάχιστο το εισόδημα και τις παροχές των εργαζομένων της, κι ήταν η μόνη εταιρία του κλάδου που δεν προέβη σε καμιά απόλυση ή διαθεσιμότητα εργαζομένων» υποστηρίζει η Χαλυβουργική σε ανακοίνωσή της. «Η διαθεσιμότητα είναι το λιγότερο επώδυνο για τους εργαζόμενούς της μέτρο» σημειώνει, μεταξύ άλλων.