Εγγυήσεις από την Ε.Ε. ότι δεν θα υπάρξει κενό χρηματοδότησης εντός 12μήνου ζήτησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προκειμένου να συνεχίσει τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας. Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο το ΔΝΤ να μην εκταμιεύσει την 5η δόση για το πακέτο δανεισμού της Ελλάδος και ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, που τόνισε ακόμη πως σε περίπτωση που συμβεί αυτό οι Ευρωπαίοι θα έπρεπε, για να καθησυχάσουν το Ταμείο, να καλύψουν το κενό.

Ads

«Δεν χορηγούμε ποτέ δάνεια εάν δεν είμαστε βέβαιοι ότι δεν θα υπάρξει κενό (χρηματοδότησης). Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζουμε τα χρήματα των μελών μας», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ Καρολάιν Ατκινσον, στη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου. Σύμφωνα με την ίδια, οι εγγυήσεις που ζητούνται «αφορούν τόσο στον τομέα της πολιτικής όσο και στη διαθέσιμη χρηματοδότηση, συμπεριλαμβανόμενης της δικής μας».

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ υπογράμμισε πως το ΔΝΤ ενδέχεται να μην εκταμιεύσει την επόμενη δόση για το πακέτο δανεισμού της Ελλάδος. «Εάν οι Ευρωπαίοι αναγκαστούν να πουν πως η εκταμίευση εκ μέρους του ΔΝΤ της δόσης της 29ης Ιουνίου δεν είναι λειτουργικά εφαρμόσιμη, τότε εκείνο που το Ταμείο αναμένει είναι να αναλάβουν οι Ευρωπαίοι για λογαριασμό του και να επωμισθούν το μερίδιο του ΔΝΤ για τη χρηματοδότηση», τόνισε ο Γιούνκερ σε συνέντευξη Τύπου στο Λουξεμβούργο.

«Αυτό δεν πρόκειται να λειτουργήσει διότι ορισμένα εθνικά Κοινοβούλια – στη Γερμανία, στη Φιλανδία, στην Ολλανδία, αλλά και σε άλλες χώρες – δεν είναι προετοιμασμένα να το κάνουν», πρόσθεσε ο Γιούνκερ.

Ads

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καταβυθίσθηκαν και οι μετοχές ασφαλών μελλοντικών αποδόσεων (bond futures) σημείωσαν κατακόρυφη άνοδο όταν ο Γιούνκερ ανακοίνωσε πως το ΔΝΤ αναμένει από την ΕΕ να αναλάβει εξ ολοκλήρου την εκταμίευση της ελληνικής δόσης εάν αυτό δεν καταστεί δυνατό να εισφέρει το μερίδιό του, πλην όμως κάτι τέτοιο δεν θα μπορέσει να γίνει εφικτό.

Στέλεχος του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον επιβεβαίωσε πως το ΔΝΤ δεν θα μπορέσει να χρηματοδοτήσει περαιτέρω την Ελλάδα εάν δεν διαθέτει εγγυήσεις από τους Ευρωπαίους εταίρους της για το πρόγραμμα εξόδου από την κρίση: «ουδέποτε δανείζουμε εάν δεν έχουμε εγγυήσεις πως δεν πρόκειται να υπάρξει κενό στη χρηματοδότηση. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίον διατηρούμε την ασφάλεια στα χρήματα των μελών μας», τόνισε η ίδια πηγή.

Αλλά και ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ τόνισε πως η ελληνική οικονομία χρειάζεται δεκαετή περίοδο προσαρμογής πριν αποδώσουν πλήρως οι δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. «Να αντιληφθείτε την προσαρμογή της Ελλάδας σε όρους δεκαετίας», ανέφερε ο Μπλανσάρ σε συνέντευξή του στο Reuters και πρόσθεσε: «Κατά τη διάρκεια αυτών των δέκα χρόνων, θα εκπλαγώ αν θα μπορέσουμε να ξέρουμε σίγουρα αν λειτουργεί (η προσαρμογή)».

Σύμφωνα με τον Μπλανσάρ, η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν είναι αναπόφευκτη και δεν αποτελεί τη μαγική λύση για να λυθούν τα προβλήματα της χώρας. «Υπάρχει πραγματικά πιθανότητα να αποφύγει η χώρα την αναδιάρθρωση», επισήμανε και υπογράμμισε ότι η αναδιάρθρωση συνοδεύεται από τον κίνδυνο της μετάδοσης.

«Να σφίξει τα δόντια» και να πάρει μέτρα που θα της επιτρέψουν να επιστρέψει στην ανάπτυξη, κάλεσε την Ελλάδα ο Μάνουελ Γκονζάλες-Παράμο, μέλους του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, χαρακτηρίζοντας παράλληλα «παράλογο να συζητάμε για έξοδο χώρας από το ευρώ».

Μετά τις δηλώσεις του Γιούνκερ, τα ομόλογα της γερμανικής κυβέρνησης εκτινάχθηκαν στα χρηματιστήρια: «αυτό είναι πολύ αρνητικό για την Ελλάδα. Πάει την κρίση σε άλλο επίπεδο», δήλωσε ένας χρηματιστής.

G8: Η Ελλάδα χρειάζεται αποτελεσματικότερη φορολογική μεταρρύθμιση

Την ίδια στιγμή, από τη Ντολβίλ της Γαλλίας, οι της Ομάδας των 8 (G8) τόνισαν την ανάγκη μεγαλύτερης προόδου στον τομέα της φορολογικής μεταρρύθμισης της Ελλάδας, η οποία πρέπει επίσης να συνεργαστεί με το ΔΝΤ για το εξωτερικό χρέος της.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ιαπωνικής κυβέρνησης, Τετσούρο Φουκουγιάμα οι ηγέτες της G8 συμφώνησαν ότι η κρίση χρέους στην ευρωζώνη «είναι ένας υπολογίσιμος παράγοντας» για την παγκόσμια οικονομία.

Ο ίδιος δήλωσε ακόμη ότι τα μέλη της ομάδας των 8 (ΗΠΑ, Ρωσία, Καναδάς, Ιαπωνία, Γερμανία, Ιταλία, Βρετανία, Γαλλία), που την ετήσια σύνοδό τους κάνουν φέτος στην παραθαλάσσια Ντοβίλ στο πλαίσιο των συζητήσεων τους για τη διεθνή οικονομία, δεν έθιξαν το ζήτημα της διαδοχής του γενικού διευθυντή στο ΔΝΤ.

Διαβάστε επίσης: Σενάρια θέλουν την ΕΚΤ να προκρίνει αναδιάταξη του χρέους της Ελλάδας