Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης παραμένει ο νομός Έβρου, όπου περίπου 150 χιλιάδες στρέμματα – εκ των οποίων τα 65 χιλιάδες είναι καλλιέργειες- αλλά και 100 σπίτια έχουν πλημμυρίσει. Τα πιο έντονα προβλήματα εντοπίζονται στην περιοχή Λαβάρων Έβρου, ενώ υπό το φόβο των πλημμυρών έχουν εκκενωθεί για προληπτικούς λόγους και τα χωριά Πόρος Φερών και Πραγγί Διδυμοτείχου.

Ads

Στο μεταξύ, από αύριο αναμένεται να φέρει μεγάλο όγκο νερών ο ποταμών Άρδας, γεγονός που εντείνει την ανησυχία στο νομό. Σημειώνεται ότι όλες οι στάθμες των ποταμών βρίσκονται στα όρια του συναγερμού. Ειδικότερα, στο Πύθιο στα 7,00μ., στα Κόμαρα 5,67μ., στο Ορμένιο 7,11μ., στους Κήπους 4,90 μ., στο Πέταλο 5,95μ., και στον Ερυθροπόταμο στα 6,52 μέτρα.

Όλες οι υπηρεσίες της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας -Θράκης, της νομαρχίας και των δήμων, σε συνεργασία με την Πυροσβεστική, τον Στρατό και την Αστυνομία, βρίσκονται στους παραποτάμιους δήμους και στα σημεία που εντοπίζεται κίνδυνος να πλημμυρίσουν κατοικημένες περιοχές.

Το κόστος των ζημιών σύμφωνα με την νομαρχία Έβρου, αγγίζει τα επτά εκατομμύρια ευρώ. Αναφερόμενος στην αποκατάσταση των ζημιών , ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιώργος Ντόλιος δήλωσε πως «αυτό που δεσμευόμαστε, σε δεύτερο χρόνο, όταν το φαινόμενο ολοκληρώσει τον καταστροφικό του κύκλο είναι ότι, δεν θα υπάρχει καμία καθυστέρηση στην έκδοση των κοινών υπουργικών αποφάσεων που είναι απαραίτητες για να δρομολογηθούν οι διαδικασίες των αποζημιώσεων. Επίσης αυτό που τόνισα κατά κόρον προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τις υπηρεσίες, είναι ότι οι θεομηνίες δεν είναι ευκαιρίες για ”πάρτι με χώματα”. Υπάρχουν επείγουσες και νόμιμες διαδικασίες τις οποίες θα ακολουθήσουμε για να αντιμετωπίσουμε τα θέματα της αποκατάστασης των αναχωμάτων. Δεν πρόκειται να υπάρξουν αναθέσεις έργων».

Ads

Ταυτόχρονα, ο υφυπουργός ανακοίνωσε την υπογραφή Κοινής Υπουργικής Απόφασης, σε δεύτερο χρόνο, με την οποία θα χαρακτηρίζονται κάποιες περιοχές ή και ολόκληρος ο Έβρος ως πλημμυρόπληκτος. Στόχος είναι οι ζημιές που προκλήθηκαν σε αποθήκες, θερμοκήπια, σπίτια, επιχειρήσεις κλπ., να εξατομικευθούν από τις υπηρεσίες, προκειμένου οι αποζημιώσεις να είναι αντικειμενικές και δίκαιες. «Δεν θα επιτρέψουμε να παρατηρηθούν φαινόμενα άλλοι να υφίστανται ζημιές κι άλλοι να αποζημιώνονται», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ντόλιος.

Από την πλευρά του, το δ.σ. της ΚΕΔΚΕ, μέσω της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Έβρου, αποφάσισε την προσφορά οικονομικής βοήθειας ύψους 50.000 ευρώ προς τους πληγέντες από τις πλημμύρες δήμους του Έβρου, για την αντιμετώπιση άμεσων αναγκών τους.

Φωτογραφίες: https://piazzadelpopolo.blogspot.com/