Τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες, χιόνια στα ορεινά – ημιορεινά, καθώς και σε πεδινές περιοχές της βόρειας χώρας προβλέπει για σήμερα, Τρίτη, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Η θερμοκρασία αναμένεται να παρουσιάσει σταδιακή πτώση, ενώ στα πελάγη πνέουν θυελλώδεις άνεμοι που κρατούν τα πλοία δεμένα στα λιμάνια. Από το πρωί παραμένει σε ισχύ το γενικό απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου. Κλειστά είναι, επίσης, τα πορθμεία της Καβάλας και της Θάσου. Σε επιφυλακή η περιφερειακή ενότητα του Έβρου. Μια γυναίκα νεκροί από τη νεροποντή στη Σύμη. Ζημιές από τις βροχοπτώσεις σε όλη τη όλη τη χώρα. 

Ads

 
Σε επιφυλακή ο Έβρος

 
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει κηρυχθεί η περιφερειακή ενότητα Έβρου, υπό το φόβο υπερχείλισης του ποταμού, εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων που σημειώθηκαν τα τελευταία 24ωρα στη νότια Βουλγαρία και των υψηλών για την εποχή θερμοκρασιών που επιταχύνουν το λιώσιμο του χιονιού.
 
Μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε προληπτική εκκένωση σπιτιών στο Ορμένιο, δίπλα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, καθώς τα νερά του ποταμού Έβρου, έφθασαν μέχρι την πλατεία του χωριού. Συνολικά μετακινήθηκαν 15 άτομα, τα οποία και θα φιλοξενηθούν σε συγγενικά τους πρόσωπα ή ξενοδοχεία της περιοχής. Στο σημείο βρίσκονται ο περιφερειάρχης ΑΜΘ, οχήματα και άνδρες της πυροσβεστικής, του Στρατού, της Αστυνομίας, του δήμου Ορεστιάδας και εθελοντικές ομάδες διάσωσης.
 
Ταυτόχρονα και ενώ τα πλημμυρικά φαινόμενα είναι σε εξέλιξη, υπάρχει ετοιμότητα για προληπτική εκκένωση των χωριών, Δίκαια, Νέα Βύσσα, παρόχθιες οικίες των Μαρασίων και της παλιάς (κάτω) Σαγήνης Ορεστιάδας, καθώς επίσης, του Πυθίου και Πραγγίου.
 
Δεδομένου ότι λόγω της συνεχούς αύξησης των ποσοτήτων νερού που εισέρχονται από τη Βουλγαρία μέσω του Έβρου και των παραποτάμων Άρδα και Τούντζα, θα σημειωθούν πλημμυρικά φαινόμενα σε όλα σχεδόν τα παρέβρια χωριά, σταδιακά, από βορρά προς νότο, η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης καλεί τους κατοίκους:
 
* Nα απομακρύνουν αμέσως, αγροτικό εξοπλισμό, ζώα και κάθε χρήσιμο περιουσιακό στοιχείο που βρίσκεται σε πιθανή περιοχή κατάκλισης και μπορεί να μεταφερθεί.
* Να μη βρίσκονται μόνοι τους σε αγροικίες.
* Να μην κυκλοφορούν άσκοπα πεζοί, με αυτοκίνητα ή γεωργικούς ελκυστήρες.
* Να μην πλησιάζουν αναχώματα και άλλα επικίνδυνα σημεία.
 
* Να μη διέρχονται από πλημμυρισμένες περιοχές, εάν δεν είναι απόλυτα βέβαιοι για το βάθος του νερού και την κατάσταση του οδοστρώματος που δεν είναι ορατό.
* Να παρακολουθούν συνεχώς τα τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ραδιόφωνα, τηλεόραση)
* Να έχουν πρόνοια για ενδεχόμενη διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος και να είναι εφοδιασμένοι με φανούς.
* Να έχουν συνεχώς ενεργοποιημένα τα κινητά τους τηλέφωνα και να τα έχουν φορτισμένα.
 
* Να έρθουν σε συνεννόηση με συγγενικά ή φιλικά τους πρόσωπα για αλληλοενημέρωση.
* Να έχουν πρόνοια για την έγκαιρη απομάκρυνση ατόμων με κινητικά προβλήματα όπως υπερήλικες, αναπήρους κλπ.
* Να έχουν τα αυτοκίνητα τους γεμάτα με καύσιμα.
* Να συμμορφώνονται άμεσα στις οδηγίες και υποδείξεις των πολιτικών και αστυνομικών Αρχών.
 
* Οι κάτοικοι των οικισμών που και κατά το παρελθόν αντιμετώπισαν παρόμοια περιστατικά, να είναι έτοιμοι για το ενδεχόμενο εκκένωσης των σπιτιών τους. Κατά συνέπεια πρέπει να έχουν έτοιμα, ρουχισμό και λοιπά εφόδια που θα διευκολύνουν τη διαμονή τους σε χώρους φιλοξενίας που θα τους προσφέρουν συγγενικά η φιλικά πρόσωπα ή οι Αρχές.
 
Τηλέφωνα Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας: Έβρου, Αλεξανδρούπολης 2551350580, Κεντρικά Κομοτηνής: 2531350111.

Μία γυναίκα νεκρή και σοβαρές ζημιές από τις βροχοπτώσεις σε όλη τη χώρα
 
Μία γυναίκα νεκρή και σοβαρές ζημιές σε σπίτια, καταστήματα και οδικά δίκτυα είναι εν τω μεταξύ, ο απολογισμός των έντονων βροχοπτώσεων που έπληξαν τη Δευτέρα διάφορες περιοχές της χώρας. Όπως έγινε γνωστό, μία 40χρονη Βρετανίδα, κάτοικος της Σύμης, παρασύρθηκε και πνίγηκε από τα νερά χείμαρρου. Η 40χρονη προσπάθησε να σώσει το μοτοποδήλατό της από τα νερά του χείμαρρου με αποτέλεσμα να παρασυρθεί η ίδια και να πνιγεί, ενώ κινδύνεψε και το μικρό αγοράκι που είχε μαζί της. Η σορός της άτυχης Βρετανίδας βρέθηκε τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, ύστερα από κινητοποίηση των κατοίκων της Σύμης.
 
Λόγω της κακοκαιρίας, προβλήματα παρουσιάστηκαν σε όλα σχεδόν τα νησιά της Δωδεκανήσου με κυριότερο εξ αυτών τις πολύωρες διακοπές ρεύματος και την διακοπή των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών. Η βροχόπτωση προκάλεσε σοβαρά προβλήματα τόσο σε περιοχές του Λεκανοπεδίου, όσο και σε άλλες περιοχές της περιφέρειας. Στην Αττική δεκάδες σπίτια και καταστήματα πλημμύρισαν, ενώ σε ποτάμια μετατράπηκαν πολλοί δρόμοι.
 
Κλειστή παραμένει λόγω κατολίσθησης η νέα εθνική οδός Αθηνών-Πατρών στο 163ο χλμ., στο ύψος του Διακοφτού. Η κυκλοφορία διεξάγεται από την παλαιά εθνική οδό. Επί τόπου βρίσκονται μηχανήματα της Περιφέρειας για να αντιμετωπίσουν τις κατολισθήσεις και να παραδώσουν ξανά στην κυκλοφορία τον δρόμο.
 
Η Πυροσβεστική δέχθηκε εκατοντάδες κλήσεις για άντληση υδάτων σε Πειραιά, Κορυδαλλό, Μοσχάτο, Καλλιθέα, Βύρωνα, Παγκράτι και το ευρύτερο κέντρο της Αθήνας. Επίσης, προκλήθηκαν βλάβες στο δίκτυο της ΔΕΗ με αποτέλεσμα να υπάρχουν διακοπές ρεύματος κυρίως στα ανατολικά και νότια προάστια της Αθήνας.
 
Προβλήματα προκλήθηκαν και σε περιοχές της περιφέρειας. Η Πυροσβεστική δέχθηκε εκατοντάδες κλήσεις για άντληση υδάτων στην Τρίπολη, την Ξάνθη, την Κομοτηνή και τον Πύργο Ηλείας.

Στον κλοιό της κακοκαιρίας η Βόρεια Ελλάδα

Στον κλοιό της κακοκαιρίας βρίσκεται η Βόρεια Ελλάδα, με χιονοπτώσεις, βροχές, θυελλώδεις ανέμους και πολικό κρύο. Η νέα επιδείνωση του καιρού δημιούργησε αρκετά προβλήματα στις μετακινήσεις σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου.
 
Χιόνια έπεσαν τις τελευταίες ώρες στη Δυτική Μακεδονία, όπου οι χαμηλότερες θερμοκρασίες καταγράφονται στη Φλώρινα (-5 βαθμοί Κελσίου) και στην Πτολεμαϊδα (-4 βαθμοί), ενώ χιονοπτώσεις σημειώθηκαν σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, ακόμη και στα πεδινά της Πιερίας και της Ημαθίας. Στα λευκά ντύθηκαν τα ορεινά της Θεσσαλονίκης, ενώ μέσα στην πόλη βρέχει κατά διαστήματα με τον υδράργυρο να βρίσκεται το πρωί στους 5 βαθμούς Κελσίου.
 
Η βροχή προκάλεσε αρκετά προβλήματα σε δρόμους της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με την Τροχαία, από το πρωί σημειώθηκαν μικροσυγκρούσεις οχημάτων, ευτυχώς μόνο με υλικές ζημιές, ενώ τα αυτοκίνητα κινούνται με δυσκολία σε όλους τους μποτιλιαρισμένους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Κλειστός εξαιτίας χιονόπτωσης είναι ο επαρχιακός δρόμος Χορτιάτη – Αγίου Βασιλείου. Λόγω των θυελλωδών ανέμων, κατά τη διάρκεια της νύχτας, η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε 20 κλήσεις για πτώση δένδρων, ενώ προβλήματα ηλεκτροδότησης σημειώθηκαν από τα ξημερώματα σε περιοχές της ανατολικής Θεσσαλονίκης λόγω πτώσης καλωδίων της ΔΕΗ από αιωρούμενα αντικείμενα.
 
Σύμφωνα με τις υπηρεσίες Τροχαίας της Βορείου Ελλάδος, σε ισχύ παραμένει η προσωρινή απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων άνω των 3,5 τόνων σε τμήματα της ΠΑΘΕ, της Εγνατίας Οδού, αλλά και σε διάφορους οδικούς άξονες της Δυτικής Μακεδονίας. Λόγω της χιονόπτωσης και του παγετού, η κυκλοφορία των οχημάτων στο τμήμα της ΠΑΘΕ από τη διασταύρωση του Κορινού Πιερίας έως το Κλειδί Ημαθίας διεξάγεται από μία λωρίδα κυκλοφορίας ανά ρεύμα.
 
Την ίδια ώρα, με αντιολισθητικές αλυσίδες πραγματοποιείται η κυκλοφορία των οχημάτων σε όλο το εθνικό οδικό δίκτυο της Φλώρινας (εκτός από τμήμα της νέας εθνικής οδού Φλώρινας – Κοζάνης), σε αρκετά σημεία του εθνικού δικτύου της Κοζάνης και των Γρεβενών και σε όλο το ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο των τεσσάρων νομών της Δυτικής Μακεδονίας.
 
Στην Κεντρική Μακεδονία με αλυσίδες πρέπει να είναι εφοδιασμένοι οι οδηγοί που κινούνται στο οδικό δίκτυο του Κιλκίς, στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της Ημαθίας και προς όλα τα χιονοδρομικά κέντρα της εν λόγω περιφέρειας.
 
Εξάλλου, στη Ροδόπη λόγω αυξημένης στάθμης του νερού διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων στην περιοχή του Βιολογικού Καθαρισμού της Κομοτηνής, στην επαρχιακή οδό Παραδήμης – Κρανοβουνίου και στις διαβάσεις των ποταμών Ηφαίστου, Κάλχα, Ποντικόρεμα (μεταξύ Αρριανών και Φιλύρας), Σκαλώματος, Δοκού, Λίσσου (περιοχή Αγ. Μαρίνας Ιμέρου) και Κομψάτου (περιοχή Μωσάκου). Κλειστός είναι, επίσης, ο επαρχιακός δρόμος Ποταμιάς – Μάνδρας, στην Ξάνθη, λόγω καθίζησης του οδοστρώματος.
 
Κλειστά σχολεία
 
Εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών πολλά σχολεία είναι σήμερα κλειστά σε δήμους της Θεσσαλονίκης και άλλες περιοχές της Μακεδονίας.
 
Ειδικότερα, στη Θεσσαλονίκη δεν λειτουργούν όλα τα σχολεία των δήμων Δέλτα, Χαλκηδόνας και Βόλβης, των δημοτικών ενοτήτων Καλλιθέας και Μελισσοχωρίου του δήμου Ωραιοκάστρου, του Βερτίσκου, Λαχανά, Ξυλούπολης και Σοχού του δήμου Λαγκαδά, του Χορτιάτη, Ασβεστοχωρίου, Φίλυρου και Εξοχής του δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη. Επίσης, κλειστά μένουν τα σχολεία σε Βασιλικά, Μηχανιώνα και το Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο στους Ελαιώνες Πυλαίας.
 
Στην υπόλοιπη Μακεδονία δεν λειτουργούν τα σχολεία στο Βελβεντό Κοζάνης λόγω βλάβης στο δίκτυο ηλεκτροδότησης και της κακοκαιρίας, όπως επίσης τα σχολεία στις περιοχές Καμβουνίων και Λιβαδερού, ενώ κανονικά λειτουργούν τα σχολεία στον υπόλοιπο δήμο Σερβίων – Βελβεντού. Κλειστά είναι τα σχολεία στο δήμο Ορέστιδος Καστοριάς, τα σχολεία του δήμου Κατερίνης και τα σχολεία των δημοτικών ενοτήτων Λιτοχώρου και Δίου.
 

Ads