Υπό έλεγχο τέθηκε η μεγάλη πυρκαγιά στη Λίμνη της βόρειας Ευβοίας, που ξέσπασε το Σάββατο και κατέκαψε χιλιάδες στρέμματα στην ευρύτερη περιοχή.
Η προσοχή των αρχών, καθώς έπεσε η νύχτα, στέφεται προς ένα μέτωπο, το οποίο κατευθύνεται νοτιότερα προς το Όρος Καντήλι (βόρεια της Μονής Γαλατάκη, η οποία δεν κινδυνεύει), και συνεργεία εργάζονται για τη δημιουργία δύο αντιπυρικών ζωνών, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος να περάσει η φωτιά στο χωριό Τρούπι που βρίσκεται στους πρόποδες του βουνού.
Τα ενάερια μέσα έχουν σταματήσει να επιχειρούν και οι άνεμοι έχουν πέσει, όμως οι πυροσβέστες παραμένουν σε επιφυλακή, αφού ακόμη και μικρές ριπές ανέμου μπορούν να προκαλέσουν αναζωπυρώσεις.
Δεν απειλούνται οικισμοί, ενώ οι δρόμοι είναι ανοιχτοί.
Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση της πυροσβεστικής ήδη από το απόγευμα της Δευτέρας, για πρώτη φορά είναι σε ύφεση η δυτική πλευρά της πυρκαγιάς, το σημείο δηλαδή που ήταν κοντά στην Λίμνη.
Στην προσπάθεια κατάσβεσης επιχειρούν 140 πυροσβέστες με 58 οχήματα, 74 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 30 στρατιώτες, 27 υδροφόρα οχήματα (ΟΤΑ και ιδιωτικά), 12 χωματουργικά μηχανήματα, ενώ τρία αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα επιχειρούν από αέρος.
Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο οποίος προήδρευσε σύσκεψης και επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές, δήλωσε πως η κατάσταση σήμερα είναι καλύτερη, ωστόσο χρειάζεται επαγρύπνηση, ενώ ευχαρίστησε τους πυροσβέστες που επιχειρούν στην περιοχή, για την τεράστια προσπάθεια που καταβάλλουν.
Μάχη με τις φλόγες τη νύχτα της Κυριακής
Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδωσαν οι πυροσβέστες στην Εύβοια σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τα πύρινα μέτωπα που μαίνονται στο νησί, το ένα προς τον οικισμό της Λίμνης και το δεύτερο προς Κατούνια.
Τη νύχτα δεν κινδύνευσε η πόλη της Λίμνης, καθώς είχαν πέσει οι άνεμοι και υπήρξε τεράστια κινητοποίηση χερσαίων δυνάμεων, στο πλευρό των οποίων βρίσκονται εκατοντάδες πολίτες εθελοντές.
Στην προβλήτα της κοινότητας της Λίμνης έδεσε προληπτικά το οχηματαγωγό «Καπετάν Αριστείδης», σε περίπτωση που χρειαστεί να εκκενωθεί η περιοχή. Σε ετοιμότητα βρίσκεται οχηματαγωγό πλοίο και στην Αιδηψό για το ενδεχόμενο εκκένωσης οικισμών, καθώς οι φλόγες έφτασαν σε αυλές αγροικιών.
Ήδη από το απόγευμα της Κυριακής έχει εκκενωθεί ο οικισμός Κατούνια, ενώ εκκενώθηκε και η Μονή Γαλατάκι, με τις μοναχές να έχουν μεταφερθεί με ασφάλεια στη Λίμνη.
Στην επιχείρηση για την κατάσβεσή της συμμετέχουν: 140 πυροσβέστες με 58 οχήματα, 74 άτομα πεζοπόρο, 30 στρατιώτες, 27 βυτιοφόρα οχήματα (ΟΤΑ και ιδιωτικά) και οι δυνάμεις διαρκώς ενισχύονται. Από τις 6 το πρωί πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα δίνουν μάχη με την πύρινη λαίλαπα, που μαίνεται σε δασική έκταση στα βόρεια της Λίμνης.
Για μια πολύ δύσκολη κατάσταση έκανε λόγο ο αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας μιλώντας στην ΕΡΤ, τονίζοντας ότι καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες από τις πυροσβεστικές δυνάμεις για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.
Τεράστια η οικολογική καταστροφή
Εν τω μεταξύ οι φλόγες έχουν κάψει ήδη πάνω από 20.000 στρέμματα πευκοδάσους και καλλιεργειών.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, ο οποίος βρέθηκε από νωρίς το πρωί της Κυριακής στην περιοχή, επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου, ανέφερε πως η οικολογική καταστροφή είναι τεράστια. Παράλληλα τόνισε ότι θα ληφθούν άμεσα μέτρα για αποζημιώσεις στους παραγωγούς ρητίνης. «Είναι ένα ζήτημα το οποίο θα το δούμε την επόμενη μέρα, γιατί η ρητίνη έχει την ιδιαιτερότητα να είναι ένα προϊόν, το οποίο επιδοτείται, ενισχύεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Όμως η ρητίνη δεν είναι ασφαλισμένη στον ΕΛΓΑ ως προϊόν αγροτικό. Θα δούμε όμως πώς μέσα από διαδικασίες, θα μπορέσουμε να καλύψουμε την απώλεια του εισοδήματος, που θα υπάρξει στους συγκεκριμένους ανθρώπους» είπε.
Επίσης από τη φωτιά καταστράφηκαν ολοσχερώς μια μικρή μονάδα με ενοικιαζόμενα δωμάτια, μια εξοχική κατοικία και δύο αποθήκες στον οικισμό Κατούνια.
Σημαντικά είναι επίσης τα προβλήματα που καταγράφονται στο δίκτυα ύδρευσης, άρδρευσης και ηλεκτροδότησης στην περιοχή.
Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς και σήμερα
Yψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς προβλέπει για σήμερα η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.
Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για την Αττική και τη Στερεά Ελλάδα.
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.
Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.
Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >