Σε κατάληψεις υπουργείων, έχουν προχωρήσει από νωρίς το πρωί μέλη της ΑΔΕΔΥ που αντιδρούν στις αποφάσεις σχετικά με την εργασιακή εφεδρεία. Αποκλεισμένα είναι ήδη τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης, Αγροτικής Ανάπτυξης, Υγείας, Δικαιοσύνης και Πολιτισμού.

Ads

Εντός της ημέρας αναμένεται οι εργαζόμενοι να προχωρήσουν σε καταλήψεις και άλλων υπουργείων.

Για την Τετάρτη έχει εξαγγελθεί 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

Η ΓΣΕΕ κατεβαίνει στην ήδη προγραμματισμένη απεργιακή κινητοποίηση αμέσως μετά τις πληροφορίες που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας και σύμφωνα με τις οποίες η τρόικα ζητά, ουσιαστικά, από το υπουργείο Εργασίας,, την κατάργηση της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Έντονες ήταν οι πρώτες αντιδράσεις των συνδικαλιστών. «Δεν σέβονται πλέον τίποτα, ούτε το Σύνταγμα, ούτε τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις» τόνισε προς το Βήμα, ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων της Εμπορικής Τράπεζας κ. Γ.Κωνσταντινόπουλος σημειώνοντας πως «η τρόικα δείχνει πλέον τις κυνικές της προθέσεις».

Ads

Μέλη του ΠΑΜΕ απέκλεισαν το γραφείο του Υπουργού Εργασίας

Εν τω μεταξύ, το γραφείο του Υπουργού Εργασίας απέκλεισαν συνδικάτα και μέλη του ΠΑΜΕ, με αφορμή τις πιέσεις της τρόικας για κατάργηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ). Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ σημειώνει ότι «η κυβέρνηση δίνει γη και ύδωρ στην πλουτοκρατία, επιχειρώντας να καταργήσει το κατώτερο μεροκάματο και τις συλλογικές συμβάσεις» και τονίζει ότι η κατάργηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας είναι απαίτηση 100% των βιομηχάνων και του κεφαλαίου.

Κατάληψη από φοιτητές στο υπουργείο Παιδείας  

Κατάληψη στο υπουργείο Παιδείας έκαναν αιφνιδιαστικά το πρωί φοιτητές από σχολές και τμήματα που τελούν υπό κατάληψη (συνολικά 96 σήμερα).

Οι φοιτητές σήκωσαν ένα τεράστιο πανό και φώναξαν συνθήματα για την απόσυρση του νόμου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Παρέμειναν, περίπου δύο ώρες μέσα στο υπουργείο και αποχώρησαν καθώς είχαν αρχίσει να έρχονται οι υπάλληλοι, οι οποίοι έχουν σήμερα γενική συνέλευση και δεν αποκλείεται να προχωρήσουν σε κατάληψη του υπουργείου, όπως έκαναν άλλοι συνάδελφοί τους σε άλλα υπουργεία.