Ένα μήνα μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, οι μαθητές του συνοικισμού Ρομά στην περιοχή Κεραίες στην Περαία Θεσσαλονίκης εξακολουθούν να μην έχουν ασφαλή πρόσβαση στο σχολείο τους.

Ads

Η μεταφορά των μικρών μαθητών γίνεται σε όλο αυτό το διάστημα σε καρότσες φορτηγών, γεγονός που εκτός από τον κίνδυνο που διατρέχουν τα παιδιά, αναδεικνύει και την κατάσταση του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας. Η φωτογραφία που έχει κυκλοφορήσει είναι ενδεικτική.

Το θέμα είχε καταγγείλει πριν από μέρες το Ελληνικό Παρατηρητήριο του Ελσίνκι. Στις 27 Σεπτέμβρη απέστειλε την ακόλουθη επιστολή προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ζητώντας την άμεση παρέμβασή του για το ζήτημα.

«Ο Δήμος Θερμαϊκού συνεχίζει και φέτος, όπως και πέρυσι, να αρνείται να παράσχει μεταφορικό μέσο με αποτέλεσμα τα παιδιά Ρομά να μεταφέρονται από μερικά στελέχη του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και από μερικούς γονείς που έχουν τη χρονική δυνατότητα με αποτέλεσμα να υπάρχουν απαράδεκτες και παράνομες σκηνές ως η απεικονιζόμενη στην ακόλουθη χθεσινή φωτογραφία από την επιστροφή σχεδόν του μισού αριθμού παιδιών σε ένα όχημα γονέα. Παρακαλούμε για την άμεση παρέμβαση της εισαγγελικής αρχής της χώρας» αναφέρει το ΕΠΣΕ στην επιστολή του.

Ads

Το θέμα κατήγγειλε πριν από μέρες και η εκπρόσωπος τύπου των Οικολόγων Πράσινων Ελεάννα Ιωαννίδου στην ΕΡΤ3 και την εκπομπή «Καινούργια Μέρα». Η κ. Ιωαννίδου υπογραμμίζει ότι παρά τις παρεμβάσεις δεν έχει δρομολογηθεί λύση.

Επισημαίνεται ότι και οι Οικολόγοι Πράσινοι και το ΕΠΣΕ έχουν στο παρελθόν πολλές φορές καταγγείλει τον αποκλεισμό παιδιών Ρομά από σχολεία διάφορων περιοχών με δικαιολογία από τους αρμόδιους φορείς την έλλειψη διδακτικού προσωπικού.

«Για τον εκπαιδευτικό αποκλεισμό των παιδιών Ρομά της Περαίας, της Λαμίας και της Ανθήλης, σας γνωρίζουμε πως μόνο στην Περαία τοποθετήθηκε διδακτικό προσωπικό στα πέντε δημοτικά και κατέστη δυνατή η πρόσβαση σε αυτά 40 παιδιών Ρομά» αναφέρει χαρακτηριστικά το ΕΠΣΕ στην επιστολή του προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. 

Στην εκπομπή της ΕΡΤ3 πάντως ο αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Θερμαϊκού είχε δεσμευτεί για την άμεση δρομολόγηση σχολικού λεωφορείου, που όμως ούτε και αυτή την εβδομάδα δεν έγινε εφικτή.