Σε εξέλιξη είναι τα πύρινα μέτωπα στον Έβρο, ενώ ήδη διανύουμε το δέκατο 24ωρο. Η οικολογική καταστροφή είναι ήδη τεράστια, καθώς έχουν καεί περισσότερα από 760.000 στρέμματα, ενώ τοπικοί παράγοντες και κάτοικοι κάνουν συνεχώς δραματικές εκκλήσεις.

Ads

Tο απόγευμα της Κυριακής εκδόθηκαν μηνύματα από το 112, για εκκένωση σε Λευκίμμη και Κασσιτερά. Στη Λευκίμμη η φωτιά πλησίασε τα πρώτα σπίτια, αλλά αναχαιτίστηκε από πυροσβέστες και εθελοντές.

Διαβάστε επίσης: Απόγνωση κτηνοτρόφων στην Αλεξανδρούπολη / «Κάηκαν πάνω από 4.000 ζώα»

Παράλληλα συνεχίζει να μαίνεται το μέτωπο στο δάσος της Δαδιάς, όπου και εκεί, γίνεται μεγάλη προσπάθεια να περιοριστεί και να μην περάσει τον οδικό άξονα, από όπου εκτείνεται ένας δρυμός πλούσιος σε βλάστηση.

Ads

Τις δραματικές μέρες που ζουν οι κάτοικοι περιέγραψε ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς, αναφέροντας ότι πρόκειται για μία «πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση, που έχει προκαλέσει ανείπωτη καταστροφή», «Δυστυχώς, βλέπουμε ότι το μέτωπο της Δαδιάς δεν μπορεί να περιοριστεί, δεν μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο. Και αυτό μας προβληματίζει περισσότερο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Να φανταστείτε το δασικό αυτό σύμπλεγμα είναι 1.600.000 στρέμματα και αυτή η πυρκαγιά είναι η μεγαλύτερη πυρκαγιά της Ευρώπης αυτή τη στιγμή», σημείωσε ο Δημήτρης Πέτροβιτς.

«Τουλάχιστον 19 άνθρωποι στον Έβρο, στην Ελλάδα, έχασαν τη ζωή τους σε μια πυρκαγιά που χαρακτηρίζεται ως η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί στην ήπειρο, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο». Έτσι καταγράφεται η είδηση στους New York Times.

Τις πληγείσες περιοχές του Έβρου θα επισκεφτεί σήμερα κυβερνητικό κλιμάκιο. Επικεφαλής θα είναι ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, συνοδευόμενος από τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Οικονόμου, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη, και τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιο. Από σήμερα επίσης, αρχίζει η υποβολή αιτήσεων για την οικονομική ενίσχυση των πυρόπληκτων.

 

Στη Ροδόπη το μέτωπο που απασχολεί τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής, όπως ανέφερε ο κ. Αρτοποιός, είναι αυτό μεταξύ της περιοχής Κασσιτερά και Κίρκη.

Σήμερα Δευτέρα 28 Αυγούστου προβλέπεται γενικότερα περαιτέρω ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων που επιχειρούν σε Έβρο και Ροδόπη.

Σήμερα Δευτέρα, το πρωί, πυρκαγιά ξέσπασε και σε δασική έκταση στο Αηδονοχώρι του Δήμου Βισαλτίας, στις Σέρρες.

Συνολικά οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν 105 πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια. Σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής το τελευταίο εικοσιτετράωρο εκδηλώθηκαν 46 νέες δασικές πυρκαγιές, οι περισσότερες εκ των οποίων αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.