Μέσα στο τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου θα επιλέξει τον υποψήφιο για τη θέση του δημάρχου της Θεσσαλονίκη το «διαπαραταξιακό» των 6 δημοτικών παρατάξεων και κινημάτων πολιτών από τον χώρο της «δημοκρατικής αντιπολίτευσης» του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Ads

Ο υποψήφιος θα επιλεγεί αδιευκρίνιστες μέχρι στιμγής διαδικασίες, αφού δεν θα στηθεί ούτε κάλπη αλλά ούτε και θα λάβει χώρα κάποια ευρεία δημοσκόπηση, όπως είχε προτείνει χωρίς να γίνει δεκτό ο Γ. Μπουτάρης – και γι’ αυτό αποστασιοποιήθηκε από το «διαπαραταξιακό».

Οι έξι παρατάξεις που εκπροσωπήθηκαν από τους κ.κ. : Λάζαρο Ζαχαριάδη (από την προσκείμενη στο ΠΑΣΟΚ, υπό τη Χρύσα Αράπογλου, δημοτική παράταξη), Τριαντάφυλλο Μηταφίδη (δημοτική παράταξη Συνασπισμού), Μιχάλη Τρεμόπουλο (οικολογία-αλληλεγγύη), Λάζαρο Αγγέλου (κίνημα πολιτών «Αλλάζουμε την πόλη»), Τάσο Τζήκα (υποψήφιος δήμαρχος), Κώστα Νικολάου (κίνημα των 12) σε συνέντευξη Τύπου, που χθες πριν από το μεσημέρι παραχώρησαν στην Ενωση Συντακτών ανακοίνωσαν ότι:

  • Συμφώνησαν στο πρόγραμμα για μία κοινωνικά δίκαιη αντιμετώπιση της κρίσης, με σαφείς αντικυβερνητικές αναφορές στα μέτρα που έχουν παρθεί.
  • Συμβαδίζουν στο όραμα για μία πόλη που θα διέπεται από τις αρχές της αειφορίας, δηλαδή μιας οικονομικής ανάπτυξης με κοινωνική δικαιοσύνη και προστασία του περιβάλλοντος.
  • Κινούνται στην ίδια κατεύθυνση σε ό,τι αφορά το νέο μοντέλο δημοκρατικής αυτοδιοίκησης με βασικά λειτουργικά όργανα τη γενική συνέλευση σε επίπεδο γειτονιάς, διαμερίσματος του δήμου και θεματικές γενικές συνελεύσεις για την οικονομία, το περιβάλλον, την κοινωνική συνοχή, τον πολιτισμό.

ΟΙ εκπρόσωποι των έξι πάντως δεν απάντησαν:

Ads
  • Στο ερώτημα ποια θα είναι η θέση του διαπαραταξιακού αν το ΠΑΣΟΚ δώσει χρίσμα και αν θα συνεχιστεί η «πολιτική διαδικασία» εκλογής υποψήφιου δημάρχου, χαρακτηρίζοντας «υποθετική» την ερώτηση.
  • Γιατί το διαπαραταξιακό περιορίστηκε σε 6 παρατάξεις και κινήματα πολιτών και δεν επιδίωξε τη διεύρυνσή του όταν οι καταγγέλλοντες τη διοίκηση Παπαγεωργόπουλου είναι περισσότεροι, και
  • Αν είναι δεσμευτική για το ΠΑΣΟΚ η τοποθέτηση του εκπροσώπου της προσκείμενης σ’ αυτό παράταξης, με το δεδομένο ότι τόσο ο Μπάμπης Μπαρμπουνάκης όσο και ο Φώτης Μπίμπασης, που τώρα είναι υποψήφιοι δήμαρχοι και εκτός διαπαραταξιακού, προέρχονται απ’ αυτή την παράταξη.

Στην αίθουσα όπου δόθηκε η συνέντευξη Τύπου, παρευρέθηκαν διατυπώνοντας παράπονα για τον αποκλεισμό τους, οι: Ανδρέας Κουράκης, από την προσκείμενη στον Γιάννη Μπουτάρη παράταξη, Νίκος Ευθυμιάδης, υποψήφιος δήμαρχος, Μπάμπης Μπαρμπουνάκης, υποψήφιος δήμαρχος προερχόμενος από την προσκείμενη στο ΠΑΣΟΚ παράταξη, και Φώτης Μπίμπασης, υποψήφιος δήμαρχος.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα ανακοινώθηκε το μεσημέρι η υποψηφιότητα Σάκη Τζακόπουλου, (πρώην πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου, τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας). Είναι η 10η υποψηφιότητα που ανακοινώνεται για το δήμο Θεσσαλονίκης, μετά τους: Κώστα Γκιουλέκα, Γιάννη Μπουτάρη, Σωτήρη Ζαριανόπουλο, Στέλιο Παπαθεμελή, Νίκο Ευθυμιάδη, Τάσο Τζήκα, Βασίλη Παπαγεωργίου, Φώτη Μπίμπαση και Μπάμπη Μπαρμπουνάκη.

Ποιός είναι ο πιο ανεξάρτητος συνδυασμός;

Με αιχμές εναντίον του Κώστα Γκιουλέκα ανακοίνωσε χθες την πρόθεσή του να διεκδικήσει τον Δήμο Θεσσαλονίκης ο Σάκης Τζακόπουλος, η υποψηφιότητα του οποίου προκαλεί κι άλλα προβλήματα στη Νέα Δημοκρατία αφού ο πρώην πρόεδρος του ΤΕΕ – Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας προέρχεται από τον χώρο της Κεντροδεξιάς, και φέρεται να έχει τη στήριξη του στρατοπέδου της Ντόρας Μπακογιάννη. Επιπλέον, ακούγεται ότι ο κ. Τζακόπουλος μπορεί να λάβει το χρίσμα του ΛΑΟΣ.

Ο Σ. Τζακόπουλος επανέλαβε πάντως και χθες ότι η υποψηφιότητά του είναι ανεξάρτητη, χωρίς κομματικές δεσμεύσεις, αν και, πρόσθεσε, ο συνδυασμός του είναι ανοιχτός σε όλους όσοι θέλουν να τον υποστηρίξουν.

«Ο πρώτος βουλευτής της Ν.Δ. στη Θεσσαλονίκη και υπεύθυνος προγράμματος του κόμματος λέει για ανεξάρτητη υποψηφιότητα. Γι΄ αυτό δεν βλέπουμε πρόγραμμα της Ν.Δ. Είχε το μυαλό του σε άλλα…», είπε δηκτικά ο κ. Τζακόπουλος για τη δήλωση του Κ. Γκιουλέκα ότι και η δική του υποψηφιότητα είναι ανεξάρτητη. Με μεγαλύτερη προσοχή εκφράστηκε πάντως για τον Β. Παπαγεωργόπουλο, αν και έκανε αναφορά στα οικονομικά σκάνδαλα που προκάλεσαν σωρεία προβλημάτων στο Δήμο.

Πηγή: Ελευθεροτυπία, Τα Νέα