Σε ελληνική υφαλοκρηπίδα και σε διεθνή ύδατα εξακολουθεί να πλέει από τις 6.40 το πρωί της Παρασκευής το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το σκάφος βρίσκεται 128 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο και 292 ν.μ. από το ανατολικό άκρο της Κρήτης, ενώ δεν συνοδεύεται από πολεμικά πλοία.

Ads

Το τουρκικό σκάφος παρακολουθεί η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς», ενώ στρατιωτικές πηγές αναφέρουν πως τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν «αβλαβή διέλευση», με πιθανό να είναι το σενάριο ότι το πλοίο βρέθηκε στην περιοχή για να προφυλαχθεί από τις άσχημες καιρικές συνθήκες. Προς ενίσχυση της εν λόγω ερμηνείας υποστηρίζουν πως το πλοίο είναι ασυνόδευτο, καθώς το κοντινότερο τουρκικό πολεμικο βρίσκεται περίπου στα 50 μίλια. 

Το Oruc Reis έφτασε στο σημείο προερχόμενο από το οικόπεδο 4 της κυπριακής ΑΟΖ όπου πραγαμτοποίησε παράνομες έρευνες. Έκτοτε πλέει με ταχύτητα 6 κόμβων και με ποντισμένα τα ηχοβολιστικά καλώδια, αν και οι ελληνικές αρχές εκτιμούν ότι, τόσο η ταχύτητα που έχει, όσο και ο άσχημος καιρός, δεν επιτρέπουν έρευνα. Η εκτίμηση είναι ότι το πλοίο τελικά θα απομακρυνθεί από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.