Σε έξι δόσεις θα καταβληθεί ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) με την πρώτη να πληρώνεται έως τις 30 Σεπτεμβρίου και την τελευταία έως τις 28 Φεβρουαρίου 2015.

Ads

Μάλιστα το Υπουργείο Οικονομικών ανέφερε ότι θα υπάρξουν διορθώσεις στις τιμές υπολογισμού του φόρου για τα οικόπεδα 4.000 οικισμών ώστε η φορολογητέα αξία τους να υπολογίζεται με την ευνοϊκότερη τιμή ζώνης μεταξύ της τιμής ζώνης που χρησιμοποιήθηκε για τον ΕΝΦΙΑ και την τιμή ζώνης που χρησιμοποιήθηκε για τον ΦΑΠ. Ακόμη υποστηρίζει πως όσοι δικαιούνται έκπτωση ή απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ θα λάβουν τις διαβεβαιώσεις ταχύτερα. Αυτό, όμως, δεν πρόκειται να γίνει πριν την ψήφιση των σχετικών τροπολογιών στην Βουλή. 

Πάντως, την εκτίμηση ότι ο ΕΝΦΙΑ οδηγεί εκ των πραγμάτων σε δήμευση της ακίνητης περιουσίας εξέφρασε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι εξαπάτησε τον κόσμο «όπως τον εξαπάτησε και η προηγούμενη του κ. Παπανδρέου».

Μιλώντας στο ΒΗΜΑ FM, ο Π. Σκουρλέτης το θέμα της φορολογίας δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται αποσπασματικά. Ο ίδιος σχολίασε ότι τα τελευταία χρόνια «έχει δρομολογηθεί μια υφεσιακή πολιτική και μία πολιτική δραματικής μείωσης των εισοδημάτων, ταυτόχρονα με την παρουσίαση της αύξησης ενός πρωτογενούς πλεονάσματος». «Όλα αυτά είναι η πιστοποίηση μιας ισοπεδωτικής, υφεσιακής πολιτικής η οποία έχει οδηγήσει τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας στα όριά της. Πλέον, αυτό το μνημονιακό μίγμα είναι ισοπεδωτικό και εκρηκτικό» ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ads

Την ίδια στιγμή έκανε λόγο για την ανάγκη συνολικής φορολογικής μεταρρύθμισης με βασικό χαρακτηριστικό την επαναφορά αφορολόγητου ορίου εισοδήματος στις 12.000 ευρώ. Παράλληλα, επανέλαβε τη θέση του κόμματος για την ανάγκη διαμόρφωσης «ενός περιουσιολογίου το οποίο θα αποτελεί την πραγματική φωτογραφική απεικόνιση του πλούτου που κατέχει ο καθένας, δηλαδή των περιουσιακών στοιχείων του καθένα και μπορεί να αφορά ακίνητα, μετοχές και διάφορες άλλες αξίες».
Όπως ανέφερε, «με βάση αυτό, η πολιτεία μπορεί από την πλευρά της να ελέγξει το πόθεν έσχες όλων αυτών των περιουσιακών στοιχείων. Αυτό θα μπορούσε να είχε ήδη γίνει».

Την ίδια στιγμή βουλευτές του ΠΑΣΟΚ εξέφρασαν αντιδράσεις για τον ΕΝΦΙΑ, και σε συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, να επιλεγεί η λύση με την χαμηλότερη επιβάρυνση για τους ιδιοκτήτες οικοπέδων. 

Η αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ συναντήθηκε και με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, ζητώντας διευκολύνσεις για τους δανειολήπτες που έχουν πληγεί από την κρίση και αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ζήτησαν από τον Γιάννη Στουρνάρα να υπάρξει ευνοϊκή ρύθμιση για τους δανειολήπτες και να μην χάνει ο κόσμος τις κατοικίες του.