Ολοκληρώθηκαν τα συλλαλητήρια που διοργανώθηκαν κυρίως σε πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, αλλά και αλλού, με αίτημα να μην συμπεριληφθεί ο όρος «Μακεδονία» σε περίπτωση συμφωνίας με την «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας» για το θέμα του ονόματος.

Ads

Τα συλλαλητήρια, υποτονικά στις περισσότερες από τις συνολικά 24 περιοχές και με περισσότερο κόσμο σε κάποιες κεντρικές πόλεις, διοργανώθηκαν από την «Επιτροπή Αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας», με τη συμμετοχή κατοίκων από περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, πολλοί από τους οποίους μετακινήθηκαν με ναυλωμένα λεωφορεία στις πόλεις όπου πραγματοποιήθηκαν οι συγκεντρώσεις. Διαβάστε επίσης:

Εκτός από Χρυσαυγίτες, που συμμετείχαν στις κεντρικές συγκεντρώσεις, το παρόν έδωσαν και κάποια στελέχη κομμάτων της αντιπολίτευσης και της τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ ισχυρή ήταν η παρουσία της Εκκλησίας με εκπρόσωπους μητροπόλεων της Μακεδονίας.

Οι χρυσαυγίτες στην Κατερίνη

Η κεντρική συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην Παλιά Πέλλα (σημ: κεντρική φωτογραφία άρθρου από τη συγκέντρωση), τη γενέτειρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ενώ όλα τα συλλαλητήρια ξεκίνησαν ταυτόχρονα, στις 7.30΄ το βράδυ. Συλλαλητήρια είχαν προγραμματιστεί επίσης σε Καβάλα, Δράμα, Σέρρες, Κιλκίς, Πολύκαστρο, Λαγκαδά, Νέα Μουδανιά, Έδεσσα, Βέροια, Κατερίνη, Φλώρινα, Πτολεμαΐδα, Καστοριά, Σιάτιστα, Λάρισα, Βόλο, Ιωάννινα, Θήβα, Χαλκίδα, Χανιά, Κέρκυρα, Ρόδο και Κω.

Ads

Οι συγκεντρωμένοι κρατώντας ελληνικές σημαίες, φώναξαν συνθήματα, όπως «Ελλάδα σημαίνει Μακεδονία», «Ελλάς – Ελλάς – Μακεδονία», «Κάτω τα χέρια από τη Μακεδονία», «Μακεδονία γη Ελληνική» κ.α.

Λάρισα

Καβάλα

Σέρρες

Έδεσσα

Σιάτιστα

Επεισόδια στα Χανιά

Επεισόδια σημειώθηκαν λίγο πριν την έναρξη της συγκέντρωσης στην πλατεία της δημοτικής αγοράς των Χανίων. Άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου πλησίασαν, φωνάζοντας συνθήματα και ακολούθησε σύγκρουση με κάποιους από τους συγκεντρωμένους. Ακολούθησε και η παρέμβαση της αστυνομίας με νέα συμπλοκή, πριν τελικά αποχωρήσουν. Σύμφωνα με τις πληροφορίες προσήχθησαν 3 με 4 άτομα, ενώ υπήρξαν και κάποιοι τραυματισμοί.