Σε ένα μεγάλο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, στο κέντρο της Αθήνας, οι ομοσπονδίες εκπαιδευτικών (ΔΟΕ, ΟΛΜΕ και ΟΙΕΛΕ), αλλά και φοιτητές, μαθητές και γονείς,  ένωσαν τις δυνάμεις τους το βράδυ της Τετάρτης απαιτώντας ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, θωράκιση των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών και προάσπιση του κοινωνικού αγαθού της Παιδείας. Δυναμική πορεία πραγματοποιήθηκε επίσης και στη Θεσσαλονίκη.

Ads

Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων, οι εκπαιδευτικοί ζητούν μεταξύ άλλων την αραίωση των τμημάτων αλλά και μαζικά, δωρεάν και επαναλαμβανόμενα τεστ στα σχολεία με ευθύνη του ΕΟΔΥ για όλους τους εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τα πρωτόκολλα της κυβέρνησης για να κλείσει ένα τμήμα θα πρέπει να έχουν διαγνωστεί με κορονοϊό το 50% + 1 μαθητές. Όσον αφορά τους γονείς που πιθανότατα να φοβηθούν αν στείλουν τα παιδιά τους σχολείο σε περίπτωση κρούσματος στην τάξη, θα πρέπει σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας να ξεπεράσουν τους φόβους τους και να τα στείλουν κανονικά καθώς οι απουσίες θα προσμετρώνται κανονικά.

Η ανακοίνωση των ομοσπονδιών

Στην ανακοίνωση τους οι τρεις ομοσπονδίες, κάνοντας λόγο για επικίνδυνη ανευθυνότητα και έλλειψη της αίσθησης χρέους από την πλευρά της κυβέρνησης, αναφέρουν τα εξής:

Ads

«Στην έναρξη μιας ακόμη εξαιρετικά δύσκολης σχολικής χρονιάς τόσο λόγω της συνεχιζόμενης πανδημίας, αλλά και του ασφυκτικού πλαισίου ελέγχου κάτω από το οποίο καλούνται οι εκπαιδευτικοί να προσφέρουν το έργο τους», εκφράζουν την αγωνία του συνόλου της εκπαιδευτικής κοινότητας για το άνοιγμα των σχολείων «με απουσία ουσιαστικού θεσμικού διαλόγου με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και χωρίς προετοιμασία που θα διασφαλίζει την υγεία μαθητών κι εκπαιδευτικών και το να παραμείνουν ανοιχτά.

»Το αίτημα για την προσπάθεια εξεύρεσης των χώρων εκείνων που θα διευκόλυναν τη λειτουργία μη πολυπληθών τμημάτων ώστε να διασφαλιστεί η θεμελιώδης συνθήκη της ύπαρξης των απαραίτητων αποστάσεων μεταξύ των μαθητών στις σχολικές αίθουσες απαντάται για μια ακόμη χρονιά αρνητικά. Μαθητές κι εκπαιδευτικοί συνωστίζονται σε ελάχιστα τετραγωνικά και η πολιτική ηγεσία “απαντάει” με τον πανελλαδικό μέσο όρο μαθητών ανά τάξη.

»Τόσο επικίνδυνη ανευθυνότητα και έλλειψη της αίσθησης του χρέους της διασφάλισης των όρων υγιεινής και ασφάλειας για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Τα μηνύματα που εκπέμπονται ακόμα και από τα ίδια τα κυβερνητικά στελέχη σχετικά με τη δυνατότητα συνέχισης της λειτουργίας των σχολικών μονάδων με δεδομένη την εξάπλωση της πανδημίας, είναι αντιφατικά και αντικρουόμενα.

»Την ίδια στιγμή, η νέα χρονιά βρίσκει τους εκπαιδευτικούς στη δημόσια και στην ιδιωτική εκπαίδευση αντιμέτωπους με μεθοδεύσεις περιστολής των εργασιακών τους δικαιωμάτων και των ακαδημαϊκών και συνδικαλιστικών τους ελευθεριών. Κλίμα αυταρχισμού και απειλές για πειθαρχικές διώξεις βρίσκονται στην καθημερινή ατζέντα των δημόσιων τοποθετήσεων της πολιτικής ηγεσίας του Υ.ΠΑΙ.Θ.»

image

image

image

image

image