Στην Ολομέλεια συζητείται η πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας για την σύσταση προανακριτικής επιτροπής κατά του Νίκου Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες της περιόδου 2015 – 2018.

Οι βουλευτές της ΝΔ προτείνουν τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής προς διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης (περί της «Ποινικής Ευθύνης των Υπουργών») σχετικά με τη διερεύνηση αδικημάτων που τυχόν έχουν τελεσθεί από τον πρώην υπουργό Επικρατείας από 23-09-2015 έως 05-11-2016 και εν συνεχεία Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης έως τις 09-07-2019, κ. Νικόλαο Παππά κατά την άσκηση των καθηκόντων του:

Ads
  1. Δωροληψία πολιτικού αξιωματούχου κατά συρροή και κατ΄ εξακολούθηση (αρ. 159 ΠΚ) και
  2. Παράβαση Καθήκοντος κατά συρροή και κατ΄εξακολούθηση (ΠΚ 259).

Πριν την έναρξη της συζήτησης, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ Ιω. Ραγκούσης, του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος και της Ελληνικής Λύσης Κ. Χήττας εξέφρασαν τη διαφωνία τους με την δυνατότητα επιστολικής ψήφου – πλην περιπτώσεων ανωτέρας βίας.

Για σοβαρή καταστρατήγηση της μυστικότητας της ψηφοφορίας έκανε λόγο ο κ. Ραγκούσης, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Αθ. Πλεύρης είπε ότι η δυνατότητα επιστολικής ψήφου δόθηκε με την αναθεώρηση του Κανονισμού της Βουλής λόγω πανδημίας.

Επίσης, ο προεδρεύων Ν. Κακλαμάνης σημείωσε ότι και πριν την αναθεώρηση του Κανονισμού, ενσωματώθηκαν κανονικά επιστολικές ψήφοι, σε ανάλογες διαδικασίες.

Ads

Διαβάστε επίσης: Παππάς: Προϊόν εθελοδουλείας στα συμφέροντα και θράσους προς το λαό η πρόταση ΝΔ για Προανακριτική [Βίντεο]

Κατερίνα Παπακώστα- Παλιούρα: Υπόθεση – «πρότυπο διαπλοκής»

Η εισηγήτρια της ΝΔ, Κατερίνα Παπακώστα- Παλιούρα καταλόγισε στην συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ ότι δόμησε την πολιτική ρητορεία της «στο αφήγημα περί “ηθικού πλεονεκτήματος” της Αριστεράς», αλλά «στην πραγματικότητα η διακυβέρνησή της χαρακτηρίστηκε πρωτίστως από πολιτικό αμοραλισμό , από αριβισμό, καιροσκοπισμό και ιδίως από την ατέρμονη – ψυχαναγκαστική θα έλεγε κανείς – απαίτηση διαμόρφωσης και υπονόμευσης συγκεκριμένων θεσμών, προκειμένου το σύνθημα «πρώτη φορά Αριστερά» να αντικατασταθεί, με κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο, από την επιδίωξη “για πάντα Αριστερά”».

Σε άλλο σημείο τόνισε, πως «η υπόθεση του διαγωνισμού – φιάσκο για τις τηλεοπτικές άδειες του κ. Παππά είναι σίγουρο ότι θα διδάσκεται για πολλά χρόνια στα πανεπιστήμια ως πρότυπο διαπλοκής».

Τζανακόπουλος: «Υπόθεση φάρσα»

«Υπόθεση φάρσα» που έχει ως στόχο την απόδραση από τη δεινή πραγματικότητα αλλά και την εξόφληση «γραμματίων» στους καναλάρχες χαρακτήρισε την πρόταση της ΝΔ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής κατά του Ν. Παππά, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος. Η κυβέρνηση είναι απούσα στη διαχείριση της πανδημίας, «που σαρώνει και θερίζει», σύμφωνα με τον κ. Τζανακόπουλο.

Μιλώντας για «ανεξόφλητο γραμμάτιο» της ΝΔ και του Κυρ. Μητσοτάκη στους «καναλάρχες φίλους τους», ανέφερε πως δεν θα συγχωρήσουν ποτέ ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε τον εξορθολογισμό και τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου. Όσο για την πρόταση αυτή καθεαυτή, σημείωσε ότι είναι «πολιτικά εκδικητική, νομικά αστεία και πραγματολογικά αντιφατική». Χαρακτήρισε αντιφατικές, σε βαθμό γελοιότητας, τις καταγγελίες Καλογρίτσα και τόνισε ότι η υπόθεση έχει κριθεί στα δικαστήρια.

Κεγκέρογλου: «Όλα στο φως»

Υπέρ της πρότασης για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον πρώην υπουργό Νίκο Παππά, τάχθηκε ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Βασίλης Κεγκέρογλου, λέγοντας πως «υπάρχουν παραπάνω από ενδείξεις για διάπραξη αδικημάτων που εμπίπτουν στις πρόνοιες του Συντάγματος».

Καταλόγισε στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι «επιχείρησε με ωμό τρόπο τη χειραγώγηση των ΜΜΕ και της ενημέρωσης», τονίζοντας πως «σύσσωμη η Βουλή θα πρέπει να συνεχίσει την έρευνα και να ψηφίσει «ναι» στην πρόταση της σύστασης της προανακριτικής Επιτροπής, ώστε να έρθουν όλα στο φως. Να δώσουμε τέλος στην προσπάθεια ελέγχου των ΜΜΕ και να προασπίσουμε την ποιότητα της Δημοκρατίας».

Καραθανασόπουλος: Προσπάθεια αλλαγής της ατζέντας

Για προσπάθεια αλλαγής της ατζέντας μίλησε ο εισηγητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, ο οποίος εξέφρασε τη διαφωνία του με τη σύσταση της προανακριτικής επιτροπής και προανήγγειλε ότι το κόμμα του θα δηλώσει «παρών» στη ψηφορορία. Όπως σημείωσε, η κυβέρνηση επιχειρεί να συγκαλυφθούν οι «εγκληματικές» ευθύνες της στη διαχείριση της πανδημίας και την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής της κατά των εργαζόμενων και υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων, να οδηγήσει σε αποπροσανατολισμό του λαού και σε ένταση της «δικομματικής κοκορομαχίας», και να συγκαλύψει τη συμφωνία που έχουν, επί της ουσίας, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ με τις στρατηγικές επιλογές της άρχουσας τάξης με την πολιτική της ΕΕ.

Πολάκης: «Υλοποιείτε εντολή Μαρινάκη»

«Υλοποιείτε εντολή Μαρινάκη. Δε συγχωρούν οι καναλάρχες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τους έβαλε να πληρώσουν για τις συχνότητες», τόνισε ο Παύλος Πολάκης στην παρέμβασή του στη Βουλή κατά τη συζήτηση για την πρόταση της ΝΔ για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, που θα διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού Νίκου Παππά, στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών το 2016 και στις περίφημες καταγγελίες Καλογρίτσα.

«Ποιο είναι το πολιτικό σας σχέδιο; Να προχωρήσετε σε Προανακριτική επιτροπή σε ένα προβεβλημένο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ γιατί υλοποιείτε εντολή Μαρινάκη. Δε θα συγχωρήσετε ποτέ και δε συγχωρούν οι καναλάρχες ότι ο Νίκος Παππάς, ο Λευτέρης Κρέτσος, ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τους έβαλε να πληρώσουν για το δημόσιο αγαθό των συχνοτήτων το οποίο για 25 χρόνια το είχαν λες και ήταν χωράφι που είχαν κληρονομήσει από τον παππού τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.