Με τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση της Αθήνας ολοκληρώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις στην Αθήνα για τον εορτασμό της επετείου της 25ης Μαρτίου. Η παρέλαση πραγματοποιήθηκε παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, εκπροσώπων της πολιτικής ηγεσίας και πλήθος κόσμου που βρέθηκε από το πρωί στην πλατεία Συντάγματος, μπροστά από το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, στη Βουλή.

Ads

Τριπλό μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε από το ακριτικό νησί των Ψαρών ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Ζήτησε από τη γείτονα να σταματήσει τις παράνομες ενέργειες στο Αιγαίο, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου και τους κανόνες που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο.

Ο πρωθυπουργός παρακολούθησε τη δοξολογία στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, όπου κατά την είσοδό του αποδόθηκαν τιμές από την μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού, αγήματα του Στρατού Ξηράς και του Πολεμικού Ναυτικού. Στη συνέχεια, παρέστη στην επιμνημόσυνη δέηση και κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο Πεσόντων στην Πλατεία Ηρώων Ολοκαυτώματος και παρακολούθησε την παρέλαση μαθητών και στρατιωτικών τμημάτων.

Τα πολιτικά μηνύματα

«Θα υπερασπιζόμαστε πάντοτε, δίχως ίχνος εκπτώσεων, την Ελευθερία μας, κατ’ επέκταση δε τα σύνορα, το έδαφος και την κυριαρχία της πατρίδας μας και της μεγάλης ευρωπαϊκής μας οικογένειας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης»: αυτό υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στη δήλωση που έκανε αμέσως μετά το πέρας της στρατιωτικής παρέλασης στην Αθήνα.

«Θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε πρόκληση απέναντι στην εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας. Είμαστε ένας λαός φιλειρηνικός, κάνουμε τα πάντα για την ειρήνη αλλά όποιος τολμήσει να αμφισβητήσει την εθνική μας κυριαρχία θα τον συντρίψουμε. Όπως συνέτριψαν το 1821 οι Έλληνες μαχητές μια πανίσχυρη οθωμανική αυτοκρατορία. Όσοι σκέφτονται για μεγάλες οθωμανικές αυτοκρατορίες θα πρέπει να θυμούνται και το 1821. Το πώς μια ψυχή, ο ελληνικός λαός, ενωμένος και δυνατός αντιμετώπισε την αυτοκρατορία και την συνέτριψε», τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος στη δήλωση που έκανε μετά το πέρας της στρατιωτικής παρέλασης.

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης δήλωσε πως «θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία, αυτό είναι το διαχρονικό μήνυμα που όλες οι γενιές έχουν ανανεώσει κάθε φορά με πόνο με αίμα, με αγώνες, μέσα σε αυτά τα περίπου 200 χρόνια από τους αγώνες που εμπέδωσαν την Εθνική Ανεξαρτησία στη χώρα μας». Εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων, σημείωσε ότι «κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει, να αποδομήσει, να αρνηθεί στη χώρα μας, στο λαό μας, στις Ένοπλες Δυνάμεις το ρόλο για μια πύλη και γέφυρα σταθερότητας, ανάπτυξης και ειρήνης στα σύνορα της Ευρώπης με δύο άλλες ηπείρους. Σ’ αυτό το ρόλο σταθερά μένουμε και για αυτό το ρόλο σταθερά εργαζόμαστε, τόσο με τους αγώνες του ο Ελληνικός λαός, όσο και με την παρουσία τους οι Ένοπλες Δυνάμεις».

Ads

Την ανάγκη «να προχωρήσουμε μπροστά με σοβαρότητα και σταθερότητα μακριά από μεγάλα λόγια και πολιτικές σαπουνόφουσκες», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος ευχήθηκε να επιστρέψουν το ταχύτερο δυνατόν οι Έλληνες στρατιωτικοί, κάτι που όπως είπε είναι ευθύνη κυρίως της κυβέρνησης και των συμμάχων μας.

 

«Σήμερα είναι ημέρα εθνικής μνήμης και υπερηφάνειας για όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες σε κάθε γωνιά της γης. Ορόσημο μακροχρόνιων αγώνων του λαού μας για την ελευθερία και την εθνική ανεξαρτησία», υπογράμμισε στο μήνυμά της η Φώφη Γεννηματά για την επέτειο της 25ης Μαρτίου. «Η επέτειος του ’21 δεν είναι μόνο για να θυμόμαστε και να τιμούμε τους αγωνιστές, αλλά και για να κοιτάμε μπροστά και να αγρυπνούμε. Αντλούμε δύναμη, εμπνεόμαστε από τα διδάγματα για να αντιμετωπίσουμε τις νέες προκλήσεις του σήμερα. Τα εθνικά μας δικαιώματα είναι αδιαπραγμάτευτα. Και δικό μας χρέος προς την πατρίδα, την Ιστορία, το παρόν και το μέλλον των παιδιών μας είναι να τα υπερασπίσουμε ενωμένοι και αποφασισμένοι», κατέληξε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής.

To KKE έκανε λόγο για σύγκρουση της ανερχόμενης τότε αστικής τάξης με τη φαιουδαρχική Οθωμανική Αυτοκρατορία, αναφέρθηκε σε νέα επαναστατική τάξη, την Εργατική επισημαίνοντας: Σήμερα, ο λαός έχει συμφέρον να προσπεράσει τα καλέσματα περί δήθεν «εθνικής ενότητας», που απευθύνουν όλα τα αστικά κόμματα κάθε απόχρωσης. Άλλωστε, «εθνική ενότητα» δεν υπήρχε ούτε το 1821. Όσοι υποστηρίζουν το αντίθετο, παραποιούν την ιστορική πραγματικότητα, την ίδια την ιστορία».

«Συνεννόηση και όχι διχασμός. Συμμαχίες και όχι απομόνωση. Αγώνας και όχι παραίτηση», τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης, αναφέροντας:
«Αυτό είναι το δίδαγμα του 1821. Δυστυχώς το πάθος, μας οδηγεί να στρεφόμαστε, συχνά, ο ένας εναντίον του άλλου. Δεν λύνουμε προβλήματα αλλά φτιάχνουμε χαρακώματα. Έτσι βολοδέρνουμε 9 χρόνια στην κρίση. Ενώ, με τόσες θυσίες, έπρεπε να είχαμε βγει στο ξέφωτο – όπως βγήκαν οι άλλες χώρες της Ευρώπης. Σχέδιο, αποφασιστικότητα, τόλμη και ευθύνη. Αυτές τις λέξεις πρέπει να έχουμε συνεχώς στο μυαλό μας, για να ανταποκριθούμε στους αγώνες των παππούδων μας και τις ελπίδες των παιδιών μας».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης τόνισε ότι «τέτοιες μέρες συνηθίζουμε να λέμε μεγάλες κουβέντες, όμως αφήσαμε δύο Ελληνόπουλα και λιώνουν στις φυλακές της Τουρκίας. Κοντεύει μήνας, το συνηθίσαμε και δεν μάς προκαλεί εντύπωση. Από την άλλη μιλάμε για εθνική ανάταση αλλά οι συντάξεις, η δυστυχία και οι άνεργοι αυξάνουν. Το 1821 κάνανε το καθήκον τους τώρα πρέπει να διορθώσουμε τα ελαττώματα της φυλής μας. Ο παλαιοκομματισμός, τα ρουσφέτια, τα αίσχη, η αποστροφή που αισθάνεται για τον δημόσιο βίο η νεολαία πρέπει να σταματήσουν. Αν συνεχίσουμε σε αυτό το χάλι δεν βλέπω επί μακρόν η Ελλάδα να ευημερεί».

Φωτογραφίες από την παρέλαση

image

image

image