Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 45 χρόνων από την εξέγερση. Πορείες πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα, από το Πολυτεχνείο στην αμερικανική πρεσβεία, αλλά και σε πολλές άλλες πόλεις της Ελλάδας. Επεισόδια ξέσπασαν στην περιοχή γύρω από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο μετά το τέλος της πορείας στο κέντρο της Αθήνας.

Ads

Με σύνθημα «το Πολυτεχνείο ζει», λίγα λεπτά πριν από τις 3 το μεσημέρι, φοιτητές της ΠΑΣΠ ξεκίνησαν την πορεία τους προς την αμερικανική πρεσβεία, κρατώντας τα χέρια τους την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου.

Με τη μαζική συμμετοχή των πολιτών, ήρεμο παρέμεινε το κλίμα στο κέντρο της Αθήνας, καθώς οι πορείες για την επέτειο του Πολυτεχνείου πραγματοποιήθηκαν χωρίς εντάσεις και προβλήματα.

Φοιτητικοί σύλλογοι πολιτικοί φορείς και συλλογικότητες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος απ’ όπου ξεκινά η πορεία, ενώ οι οργανώσεις του ΚΚΕ ξεκινούν από την Ομόνοια.

Ads

Από το πρωί οι πόρτες του ιδρύματος ήταν ανοικτές για τον κόσμο, για να αποτίσει φόρο τιμής, αφήνοντας ένα λουλούδι ή ένα στεφάνι. Η καθιερωμένη εκδήλωση μνήμης από την Επιτροπή Εορτασμού 17ης Νοεμβρίου 1973 δεν πραγματοποιήθηκε, ως είθισται, με το κλείσιμο των θυρών του Πολυτεχνείου.

Οι αστυνομικές δυνάμεις είναι ισχυρές στο σημείο, ενώ οι αντιεξουσιαστές έχουν καταλάβει τον χώρο του Πολυτεχνείου, αφού έκλεισε η Πύλη και έχουν επεκταθεί στην οδό Στουρνάρη.

Η Επιτροπή Εορτασμού έχει ήδη κάνει έκκληση με ανακοίνωσή της να αποχωρήσουν οι καταληψίες από το κεντρικό κτήριο του Πολυτεχνείου, «Αβέρωφ» επισημαίνοντας ότι «οι ενέργειες και πρακτικές που λαμβάνουν χώρα στο κτίριο Αβέρωφ είναι καταδικαστέες».

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας έλαβε η αστυνομία ενόψει της πορείας προς την αμερικανική πρεσβεία. Στην επιχείρηση συμμετείχαν περισσότεροι από 5.000 αστυνομικοί. Παράλληλα, πάνω από το κέντρο της Αθήνας πετούσαν συνεχώς μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones), καθώς και ελικόπτερο της ΕΛΑΣ, προκειμένου να κατοπτεύεται όλη η περιοχή και να υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα στο Κέντρο Επιχειρήσεων.

image

image

image

image

image

Διαβάστε επίσης

Στη Θεσσαλονίκη

Με τις καθιερωμένες πορείες προς το Προξενείο των ΗΠΑ κορυφώθηκαν απόψε στη Θεσσαλονίκη οι επετειακές εκδηλώσεις για την 45η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, με τη συμμετοχή φοιτητών, νεολαίων, εργαζόμενων, άνεργων, εκπροσώπων συλλογικοτήτων, κομμάτων, πολιτικών κινήσεων και απλών πολιτών.

Δύο ήταν οι κεντρικές πορείες που πραγματοποιήθηκαν στο κέντρο της πόλης και ολοκληρώθηκαν, γύρω στις 8 το βράδυ. Αφετηρία τους ήταν η Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, όπου οι συμμετέχοντες άρχισαν να συγκεντρώνονται από τις 5 το απόγευμα.

Στην πρώτη πορεία συμμετείχαν μέλη του ΚΚΕ, του ΠΑΜΕ, της ΚΝΕ, φοιτητικοί σύλλογοι ενώ στην κεφαλή της βρέθηκαν μέλη του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 που κρατούσαν πανό. Οι διαδηλωτές κινήθηκαν μέσω κεντρικών δρόμων προς το αμερικανικό Προξενείο, επί της οδού Τσιμισκή, και στη συνέχεια κινήθηκαν προς την οδό Βενιζέλου.

Με δικό τους μπλοκ και ξεχωριστά από την παραπάνω πορεία, τίμησαν την επέτειο του Πολυτεχνείου, μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα επικεφαλείς της πορείας τέθηκαν βουλευτές του Κόμματος.

Στη δεύτερη πορεία συμμετείχαν φοιτητικοί σύλλογοι, μέλη συλλογικοτήτων και κομμάτων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, όπως επίσης άτομα που πρόσκεινται στο λεγόμενο αντιεξουσιαστικό χώρο. Ακολουθώντας το ίδιο δρομολόγιο και φωνάζοντας συνθήματα έφτασαν στο προξενείο των ΗΠΑ, απ’ όπου επέστρεψαν στη συνέχεια μέσω της οδού Εγνατία προς το Πολυτεχνείο.

Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης είχαν αναπτυχθεί αστυνομικές δυνάμεις και η τροχαία διέκοψε την κυκλοφορία των οχημάτων από νωρίς το απόγευμα.  

Στην Πάτρα

Με δύο διαφορετικές συγκεντρώσεις και πορείες τιμήθηκε φέτος στην Πάτρα η 45η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, ενώ μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν στο κέντρο της πόλης, με αποτέλεσμα η Αστυνομία να προχωρήσει σε πέντε προσαγωγές.

Ειδικότερα, η πρώτη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, την οποία οργάνωσαν φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι, το εργατικό κέντρο, η επιτροπή ειρήνης Πάτρας και άλλοι φορείς, ενώ συμμετείχε και ο δήμος Πατρέων.

Μετά τις ομιλίες ξεκίνησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, η οποία πέρασε από το μνημείο του Νίκου Τεμπονέρα και κατέληξε στην πλατεία Γεωργίου.

Η δεύτερη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε έξω από το πρώην παράρτημα του πανεπιστημίου, στην οδό Κορίνθου, όπου συμμετείχαν φοιτητικοί σύλλογοι σωματεία, πολιτικά κόμματα, οργανώσεις κ.α.

Κατόπιν, ξεκίνησε πορεία στο κέντρο της Πάτρας, η οποία κατευθύνθηκε προς το μνημείο του Νίκου Τεμπονέρα. Όταν η πορεία έφθασε κοντά στην διασταύρωση των οδών Κορίνθου και Αγίου Νικολάου, άτομα πέταξαν βόμβες μολότοφ και κροτίδες προς τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες απάντησαν με χειροβομβίδες κρότου – λάμψης.

Στην συνέχεια κατευθύνθηκαν προς την περιοχή της Αγίας Σοφίας, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις προσήγαγαν πέντε άτομα στο κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης.