Η εξέλιξη των πυρκαγιών που ξέσπασαν στην Αττική στα Βίλια και στην Κερατέα

Ads

20:30

Όπως αναφέρεται στην τελευταία ανακοίνωση του Πυροσβεστικού Σώματος, η πυρκαγιά στην Λαυρεωτική έχει οριοθετηθεί, ενώ σε πλήρη εξέλιξη είναι η πυρκαγιά στα Βίλια, όπου επιχειρούν ακόμα, περιοδικά, 20 ελικόπτερα και 12 αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων τα τρία ρωσικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δύσκολη θα είναι και αυτή η νύχτα για τα Βίλια, όπου, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει ενιαίο μέτωπο, μαίνονται πολλές μεγάλες εστίες φωτιάς μέσα σε πυκνό δάσος και σε μια έκταση πολλών χιλιομέτρων.

Ads

16:50

Σε εξέλιξη είναι η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Δευτέρας (17/8) στα Βίλια. Αυτή τη στιγμή τα μέτωπα είναι τρία και οι φλόγες καίνε πευκοδάσος στους λόφους του όρους Πατέρας, στο τμήμα από Παλαιοχώρι, Άγιος Σωτήρας και Παλαιοκούνδουρα. Ωστόσο, η κατάσταση παρουσιάζει βελτίωση σε σχέση με την νύχτα και τις πρωινές ώρες, που εκκενώθηκαν πέντε οικισμοί και ένα γηροκομείο.

Όπως σημειώνουν αρμόδιοι αξιωματικοί, δεν κινδυνεύει πλέον κάποιος οικισμός, αλλά η εκκένωση έγινε ουσιαστικά γιατί δεν υπάρχουν δρόμοι για την γρήγορη απομάκρυνση των κατοίκων, που λόγω των πυκνών καπνών υπήρχε ενδεχόμενο να εγκλωβιστούν.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής, Λευτέρη Κοσμόπουλο, το πύρινο μέτωπο αυτή τη στιγμή φθάνει πλέον σε περίμετρο 20-25 χιλιόμετρα και συνεχίζει να κατακαίει ένα μεγάλο μέρος δάσους.

13.00 

Συνεχίζεται η μάχη με τα φλόγες στην περιοχή των Βιλίων, καθώς η πυρκαγιά έχει ανέβει σε δύσβατο σημείο. Αυτή τη στιγμή οι δυνάμεις έχουν ασφαλίσει τα Βίλια και δεν υπάρχει κίνδυνος για τον οικισμό ενώ σε λίγη ώρα θα αρχίσουν ρίψεις και τα δύο αεροσκάφη Ilyushin.

Υπάρχουν ισχυρές δυνάμεις σε περίπτωση που το μέτωπο από το όρος Πατέρα κατέβει προς Βένιζα, Βαθυχώρι και πεδιάδα Μεγάρων. Στη Λαυρεωτική η πυρκαγιά έχει οριοθετηθεί ενώ τα πυροσβεστικά Μέσα σβήνουν κάποιες μικροεστίες εσωτερικά και περιβρέχουν την περίμετρο για αποφυγή αναζωπυρώσεων.

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά είναι σε εξέλιξη σε τρία μέτωπα και καίει πευκοδάσος στους λόφους του όρους Πατέρας, στο τμήμα από Παλαιοχώρι, ‘Αγιος Σωτήρας και Παλαιοκούνδουρα, αλλά η κατάσταση παρουσιάζει βελτίωση σε σχέση με την νύχτα και τις πρωινές ώρες, που εκκενώθηκαν πέντε οικισμοί και ένα γηροκομείο.

Όπως ανέφεραν αρμόδιοι αξιωματικοί, δεν κινδυνεύει πλέον κάποιος οικισμός, αλλά η εκκένωση έγινε ουσιαστικά γιατί δεν υπάρχουν δρόμοι για την γρήγορη απομάκρυνση των κατοίκων, που λόγω των πυκνών καπνών υπήρχε ενδεχόμενο να εγκλωβιστούν.

Το στοίχημα είναι να προλάβουν οι ισχυρές δυνάμεις που επιχειρούν οποιαδήποτε μεγάλη αναζωπύρωση τις μεσημβρινές ώρες και μέχρι τις 18.00 που ανεβαίνει η θερμοκρασία και δημιουργεί κινδύνους για ταχύτερη εξέλιξη της πυρκαγιάς, γι’ αυτό αποφασίστηκε να επιχειρήσουν και τα δύο ρωσικά μεγαθήρια.

Μέχρι στιγμής ευνοούν και οι καιρικές συνθήκες καθώς πνέουν ασθενείς άνεμοι, μέχρι 3 μποφόρ, κάτι δημιουργεί ελπίδες για οριοθέτηση της πυρκαγιάς εντός τις ημέρας.

11.00

Το μέτωπο είναι τεράστιο (οι πληροφορίες νωρίτερα ανέφεραν ότι ξεπερνούσε τα 10 χλμ) και κατακαίει παρθένο πευκοδάσος στο όρος Πατέρας. Οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς, ενώ το θετικό στοιχείο είναι πως η ένταση των ανέμων έχει πέσει.

Νέο μήνυμα για την εκκένωση τεσσάρων οικισμών στάλθηκε από το 112 και ενώ η μεγάλη φωτιά καίει ανεξέλεγκτη για δεύτερη ημέρα στα Βίλλια.

Οι κάτοικοι των οικισμών Θέα Παλαιοχώρι, Πανόραμα, Άγιος Σωτήρας ή Παλαιοκούνδουρα κλήθηκαν να εκκενώσουν προς Μάνδρα ενώ έχουν εκκενωθεί από τη Δευτέρα επτά οικισμοί και συγκεκριμένα οι Βένιζα, ‘Αγιος Γεώργιος, Παλαιοχώρι, Κρύο Πηγάδι, Αγία Παρασκευή, Μικρό και Μέγα Βαθυχώρι.

Την ίδια στιγμή εκκενώθηκαν προληπτικά η Μονή της Παναγίας Φανερωμένης που βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Πατέρας καθώς και το γηροκομείο του Αγίου Αθανασίου που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση.

Η κατάσταση της πυρκαγιάς στην Κερατέα παραμένει σε ύφεση ήδη από το πρωί.

07.30

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η φωτιά στα Βίλια ύστερα από μια νύχτα αγωνίας και μάχης για να μην περάσουν οι φλόγες στο Πόρτο Γερμενό.

Την ίδια στιγμή οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής να ενισχύονται κατά τη διάρκεια της νύχτας. Από το πρωί της Τρίτης έχουν σπεύσει στο σημείο ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις ενώ έχει καταφθάσει και πυροσβεστκή δύναμη από Πολωνία.

Από τις 06:30 το πρωί ξεκίνησαν να πετούν και τα εναέρια μέσα, χωρίς τα οποία το έργο της κατάσβεσης είναι δύσκολο, αφού όπως είπε στον ΣΚΑΙ ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής Βασίλης Κόκκαλης, χωρίς αυτά δεν θα αντιμετωπιστεί το πύρινο μέτωπο που καίει σε χαράδρα, το οποίο μέτωπο εκτίνεται σε χιλιόμετρα, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες. 

Νωρίς το πρωί της Τρίτης, μήνυμα εστάλη από το 112 για την εκκένωση των οικισμών Παλαιοχώρι, Άγιος Σωτήρας, Παλαικούνδουρα και Θέα, ενώ νωρίς το βράδυ της Δευτέρα είχε εκκενωθεί ο οικισμός Βενίιζα. Η Πολιτική Προστασία κάλεσε τους κατοίκους να φύγουν προς Μέγαρα.

Η φωτιά ξεκίνησε να καίει στα Βίλια το μεσημέρι της Δευτέρας και από εκείνη η στιγμή καίει ανεξέλεγκτη. Νωρίτερα το απόγευμα της Δευτέρας, εκκενώθηκαν οι οικισμοί Μικρό και Μεγάλο Βαθυχώρι προς Ψάθα, ‘Αγιος Γεώργιος, Παλαιοχώρι, Αγ. Παρασκευή και Κρύο Πηγάδι, με οδηγίες στους κατοίκους να κινηθούν προς Ψάθα και Αλεποχώρι.

Παράλληλα το πύρινο μέτωπο έχει περάσει από χθες το βράδυ τον δρόμο και δημιουργήθηκε ένα νέο μέτωπο προς το Πόρτο Γερμενό. Οι εστίες εντοπίζονται κυρίως σε δύσβατα σημεία με αποτέλεσμα να δυσκολεύει το έργο της κατάσβεσης. Την ίδια ώρα οι κάτοικοι των Βιλίων βρίσκονται σε επιφυλακή καθώς όπως λένε φοβούνται ότι θα τους ζητηθεί να εκκενώσουν την περιοχή.

Ωστόσο, την ίδια στγμή τα νέα είναι καλύτερα απο το μέτωπο στην Κερατέα, όπου εκδηλώθηκε και εκεί χθες φωτιά, καθώς δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, ωστόσο πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν στην περιοχή για να περιορίσουν τυχόν ανα ζωπυρώσεις. Στα θετικά είναι επίσης ότι μέχρι και τις 04:00 τα ξημερώματα οι άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή ήταν ασθενείς και δεν ξεπενούσαν τα 2 μποφόρ. Ο Αντιπεριφερειάρχης Πολ. Προστασίας Βασίλης Κόκκαλης μάλιστα άφησε αιχμές για εμπρησμό μιλώντας σε εκπομπή στο Mega.