Ξεκίνησε λίγο πριν τις 17.00 η συνεδρίαση του Eurogroup στην οποία θα εξεταστεί η δυνατότητα μιας χρηματοδότησης γέφυρας για την Ελλάδα. Το Eurogroup συνεδριάζει μετά τη συμφωνία που επετεύχθη σήμερα το πρωί στη μαραθώνια συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής μεταξύ Ελλάδας κι Ευρώπης. 

Ads

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν παρίσταται στο σημερινό Eurogroup. Επέστρεψε στην Αθήνα, διότι, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου, αυτό που προέχει είναι η εσωτερική διαχείριση της κατάστασης, δεδομένου ότι η συμφωνία πρέπει να πάει άμεσα στην Βουλή. Την Ελλάδα εκπροσωπεί ο Γιώργος Χουλιαράκης.

Αυτό σημαίνει ότι το πιθανότερο είναι η ψηφοφορία για την ανάδειξη του νέου προέδρου του Eurogroup θα αναβληθεί καθώς εκτός από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών απουσιάζει κι άλλος ένας. 

«Πρόκειται για μια σημαντική συμφωνία που δίνει ώθηση στην ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις» δήλωσε προσερχόμενος στο Eurogroup, ο ευρωπαίος επίτροπος, Πιερ Μοσκοβισί. 

Ads

Προσερχόμενος ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ υποστήριξε ότι η σημερινή συζήτηση για άμεση χρηματοδότηση στην Ελλάδα θα είναι πολύ δύσκολη γιατί δεν έχουν πολλές χώρες εντολή για κάτι τέτοιο.

«Οι προτάσεις του Eurogroup έγιναν αποδεκτές. Η Ελλάδα πρέπει να τρέξει. Η Ελλάδα πρέπει να προσφέρει και να ανταποκριθεί. Το ζήτημα είναι πως θα εφαρμοστούν τα μέτρα και αν περάσουν από τα κοινοβούλια. Πιστεύω όμως πως θα βρούμε τα κονδύλια» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Μίχαελ Σπιντελέγκερ. 

«Μιλάμε για ένα πρόγραμμά το οποίο είναι σοβαρό και αποδοτικό. Πιστεύω πως έχει το κουράγιο αυτή η κυβέρνηση να περάσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα για να βγει από την κρίση. Χαιρετίζω αυτή την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης και του πρωθυπουργού» δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν.