Ευρεία επιχείρηση «σκούπα» ξεκίνησε σήμερα η ΕΛ.ΑΣ. στο κέντρο της Αθήνας, με τους αστυνομικούς να προχωρούν σε δεκάδες συλλήψεις μεταναστών. Οι συλληφθέντες οδηγούνται, σύμφωνα με πληροφορίες, σε κρατητήρια, που -βάσει του συνολικού σχεδιασμού του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη- έχουν προετοιμασθεί για τον σκοπό αυτό. Σε σημερινές του δηλώσεις, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανέφερε πως η επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. στοχεύει στο παρεμπόριο, αλλά και στην εκκαθάριση των κατειλημμένων ή παρανόμως νοικιασμένων σε αλλοδαπούς χώρους. Υποστήριξε ακόμη ότι στα «κέντρα φιλοξενίας» θα υπάρχουν ανθρώπινες συνθήκες και παροχές και επιμένει στα αντισταθμιστικά οφέλη που θα υπάρχουν για την επαρχία. Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι αντιδράσεις από τις περιφέρειες για την δημιουργία των στρατοπέδων κράτησης.

Ads

 
Ήδη έχουν συλληφθεί δεκάδες μετανάστες, ενώ χθες, Τετάρτη, συνελήφθη ένας αλλοδαπός και υποβλήθηκαν μηνυτήριες αναφορές σε βάρος δύο Ελλήνων και δύο αλλοδαπών γιατί παρείχαν κατάλυμα έναντι χρηματικού ποσού σε παράνομους μετανάστες στο κέντρο της Αθήνας.
 
Στο στόχαστρο βρίσκονται περίπου 140 κτίρια, που από τις αυτοψίες κρίθηκε ότι αποτελούν «υγειονομικές βόμβες». Τα περισσότερα βρίσκονται στην περιοχή της Ομόνοιας και συγκεκριμένα στις οδούς Μενάνδρου, Σατωβριάνδου, Κουμουνδούρου, Γερανίου, Ζήνωνος, Σωκράτους, Χίου, Ψαρών, Ξούθου, Σοφοκλέους, Λεωνιδίου, Θερμοπυλών, Ιάσονος, Ακομινάτου, Κεραμικού και στην οδό Γιατράκου στο Μεταξουργείο.
 
Οι αστυνομικοί θα επιχειρήσουν και στους περίπου 300 εγκαταλελειμμένους χώρους -σπίτια και οικόπεδα- στα οποία έχουν βρει καταφύγιο τόσο οικονομικοί μετανάστες όσο και μέλη παράνομων κυκλωμάτων. Στο επίκεντρο των αστυνομικών επιχειρήσεων θα βρεθούν και οι παράνομοι οίκοι ανοχής στις οδούς Εξηκίου, Κολωνού, Κεραμεικού, Λεωνίδου, Ιάσονος και Μεγάλου Αλεξάνδρου. Οι «σκούπες» της ΕΛΑΣ θα γίνονται πρωί και απόγευμα, με τη συμμετοχή αστυνομικών από διάφορες υπηρεσίες. Για τους συλληφθέντες δεν έχει βρεθεί κάποια ειδική «φόρμουλα» κράτησης – θα οδηγηθούν κι αυτοί στα κρατητήρια, όπου και όσο χωράνε.
 
Σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, το πρώτο βήμα έχει ξεκινήσει ήδη. «Η προσπάθεια που γίνεται για την ελάφρυνση του κέντρου της Αθήνας, για την αποκατάσταση της τάξης, για την προστασία της κοινωνικής ειρήνης στις γειτονιές του κέντρου της Αθήνας, είναι μία ολοκληρωμένη επιχείρηση. Το πρώτο βήμα έχει ξεκινήσει ήδη, και περιλαμβάνει δύο δράσεις.

image
 
Η πρώτη δράση στοχεύει στο παρεμπόριο. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι πλέον η υπόθεση που έχει σχέση με το παρεμπόριο στο χώρο του Οικονομικού Πανεπιστημίου και της Νομικής Σχολής, δεν θα εμφανιστεί ξανά. Πρέπει να προστατεύσουμε και τους καταστηματάρχες οι οποίοι δοκιμάζονται από την κρίση. Πρέπει να διαφυλάξουμε τα δημόσια έσοδα, τους φόρους που καταβάλλουν οι επίσημοι και νόμιμοι έμποροι, για να μην κόβουμε περαιτέρω συντάξεις, μισθούς και εισοδήματα, και από την άλλη πλευρά, οι άνθρωποι αυτοί οι οποίοι είναι όργανα κάποιων δικτύων εγκληματικών, να γυρίσουν στις πατρίδες τους.

Η δεύτερη δράση περιλαμβάνει την εκκαθάριση όλων των χώρων οι οποίοι είναι κατειλημμένοι ή παράνομα νοικιασμένοι από αλλοδαπούς οι οποίοι διαμένουν παρανόμως στη χώρα και στους χώρους αυτούς. Δεν είναι δυνατόν σε ένα διαμέρισμα 50 έως 100 τμ. να ζουν 20 και 30 άνθρωποι μέσα σε συνθήκες άθλιες που προσβάλλουν την ηθική μας, προσβάλλουν τον ανθρωπισμό μας, που προσβάλλουν τη δημόσια υγεία. Όλοι αυτοί οι χώροι, έχουν καταγραφεί και όλοι αυτοί οι χώροι θα αδειάσουν, διότι στις πολυκατοικίες αυτές ζουν Έλληνες και νόμιμοι αλλοδαποί, άνθρωποι εργαζόμενοι που έχουν παιδιά και δημιουργούν τεράστια θέματα κοινωνικής ειρήνης και κυρίως δημόσιας υγείας».
 
Αναζητούνται χώροι για τα κέντρα κράτησης

Ads

Στο πλαίσιο του σχεδιασμού του υπουργείου, εντάσσεται και η δημιουργία ανά την ελληνική επικράτεια, με τη διαδικασία τού κατεπείγοντος, 30 κέντρων κράτησης μεταναστών. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προχωρά, κατά πληροφορίες, στην αξιολόγηση των 35 ανενεργών στρατοπέδων που έχει υποδείξει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, προκειμένου να μετατραπούν σε κέντρα κράτησης.
 
Σε επόμενη συνάντηση, που θα έχει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη με τον περιφερειάρχη Αττικής, Γιάννη Σγουρό, θα γίνει η υπόδειξη στο λεκανοπέδιο των χώρων, όπου θα δημιουργηθούν τα λεγόμενα «κέντρα φιλοξενίας». Την ερχόμενη εβδομάδα ο υπουργός θα έχει δύο ακόμη συναντήσεις, μία νέα με τοπικούς άρχοντες της Αττικής και μία δεύτερη με εμπορικούς και επαγγελματικούς φορείς της χώρας.
 
Ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης μιλώντας στο ΣΚΑΙ υποστήριξε ότι στους «χώρους φιλοξενίας» θα υπάρχουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης αναφέροντας μεταξύ άλλων στέγη, τροφή, άθληση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αλλά και λατρευτικοί χώροι για τους μετανάστες. Σημείωσε πως οι μετανάστες θα φεύγουν από τους χώρους αυτούς με αεροπορικό εισιτήριο για την πατρίδα τους δυο με τρεις μήνες μετά. «Είναι υποκριτικό και απάνθρωπο να μιλάμε για εκμετάλλευση και εγκληματικότητα των λαθρομεταναστών στο κέντρο της Αθήνας και είμαστε όλοι υπόλογοι για την υγειονομική βόμβα από τη συσσώρευση τόσων ανθρώπων» σημείωσε μεταξύ άλλων.

image
 
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, υποστήριξε ότι το θέμα δεν αφορά μόνο την Αθήνα αλλά όλη τη χώρα και κάλεσε τους τοπικούς άρχοντες να αφήσουν τον τοπικισμό ώστε η δημιουργία των κέντρων να είναι ευεργετική.

Το μεταναστευτικό ανέδειξε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας σήμερα στο διαγραμματειακό του κόμματός του. «Θα ανακαταλάβουμε τις πόλεις μας», τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Η λαθρομετάστευση είναι ένα πρόβλημα που διογκώνεται και κάνουμε ότι δεν το βλέπουμε. Οι πόλεις μας έχουν καταληφθεί από παράνομους μετανάστες, εμείς θα τις ανακαταλάβουμε. Επίσης, θα καταργήσουμε τον νόμο Ραγκούση, που μετέτρεψε τη χώρα μας σε μαγνήτη παράνομων μεταναστών. Θα μεταφέρουμε τους λαθρομετανάστες σε κέντρα φιλοξενίας, σε παλιά στρατόπεδα έως ότου να επαναπατριστούν».
 
Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, έκανε λόγο για υποκρισία και εκλογικό πυροτέχνημα ώστε να αλλάξει η ατζέντα, ενώ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης σχολίασε ότι η βίαιη εκδίωξη δεν αποτελεί λύση. «Τα στρατόπεδα υποδοχής είναι πρόσκαιρα και μεταβατικά και δε λύνουν το θέμα, αλλά η κυβέρνηση δεν έχει άλλη επιλογή» πρόσθεσε.

Την αντίθεσή του στη δημιουργία στρατοπέδων για τους μετανάστες, εξέφρασε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, τονίζοντας ότι για την αντιμετώπιση του υπαρκτού προβλήματος των μεταναστών απαιτείται ένα πακέτο μέτρων, που μπορεί να έχουν αποτελεσματικότητα, μόνο αν εφαρμοστούν στο σύνολό τους.
 
«Η μεταναστευτική πολιτική δε μπορεί να είναι παιχνίδι εντυπώσεων και να αντιμετωπίζεται με ψηφοθηρικά κριτήρια. Τα κέντρα υποδοχής μεταναστών και οι επιχειρήσεις της Αστυνομίας, πρέπει να είναι ενταγμένες σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης του μεταναστευτικού, με συμφωνίες επαναπροώθησης των παράνομων και αποτροπής της εισδοχής νέων λαθρομεταναστών από τα σύνορά μας», σχολίασε η Δημοκρατική Συμμαχία.
 
Αντιδράσεις από τις περιφέρειες
 
Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι αντιδράσεις από τις περιφέρειες για την δημιουργία των στρατοπέδων κράτησης μεταναστών. Δεν είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε μέσα σε 10 μέρες, όπως μας ζητά το υπουργείο» δηλώνει ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κλέαρχος Περγαντάς για τα κέντρα μεταναστών.
 
Ο ίδιος περιέγραψε ένα κλίμα συναίνεσης σε όλα τα επίπεδα της αυτοδιοίκησης και σημείωσε πως «αποφάσεις που λαμβάνονται χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των θεσμικών και κοινωνικών φορέων, δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές».
 
Ο περιφερειάρχης πάντως, προσδιόρισε ότι πρώτα αναμένεται να ξεκινήσουν κάποια πιλοτικά τέτοια κέντρα στην Αττική και δήλωσε πως ‘»σε βάθος χρόνου μπορεί να αξιοποιηθεί η εμπειρία από την πιλοτική λειτουργία ενός κέντρου στην Αττική, έτσι ώστε να καταλήξουμε σε ορθολογικές αποφάσεις».
 
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς, οι απόψεις που διατυπώθηκαν ήταν στην κατεύθυνση της διαβούλευσης και του διαλόγου με τους κοινωνικούς φορείς και την αυτοδιοίκηση, ενώ εκτιμήθηκε ότι στη Στερεά Ελλάδα δεν υπάρχουν χώροι που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για κέντρα μεταναστών.
 
Για έλλειψη σχεδιασμού και επικοινωνιακό πανικό κάνει λόγο, με ανακοίνωσή του, ο δήμος Βοϊου, με αφορμή δημοσιεύματα που αναφέρονται σε λίστα στρατοπέδων όπου θα δημιουργηθούν κέντρα παραμονής μεταναστών. Τα δημοσιεύματα αυτά συμπεριλαμβάνουν το στρατόπεδο της Εράτυρας που βρίσκεται επίσης στην ευρύτερη περιοχή της Κοζάνης.
 
Σύμφωνα με τον δήμο, το συγκεκριμένο στρατόπεδο έχει παραχωρηθεί από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας στην αυτοδιοίκηση από τον Μάιο του 2006 και έχει χρησιμοποιηθεί για άλλες δράσεις. Παράλληλα σημειώνεται ότι η κεντρική εξουσία δεν προχώρησε σε διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες ενώ «με ανακοινώσεις Υπουργείων και διαρροές στον τύπο δημιουργεί αναταραχή στην τοπική κοινωνία μιλώντας παράλληλα για ανάπτυξη».
 
Όλα τα παραπάνω, όπως τονίζει η ανακοίνωση του Δήμου Βοϊου, τον υποχρεώνουν να συνεχίσει τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις που έχουν ξεκινήσει η τοπική κοινωνία της Νεάπολης και όλοι οι πολίτες του Βοΐου. Εξάλλου, ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου αναφέρει ότι οι κάτοικοι θα αντιδράσουν με όλες τους τις δυνάμεις για να αποτρέψουν τη δημιουργία τέτοιων κέντρων.