Συνεχείς συσκέψεις με όλους τους αρμόδιους φορείς πραγματοποιούν από τις 7:30 το πρωί ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς και ο γενικός γραμματέας Περιβάλλοντος και Υδάτων, Κωνσταντίνος Αραβώσης, προκειμένου να αξιολογηθεί και να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της εκτεταμένης βλέννας που παρατηρήθηκε στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Λήμνου.

Ads

Πρόκειται για ένα είδος βλέννας που τουλάχιστον στην όψη φαίνεται αντίστοιχη με αυτή που έχει κάνει την εμφάνισή της τις τελευταίες εβδομάδες στη θάλασσα του Μαρμαρά έκανε την εμφάνισή της σε ακτές της Λήμνου. Δείγματα για εργαστηριακό έλεγχο πήρε ο Δήμος.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν πηγές του ΥΠΕΝ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εντός της ημέρας πρόκειται να ακολουθήσει ενημέρωση για το σχέδιο δράσης ως προς την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Από πού προέρχεται

Η βλέννα ενδέχεται να προέρχεται από την αντίστοιχη που έχει κάνει την εμφάνισή της τις τελευταίες εβδομάδες στη θάλασσα του Μαρμαρά εμφανίστηκε σε ακτές της Λήμνου, προκαλώντας ανησυχία σε Δήμο, κατοίκους και φορείς.

Ads

Φαίνεται να είναι η ίδια με αυτή στη θάλασσα του Μαρμαρά, όμως για την ώρα κανείς δεν μπορεί να επιβεβαιώσει κάτι τέτοιο. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο ο Δήμος πήρε δείγματα και τα έστειλε για εργαστηριακό έλεγχο.

«Ο Δήμος παρακολουθεί την εξέλιξη του φαινομένου» τόνισε στην ΕΡΤ Αιγαίου ο Δήμαρχος Λήμνου, Δημήτρης Μαρινάκης και λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος του νησιού.

«Δεν θα έλεγα ότι η έκτασή του είναι μεγάλη για αυτό και έγκαιρα θα λάβουμε τα όποια μέτρα χρειάζονται. Όπως με έχουν ενημερώσει μέσα στις επόμενες ημέρες θα διαλυθεί. Μέσα στην εβδομάδα θα έχουμε και τα αποτελέσματα του εργαστηριακού ελέγχου προκειμένου να διαπιστωθεί εάν πρόκειται ο αν πρόκειται για την ίδια ουσία με αυτή στη θάλασσα του Μαρμαρά και εάν είναι βλαπτική για τον ανθρώπινο οργανισμό» αναφέρει ο δήμαρχος.

Λουόμενοι παρατήρησαν το φαινόμενο στην παραλία του Ρωμέικου Γιαλού, του Θάνους, του Αγίου Σώζοντα και αλλού.

Εμφανίζεται κάθε χρόνο

Μιλώντας στην ΕΡΤ Αιγαίου ο Λιμενάρχης Λήμνου, Αρβανίτης Γιώργος, τόνισε ότι «το φαινόμενο εμφανίζεται κάθε χρόνο αυτή την εποχή στις παραλίες της Λήμνου. Με την αύξηση δε, της θερμοκρασίας το φαινόμενο εμφανίζεται πιο έντονα».

Σημείωσε δε, ότι «οι αλιείς είχαν παρατηρήσει την εμφάνισή του πριν από τρεις μήνες». Αξίζει να σημειωθεί ότι ολόκληρη η περιοχή ανατολικά της Λήμνου παρακολουθείται από σύγχρονο σύστημα τηλεμετρικής καταγραφής της κυκλοφορίας σε μόνιμη και συνεχή βάση.

Σύμφωνα με δημοσιογράφο του CNN Τurk, η βλέννα του Μαρμαρά έχει πάει και στην Ίμβρο. «Αυτή την εικόνα εδώ και κάποιο διάστημα δυστυχώς την συνηθίσαμε στον Μαρμαρά Αλλά η εικόνα δεν είναι από τον Μαρμαρά, αλλά από τον τουριστικό παράδεισο του Βόρειου Αιγαιου την Ίμβρο. Από την βλέννα που έχει καλύψει την επιφάνεια η θάλασσα δεν φαίνεται», ανέφερε ο Τούρκος δημοσιογράφος.