Σε δίκη οδηγούνται τρεις πρώην βουλευτές του Εργατικού Κόμματος, οι οποίοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες για κατάχρηση των βουλευτικών δαπανών, σύμφωνα με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βρετανίας.

Ads

Πρόκειται για τους Ντέιβιντ Τσέιτορ, Έλιοτ Μόρλεϊ και Τζιμ Ντέβιν, οι οποίοι αρνούνται την κατηγορία και είχαν προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο με το επιχείρημα ότι προστατεύονταν από νομοθεσία του 1689 περί κοινοβουλευτικού προνομίου.

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη ποινική δίωξη που ασκείται σε πολιτικούς στο πλαίσιο του ευρύτερου σκανδάλου που ξέσπασε πέρυσι όσον αφορά τις βουλευτικές δαπάνες και προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.

Οι πρώην βουλευτές υποστήριζαν ότι το δικαίωμα του κοινοβουλευτικού προνομίου, το οποίο προστατεύει την ελευθερία της έκφρασης των βουλευτών, επεκτείνεται επίσης σε κανόνες που ρυθμίζουν τα οικονομικά τους, δηλαδή μόνο το κοινοβούλιο μπορεί να αναλάβει δράση εναντίον τους.

Ads

Οι κατηγορίες κατά των τριών πολιτικών επικεντρώνονται στην υπόθεση βουλευτικών δαπανών οι οποίες στηρίχθηκαν σε ορισμένες περιπτώσεις σε πλαστά τιμολόγια. Οι τρεις πρώην βουλευτές αντιμετωπίζουν ξεχωριστές δίκες, με την πρώτη να αρχίζει στις 22 Νοεμβρίου. Σημειώνεται ότι η μέγιστη ποινή που μπορεί να επιβληθεί στους τρεις πρώην βουλευτές είναι κάθειρξη επτά ετών.