Ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων παραπέμπονται 19 άτομα για την υπόθεση των εταιρειών «ENERGA» και «HELLAS POWER», καθώς ο Άρειος Πάγος απέρριψε την αίτηση αναίρεσης που είχε ασκηθεί από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, μετά από αίτηση του εμπλεκομένου στην υπόθεση Αρη Φλώρου. Στην αίτηση αναίρεσης γινόταν αναφορά για έλλειψη αιτιολογίας  και εσφαλμένη ερμηνεία του νόμου, ασάφειες, αοριστίες και αντιφατικές παραδοχές.

Ads

Το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου έκρινε πως το σχετικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών έχει πλήρη και εμπεριστατωμένη αιτιολογία. Έτσι τα 19 στελέχη οδηγούνται στο εδώλιο κατηγορούμενοι για κακουργηματικές πράξεις που επισύρουν ποινές μέχρι και ισόβιας κάθειρξης.

Ειδικότερα οι 19 κατηγορούνται για υπεξαίρεση σε βαθμό κακουργήματος με τις  επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου (Ν. 1608/1950), λαθρεμπορία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα βρόμικου χρήματος).

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι δύο εταιρείες, πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος, εισέπρατταν τον ειδικό φόρο κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και το τέλος ακίνητης περιουσίας (χαράτσι) για λογαριασμό της ΔΕΗ, αλλά δεν απέδιδαν τα χρήματα αυτά στο Δημόσιο, με αποτέλεσμα να προκαλέσουν ζημία η οποία εκτιμάται ότι ανέρχεται στα 270 εκατομμύρια ευρώ.

Ads