Tην παραπομπή της Ρούλας Πισπιρίγκου σε δίκη για τους θανάτους και των δύο μικρότερων παιδιών της, της Μαλένας και της Ίριδας αποφάσισε σήμερα με βούλευμα του το δικαστικό συμβούλιο.

Ads

Ο Αλέξης Κούγιας ανακοίνωσε στο δικαστήριο ότι εκδόθηκε παραπεμπτικό βούλευμα για την εντολέα του, η οποία δικάζεται στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο για την υπόθεση της ανθρωποκτονίας σε βάρος της πρωτότοκης κόρης της Τζωρτζίνας.

Το Σύνδρομο Μινχάουζεν στο επίκεντρο

Οι υποψίες για το σύνδρομο Μινχάουζεν δια αντιπροσώπου που κινητοποίησαν τον διευθυντή  της ΜΕΘ Παίδων του Πανεπιστημιακου Νοσοκομείου Πατρών Ανδρέα Ηλιάδη όταν έμαθε για τον αιφνίδιο θάνατο των δύο παιδιών της Ρούλας Πισπιρίγκου και την ξαφνική ανακοπή της 9χρονης Τζωρτζίνας βρέθηκαν και σήμερα στο επίκεντρο της κατάθεσης του με το δικηγόρο της κατηγορουμένης Αλέξη Κούγια να κάνει λόγο προσπάθεια παγίδευσης της εντολέως του εμμένοντας στη θέση περί αθωότητας της εντολέως του.

Ads

Μετά την αναφορά μάλιστα του Ανδρέα Ηλιάδη ότι δεν κατέστη δυνατό να αποκλειστεί  η εκδοχή η κατηγορούμενη να πάσχει από σύνδρομο μινχάουζεν, ο Αλέξης Κούγιας ζήτησε τη διακοπή της δίκης για να διοριστούν δύο πραγματογνώμονες ψυχίατροι από το δικαστήριο προκειμένου να διαπιστώσουν εάν πάσχει από το συγκεκριμένο σύνδρομο.

«Οι αιφνίδιοι θάνατοι των άλλων δυο παιδιών και η ξαφνική ανακοπή ήταν αυτά που με κινητοποίησαν» ανέφερε ο γιατρός ο οποίος εξήγησε πως «η μικρή Τζωρτζίνα ήταν σε μια κλωστή».

Απαντώντας στη «βροχή» των ερωτήσεων που δέχθηκε από την υπεράσπιση ο γιατρός κατέθεσε ότι «στόχος ήταν η προστασία της μικρής Τζωρτζίνας» καθώς «ήταν τελείως απρόβλεπτη η πορεία της».

Ο Αλέξης Κούγιας υπέβαλε σειρά ερωτήσεων σχετικά με τον τρόπο που ο μάρτυρας προσέγγισε την κατηγορούμενη προκειμένου να επισκεφθεί τον ψυχίατρο χωρίς ωστόσο προηγουμένως να την ενημερώσει για τις υποψίες του  θέλοντας να καταδείξει ότι επί της ουσίας την παγίδευσε .

«Οι γιατροί δεν παγιδεύουν θεραπεύουν» ήταν η απάντηση του γιατρού ο οποίος υπεραμύνθηκε των ενεργειών του τονίζοντας ότι η συγκεκριμένη «διαταραχή έχει χρονική συνέχεια και αν το παιδί έφευγε από τη ΜΕΘ θα το ακολουθούσε».

Αλεξης Κούγιας: το είπατε ότι υποψιάζεστε το σύνδρομο;
Μάρτυρας: Οχι …η προσπάθεια να αγκαλιάσεις το σύνδρομο είναι περίπλοκη. Πρέπει να έρθεις κοντά με το φροντιστή και αυτό έκανα
Πρόεδρος: Πήγε με το ζόρι η μαμά ;
Μάρτυρας: Οχι κλείστηκε το ραντεβού και ένιωσα ότι ήθελε να πάει μαζί με το σύζυγο.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο κ. Ηλιάδης γίνονταν μάρτυρας περιστατικών που εμπίπτουν στο σύνδρομο Μινχάουζεν.Οπως είπε  στην καριέρα του «υπήρξε μάρτυρας» δυο ανάλογων περιπτώσεων της διαταραχής Μινχάουζεν . «Είναι μία διαταραχή που περιγράφεται στα ιατρικά συγγράμματα. Επειδή η διαταραχή αφορά το παιδί και θεωρείται κακοποίηση του παιδιού. Δεν ασχολήθηκα με την κατηγορούμενη αλλά με το παιδί» τόνισε.

Αλέξης Κούγιας: Είχατε προβληματιστεί ξανά με τέτοια περίπτωση;
Μάρτυρας: Δύο φορές, κατά την εκπαίδευσή μου στο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού.
Αλ.Κούγιας: Κι εκεί το θέμα το είχατε θέσει εσείς ή άλλοι;
Μάρτυρας: Είναι περίπλοκες και υπάρχουν και γκρίζες ζώνες. Ήμουν μάρτυς τέτοιων περιστατικών ήμουν παρών.
Αλ.Κούγιας: Σε ποιες;
Μάρτυρας: Αυτά είναι προσωπικά δεδομένα. Ήταν περιστατικά μέσα σε παιδιατρικές κλινικές. Μία μητέρα για παράδειγμα κοκκίνιζε τα ούρα του παιδιού. Έβαζε χρωστική στα ούρα του παιδιού και έφερνε το παιδί λέγοντας ότι έχει αιματουρία.
Αλ.Κούγιας: Έχει καμιά σχέση με το θέμα της αφαίρεσης ζωής που δικάζουμε; Το ό,τι κάποια έβαζε χρώμα στα ούρα;
Μάρτυρας: Είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα, αλλά υπάρχει διαβάθμιση. Η πιο δύσκολη μορφή είναι ο θάνατος ενός παιδιού.
Αλ.Κούγιας: Λέτε ότι είναι το ίδιο. Δεν είστε ψυχίατρος, εμάς θα στείλετε στο τέλος στον ψυχίατρο. Γιατί αυτό με τα ούρα είναι σύνδρομο Μινχάουζεν;
Μάρτυρας: Δυστυχώς για τον κ.συνήγορο είναι το ίδιο σύνδρομο.
Αλ.Κούγιας: Πείτε μου έναν ψυχίατρο στην Ελλάδα να έχει κάνει τέτοια διάγνωση σε μητέρα.
Μάρτυρας: Σε αυτή τη διαταραχή εμπλέκονται δεκάδες ειδικότητες. Ψυχίατροι, παιδίατροι, κοινωνικές υπηρεσίες, εισαγγελία….
Αλ.Κούγιας: Ξέρετε μια περίπτωση;
Μάρτυρας: Η βιβλιογραφία βρίθει. Αν ανοίξει κάποιος θα μείνει με το στόμα ανοιχτό και ότι οι παιδίατροι έχουμε τεταμένη την προσοχή μας. Μια περίπτωση στην Ελλάδα είναι αυτή που σας ανέφερα.
Αλ.Κούγιας: Από πότε είχατε την υποψία για το σύνδρομο Μινχάουζεν;
Μάρτυρας: Στην πορεία των ημερών.
Αλ.Κούγιας: Ενώ λένε ότι ήταν απαθής μητέρα, τι σας κινητοποίησε να της πείτε «δεν είσαι μόνη σου».
Μάρτυρας: Είναι κάτι που πάντα λέω στους γονείς.

Το περιεχόμενο της κατάθεσης του γιατρού πάντως, αμφισβητήθηκε έντονα από την υπεράσπιση με τον Αλέξη Κούγια να κάνει λόγο για «αρλούμπες», «ιατρικές ανοησίες και ψέματα».

Μάλιστα, ο Αλέξης Κούγιας κατηγόρησε για «απάθεια» το δικαστήριο. «Υπάρχει μια απάθεια στην ιατρική ανοησία» ανέφερε διαμαρτυρόμενος για τη διαδικασία λέγοντας πως ο μάρτυρας διαπράττει το αδίκημα της ψευδορκίας.

«Θα τα αξιολογήσουμε όλα στο τέλος , υπάρχει και ο ιατρικός σύλλογο» σχολίασε η πρόεδρος.
Αλ. Κούγιας: έπρεπε να έχει παρέμβει ο ιατρικός σύλλογος
Πρόεδρος: το δικαστήριο πρέπει να είναι απαθές και ψύχραιμο

Ο Αλέξης Κούγιας κατηγόρησε τον κ. Ηλιάδη ότι «προσπάθησε να καταστήσει κατηγορούμενη τη Ρούλα Πισπιρίγκου με το σύνδρομο Μινχάουζεν» ενώ η πρόεδρος τον ανακάλεσε στην …τάξη όταν απευθυνόμενος στο γιατρό του είπε πως θα χάσει την άδεια του.